Foto: Shutterstock

Zaļie kokteiļi jeb smūtiji ir ļoti veselīgi, turklāt tie ir arī garšīgi. Jaucot zaļos kokteiļus, recepte jālieto samērā brīvi, neuztraucoties, ja kāda sastāvdaļa iztrūkst. Lai sajauktu perfektu zaļo kokteili, svarīgāk ir ievērot jaukšanas metodi un pamatprincipus, kas vienmēr nodrošinās labas garšas zaļo kokteili, raksta portāls www.elizabethrider.com.

Būtu vienīgi jāpiebilst, jo jaudīgāks būs blenderis, jo kvalitatīvāks būs kokteilis. Ar zemas jaudas blenderi atsevišķas zaļā kokteiļa sastāvdaļas nevarēs sasmalcināt vispār, piemēram zaļos lapu kāpostus (kale).

Kokteiļa zaļais pamats


Vispirms blenderī ieliec 2 - 3 pilnas saujas (2 - 3 krūzes) jebkādu zaļumu. Iesācēji var sākt ar maigajiem spinātiem vai romiešu salātiem. Spēcīgāka garša kokteilim būs, ja izmantosi zaļos lapu kāpostus, mangolda lapas, rukolu, kinzu, pētersīļus, piparmētras un jebkurus citus zaļumus, kas ir pieejami. Turklāt visus šos zaļumus var jaukt kopā jebkādās attiecībās. Lieliska zaļā pamata piedeva ir arī gurķi.

Augļi


Liec blenderī apmēram vienu krūzi ar augļiem. Augļi piešķirs kokteilim patīkamu smaržu, nelielu saldumu un skābumu, un balansēs zaļumu sīvumu, bet ne tikai, tie piešķirs kokteilim papildus antioksidantus un minerālvielas. Iesācējiem, iespējams, augļi būs vajadzīgi nedaudz vairāk nekā tiem, kas jau pieraduši dzert zaļos kokteiļus. Var izmantot jebkādus augļus un ogas, kas pieejami. Banāni un avokado kokteilim piešķirs īpaši maigu tekstūru. Kokteilim var pievienot arī pustējkaroti rīvētu citrusu augļu miziņu. Citrusu augļiem vispirms izspiež sulu, kuru pievieno kokteilim. Centies ievērot proporciju: vismaz divas daļas ar zaļumiem pret vienu augļu daļu, ar laiku cenšoties sasniegt attiecību - trīs zaļumu daļas pret vienu augļu daļu, tādējādi samazinot fruktozes daudzumu kokteilī.

Rieksti un sēklas


Nākamos blenderī liek riekstus vai sēklas, apmēram 1 - 2 ēdamkarotes jeb 6 - 8 riekstus. Rieksti un sēklas piešķirs kokteilim papildus barības vielas, labos taukus ieskaitot. Sēklās un riekstos esošās eļļas nodrošina eļļā šķistošo vitamīnu uzņemšanu, piemēram, vitamīna A, K, E un D. Sēklu vietā var pievienot arī dažus pilienus eļļu, ja vēlas. Riekstiem un sēklām jābūt svaigiem, negrauzdētiem. Visbiežāk izmanto linsēklas, čia sēklas, mandeles, valriekstus, bet tās var būt jebkādas sēklas un rieksti.

Šķidrums


Zaļumiem un augļiem uzlej ūdeni, apmēram ½ - 1 krūzi. Var izmantot arī koksriekstu ūdeni vai nesaldinātus riekstu pienus. Šķidrums palīdzēs blenderim visas sastāvdaļas sašķelt un sasmalcināt, peveicot brīnumu un sajaucot gardu kokteili. Ja nepieciešams, pievieno papildus šķidrumu.

Papildus saldums


Ja esi iesācējs zaļajos kokteiļos, iespējams, tu vēlēsies kokteili saldāku. Saldināšanai vari izmantot medu, kļavu sīrupu, agaves sīrupu, žāvētas dateles, papildus banānus.

Nelieli padomi


Centies iespēju robežās izmantot bioloģisko produkciju.

Kuļot kokteili, blenderi darbini apmēram 30 sekundes, pēc tam motoru nedaudz atdzesē. Ja asmeņi kļūs karsti, tie sildīs kokteiļa sastāvdaļas, tādējādi nogalinot dažas vērtīgas sastāvdaļas.

Karstā laikā kokteilī iekul ledus gabaliņus vai saldētas ogas.

Kokteiļa krāsa atkarībā no izmanotajām sastāvdaļām var būt ļoti dažāda, ne tikai zaļa. Nosaukums - zaļais kokteilis - attiecas nevis uz krāsu, bet uz "zaļu" dzīves veidu.

Piedāvājam 14 gardas un veselīgas kokteiļu idejas:

Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām

Foto: Shutterstock

Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām

Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!

Lasīt vairāk

Zaļais enerģijas kokteilis ar kale kāpostu un augļiem

"Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska recepte - veselīgs mundruma kokteilis ar lapu kāpostiem, augļiem un gurķiem.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Aveņu – biezpiena kokteilis

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, gards un veselīgs aveņu – biezpiena kokteilis brokastīm.

Lasīt vairāk

Persiku un banānu saldējuma kokteilis

Persiku un banānu saldējuma kokteilis jūs atveldzēs karstās vasaras dienās un sniegs nepieciešamo enerģijas lādiņu.

Lasīt vairāk

Arbūza un laima kokteilis

Ideāls dzēriens karstai vasaras dienai. Izvēlies gatavu un ļoti saldu arbūzu, kuru pirms izmantošanas dažas stundas paturi ledusskapī.

Lasīt vairāk

Ābolu smūtijs ar ingveru

Foto: mosfood

Atsvaidzinošs, vienkārši un ātri pagatavojams brokastu kokteilis, kas pozitīvi uzlādēs dienai.

Lasīt vairāk

Burkānu un citronu sulas kokteilis 'Svaigais minimālisms'

"Oranžam" dienas sākumam - burkānu un citronu sulas kokteilis, ko iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Dārzeņu kokteilis ar Aloe sulu un kviešu zelmeni rīta mundrumam

Uzmundrinošu kokteili, kurš piešķirs mundrumu un spēku labam dienas sākumam, iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu, piparmētru un zaļumu kokteilis 'Otrā elpa'

Neparasts kokteilis, kas palīdzēs cīnīties ar pavasara nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Svaigu ogu un jogurta kokteilis 'Rozā sapnis'

Foto: Shutterstock

Sāc dienu ar spēcinošu vitamīnu devu - pagatavo jogurta kokteili no svaigām vai saldētām ogām, piemēram, avenēm vai zemenēm!

Lasīt vairāk

Zaļais kokteilis 'Superfood'

Zaļš enerģijas lādiņš visai dienai vai naktij! Iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Svaigi spiestas dārzeņu sulas kokteilis

Svaigi spiesta dārzeņu sula ne tikai stiprinās organismu un atjaunos vitamīnu, kā arī minerālvielu rezerves, bet arī uzlabos pašsajūtu un palīdzēs cīnīties ar nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!