Kā pagatavot sulīgas un maigas zivju kotletes – gardākas nekā padomju laiku ēdnīcās
Foto: Shutterstock

Sulīgas un maigas zivju kotletes ir ne vien garšīgs, bet arī diētisks ēdiens, tādēļ, ja pavasara gaidās no ēdienkartes ir izslēgta gaļa, zivju kotletes būs īstā izvēle, ar ko varēsi piesiet dūšu, lai nebūtu jāpārtiek vien no salātlapām un svaiga gaisa. Šo ēdienu pamatoti var dēvēt arī par īstu padomju laiku bērnudārzu, skolu un ēdnīcu klasiku, jo zivju kotletes bija atrodamas katras sabiedriskās ēdināšanas iestādes ēdienkartē. Nereti gan nācās samierināties ar faktu, ka viena kotletes puse ir sazin kā tikusi pie melnākas garoziņas, tomēr, iespējams, tieši tas arī bija viens no zivju kotlešu lielisko garšas īpašību noslēpumiem.

Lai būtu kā bijis, daudzi no mums joprojām ar nostaļģiju atceras šī klasiskā ēdiena īpašo garšu un, vēl jo vairāk, aromātu, kas ceturtdienās vēdīja jau pārdesmit metru attālumā no tuvējās ēdnīcas. Lai iepriecinātu tos, kuri vēlas doties garšu ceļojumā pagātnē, skaidrosim, kā tad pagatavot gardas un sulīgas zivju kotletes, kā arī celsim gaismā GOST standartiem (Padomju Savienībā spēkā esoša valsts standartu sistēma – krievu: ГОСТ Государственный стандарт jeb "valsts standarts") atbilstošu receptūru.

Ja tev šķiet, ka pagatavot zivju kotletes ir vienkāršāk par vienkāršu – sasmalcini zivs fileju, samaisi ar pārējām sastāvdaļām, salipini plācenīšus un cep tik augšā – tā vis nav. Lai pagatavotu šo ēdienu tik gardu, ka to ēdīs pat bērni, kuri bieži vien pret zivīm izturas ar lielām aizdomām, nāksies apgūt pāris noderīgus knifiņus, ko atradām gan "Tasty", gan "Kitchenmag" un "Jedim doma" padomu krājumos.

Kādas zivis izvēlēties kotletēm

Zivs marinādes recepte bez etiķa
Foto: Shutterstock

Šajā gadījumā svarīgākais faktors nav viena konkrēta zivju suga, bet gan to svaiguma pakāpe. Ja vēlies, lai kotletes izdotos tiešām gardas, jāizvēlas pēc iespējas svaigākas zivs.

Ir vairāki veidi, kā noteikt zivs svaiguma pakāpi – tai ir svaigs, patīkams aromāts, sarkanas vai rozīgas, nevis brūnas vai pelēcīgas žaunas, gļotas, kas klāj zivi, ir caurspīdīgas nevis duļķainas un lipīgas. Vai zini, kāds ir viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem, pērkot zivi? Tev noteikti jāieskatās tai acīs! Kvalitatīvai, svaigai zivij acis būs izvalbītas, dzidras un caurspīdīgas nevis iekritušas dobumos un miglainas. Zvīņām stingri jāturas pie zivs ķermeņa, tām nevajadzētu būt plēkšņainām un viegli notīrāmām, jo tas liecina, ka zivs pavisam noteikti nav pirmā svaiguma. Dīvaini plankumi uz zivs bieži vien liecina, ka zivs ir sākusi bojāties un vairs nav lietojama uzturā.

Ja tev mājās, vēlreiz rūpīgi apskatot zivi, rodas kādas šaubas par tās svaigumu, piepildi ar ūdeni katlu vai citu piemērota lieluma trauku un ieliec tajā zivi: svaiga zivs nogrims, bet bojāta – uzpeldēs. Pieredzējuši pavāri iesaka vēl vienu veidu, kā pārbaudīt zivs svaigumu – ja, ātri pārdurot zivs vēderu ar sakarsētu nazi, jūtama nepatīkama smaka, tad zivs nav svaiga.

Zivju kotletes var gatavot gan no upes, gan jūras vai ezera zivīm. Ieteicams izvēlēties vidēji treknas zivis – ja nepieciešams, gatavošanas gaitā kotlešu treknuma pakāpi varēsi piekoriģēt, piemaļot masai nedaudz speķa vai, ja zivs šķiet pārāk trekna, pirms malšanas nogriežot treknākās daļas.

  • Liesās zivis ar tauku saturu līdz 1% ir līdakas, asaru (zandarti, asari, ķīši) un mencu dzimtas pārstāves (mencas, vēdzeles).
  • Vidēji treknās ar 1–5% tauku saturu ir karpu dzimtas zivis (karpas, plauži, līņi, karūsas, raudas, vimbas), sami, lucīši.
  • Treknās, kam tauku saturs ir 5–15%, pieder pie lašu dzimtas (laši, foreles, sīgas), kā arī butes, brētliņas, skumbrijas, storu dzimtas zivis.

Der atcerēties, ka no lielāka izmēra zivīm gatavotās kotletes būs garšīgākas un sulīgākas, nekā izmantojot mazas zivteles.

Lasot tālāk, uzzināsi, ko pievienot zivju kotlešu masai, kā to sagatavot un pareizi cept, lai kotletes uz pannas neizjuktu, bet izdotos īpaši sulīgas un maigas. Varēsi ieskatīties arī GOST standartā, lai uzzinātu, kāda tad bija padomju laiku ēdnīcu klasiskā zivju kotlešu receptūra.

Source

Tasty

Tags

Kotletes Zivis
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form