Kā pagatavot okrošku – tradicionālu krievu virtuves auksto zupu ar kvasu
Foto: Shutterstock

Katrai sevi cienošai saimniecei ir pūrā vairākas aukstās zupas receptes, ar ko atveldzēt un sātīgi pabarot mājiniekus gada siltajos mēnešos, kad tā vien prasās nobaudīt ko vieglu un spirdzinošu. Ja Latvijā ierastāka ir daudzu ārzemnieku garšas kārpiņām neizprotamā biešu aukstā zupa, tad Krievijā un citās slāviski runājošās valstīs karstās vasaras dienas nav iedomājamas bez okroškas – aukstās zupas, kuras sastāvdaļas daudz neatšķiras no rasola, turklāt – kas var šķist pavisam ērmīgi – zupa tiek aizdarīta ar kvasu. Ja tev šī kombinācija šķiet prātam neaptverama, tad mēs varam apliecināt, ka prasmīgi pagatavota okroška garšo tiešām lieliski, turklāt nezinātājs pat nenojautīs, ka tai pievienots kvass.

Kā rāda pieredze, ne vienam vien, kas nobaudījuši okrošku, šī zupiņa var kļūt pat tīkamāka par mūžīgo biešu auksto zupu, tādēļ šoreiz skaidrosim, kā to pagatavot, izvairoties no neveiklām kļūdām.

Kvass

Kā pagatavot okrošku – tradicionālu krievu virtuves auksto zupu ar kvasu
Foto: Shutterstock

Tieši piemērota kvasa izvēle ir šīs aukstās zupas panākumu atslēga. Vispareizāk būtu izmantot mājās gatavotu kvasu, ko vari pagatavot, sekojot šīs receptes norādījumiem. Derēs arī nesalds izlejamais vai pudelēs pildītais kvass, tādēļ veikalā cītīgi izpēti etiķetes, lai salīdzinātu dzērienu cukura daudzumu.

Kvasu pievieno dārzeņiem, kad tie ir sagriezti un samaisīti ar pārējām piedevām. Iesākumā vari pievienot salīdzinoši nelielu daudzumu kvasa vai gatavot zupu uz kefīra bāzes, pakāpeniski papildinot ar kvasu, līdz sasniegta vēlamā garša.

Piena produkti

Viens no biežāk izmantotajiem paņēmieniem, kā okroškai piešķirt sātīgumu, ir skābā krējuma pievienošana. Ja vēlies, lai zupa ir liesāka, aizstāj krējumu ar kefīru, paniņām vai tīrkultūru. Ja vēlies eksperimentēt, izmanto okroškas gatavošanai kaukāziešu nacionālo, viegli gāzēto airānu, kas nopērkams daudzos lielveikalos.

Gaļa

Kā pagatavot okrošku – tradicionālu krievu virtuves auksto zupu ar kvasu
Foto: Shutterstock

Kā jau ievadā minējām, okrošku zināmā mērā var dēvēt par tādu kā šķidro rasolu, tādēļ tai noteikti jāpievieno gaļa. Ideālā gadījumā – liesa, iepriekš novārīta liellopa gaļa, bet šim mērķim var izmantot arī vārītu vistas vai tītara gaļu. Īpaši steidzīgie zupu var papildināt ar liesu, kūpinātu šķiņķi, vistas girosu vai pat doktordesu.

Dārzeņi

Okroškas sastāvā noteikti jābūt arī svaigiem gurķiem un redīsiem, turklāt visi dārzeņi jāsagriež sīkos, vienāda lieluma kubiņos. Neaizmirsti pievienot arī krietni daudz smalki sakapātu diļļu un sīpollociņu. Nereti okroškai pievieno arī iepriekš ar mizu novārītus, nomizotus un sīkos kubiņos sagrieztus kartupeļus – šādi zupa būs sātīgāka. Kraukšķīgumam vari izmantot sīki sakapātus seleriju kātus.

Olas

Iepriekš novārītas olas vari pievienot zupai uzreiz, pirms tam sīki sakapājot tās vai sarīvējot uz rupjās rīves, bet vari tās pievienot zupai arī īsi pirms pasniegšanas.

Piedevas

Kā pagatavot okrošku – tradicionālu krievu virtuves auksto zupu ar kvasu
Foto: Shutterstock

Piedevas rada okroškas īpašo smeķi un piešķir tai ņiprumu, tādēļ noteikti papildini zupu ar krējumu, kas samaisīts ar sinepēm, mārrutkiem un rīvētiem olu dzeltenumiem. Pirms zupai pievieno lociņus un dilles, tos, sīki sakapātus, satrin ar sāli, lai zaļumi kļūtu aromātiskāki. Ja vēlies, lai zupa ir īpaši kreptīga un spirdzinoša, vari to papildināt arī ar etiķi vai citronu sulu.

Lūk, četras recepšu versijas par okroškas tēmu izmēģināšanai.

Lai labi garšo!

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form