Foto: Rasma Kolāte

Vieda saimniece un ievārījumu un citu konservējumu speciāliste Rasma Kolāte "Facebook" grupā "Marinēšana un konservēšana, zaptes, ievārījumi un sīrupi (Piepildām pagrabu!)" dalās ar recepti lielo, balto pupu salātiem, kurus var ēst gan aukstus, gan karstus, gan uzreiz, gan saglabāt ziemai. Pielietojums sagatavei ir ļoti plašs – no tās var vārīt gan zupu, gan dažādus sautējumus, gan ēst kā siltos vai aukstos salātus. Arī izmaksas šiem salātiem Rasma Kolāte aprēķinājusi.

Recepte un saimnieces komentāri

Rasma Kolāte stāsta: "Man lielai daļai salātu pamatā ir 3kg tomāti, pa 1kg apcepti sīpoli un burkāni. Arī šiem salātiem.

Iepriekšējā vakarā iemērc 700 g pupas. Nākamajā dienā izvāra. Burkānus sagriež salmiņos, apcep atsevišķi, sīpolus sakapā, apcep atsevišķi.

Uzvārām arī sagrieztus tomātus, liekam klāt apceptos sīpolus un burkānus. Pievieno divas ēdamkarotes sāli, nepilnu glāzi cukura, pavāra, pievieno pupiņas un beigās vienu ēdamkaroti etiķa esences. Kopīgais vārīšanas laiks ir apmēram 40 minūtes.

Gandrīz vārošu liek burkās. Nesterilizē. Ar doto daudzumu sanāk 10 puslitra burciņas."

Jautāta par ūdeni, ko vajag vai nevajag pieliet klāt Rasma Kolātes saka: "Nevieniem salātiem ūdeni neleju. Šķidruma pietiek no tomātiem. Tā nav veikala burciņu zupa, kurā ir padaudz ūdens. Tāpēc saku, ka nav lēti. Ar ūdeni būtu lielāks skaits burciņu, un tad varbūt būtu jāpasterizē."

Cik tas maksā? Komentē saimnieces ar pieredzi

Daloties ar receptei "Facebook" vietnē, Rasma Kolāte raksta: Sēžu un rēķinu izmaksas. Dārgi sanāk. Nav jau lielražošana. Un elektrība..."

Saimniece aprēķinājusi, ka vienas puslitra burciņas izmaksas ir apmēram četri eiro.

Recepti komentē saimniece Egita Žuka: "Šis ir labs veids, kā šobrīd, kad it kā dārgi sanāk, sagatavot olbaltumvielu krājumus, ko ātri uzsildīt ziemā, kad viss būs daudz dārgāks."

Citas saimnieces dalās ar savu pieredzi un idejām, kā šādus salātus var pagatavot vēl lētāk. Inta Antonova raksta: "Man pirms dažām dienām nakts tirgū uznāca atklāsme un sapratu, kādēļ eksistē šīs receptes ar pupiņām. Vienmēr domāju: kā tā, pupiņas tak var ziemā izvārīt un pielikt. Līdz ieraudzīju svaigas, lobītas bet vēl nenožāvētas pupiņas. Tādas izvārās dažās minūtēs un tiešām labi likt uzreiz konservos, nevis atsevišķi žāvēt ziemai. Daudz gadus pašai bijis dārziņš, bet nu kaut kā tikai tagad "pieleca"."

Inta Antonova piebilst: "Šādos konservos ērtāk likt nenožāvētas. Un arī lētāk sanāk." Rasma Kolāte tam piekrīt: "Noteikti lētāk un ērtāk. Arī garšīgi. Tikai laika patēriņš lobot."

Saimniece Ivanda Jesikena-Vidiņa piebilst: "Tādu pašu efektu panāk, ja sviesta pupiņas rudenī saloba un glabā saldētavā, arī ļoti ātri gatavas."

Mārīte Viļuma pastāsta savu metodi: "Gatavoju ar mazajām pupiņām, tās iepriekš novārot pusmīkstas un kopīgajai masai pievienoju darba gaitā."

Saimniece Valda Pravarne dalās ar savu recepti: "Lieku sviesta pupiņas ar visām pākstīm, sagrieztas gabalos, vēl seleriju ar visiem lakstiem, sakni, papriku, arī rīvētu kabaci, sīpolu, burkānus – viss dārzs burkā!"

Cik labi tādi salāti glabājas?

Egita Žuka, pieredzējusi konservētāja, komentē: "Šos savārījumus vārošu pilda burkās, vāki virsū, uz mutes, segas virsū – un kamēr atdziest. Stāv kā mīļie!"

Īpaši "Tasty" Rasma Kolāte izstāsta vērtīgu knifu, lai par ziemas krājumiem būtu mierīgs prāts: "Sagatavoju, nedēļu paturu virtuvē! Tad uz pieliekamo. Nedēļu noturu siltumā, lai pārliecinātos, ka viss kārtībā! Glabāsies!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!