Foto: Shutterstock
Sulīga, maiga, sviestā cepta omlete, kas devīgi papildināta ar kapātiem zaļumiem, ir īstena izsmalcinātās franču virtuves klasika. Kaut gan šo gardo brokastu ēdienu var pagatavot nieka pāris minūšu laikā, tomēr tas nav nemaz tik vienkārši kā varētu šķist – ar pirmo piegājienu pagatavot nevainojamu franču omleti nebūs pa spēkam pat kuram katram profesionālam pavāram. Bet, kas neriskē, tas nevinnē!

Iepazīsties ar mūsu ieteikumiem, "Buzzfeed" publicētajiem pasaulslavenā franču šefpavāra Žaka Pipā (Jacques Pépin) padomiem, noskaties videopamācību un dodies uz virtuvi izmēģināt spēkus.

Lai pagatavotu klasisku franču omleti tev būs nepieciešamas tikai pāris pavisam vienkāršas satāvdaļas:

  • 3 olas,
  • 2 ĒK saldkrējuma sviesta,
  • sāls un pipari pēc garšas,
  • krietna saujiņa kapātu zaļumu.

Un, protams, kvalitatīva panna ar pretpiedeguma pārklājumu.

Iesākumā smalki sakapā zaļumus. Vari izvēlēties jebkādu sev tīkamāko garšaugu kombināciju (arī viena veida zaļumus), bet klasisks salikums, ko iesaka izmēģināt Žaks Pipā, ir maurloki, pētersīļi, estragons un kārvele.

Foto: Shutterstock

Bļodā iesit olas, saspied dzeltenumus ar dakšu, lai tie izplūstu – šādi olas būs vieglāk un ātrāk sakuļamas. Pievieno šķipsnu sāls, svaigi maltus melnos piparus, kapātos zaļumus un sāc aktīvi kult. Olas jākuļ tik ilgi, līdz dzeltenumi un baltumi ir pilnībā sajaukušies un, paceļot dakšu, vijīgā un vienmērīgā plūsmā slīd no tās nost.

Uz pannas liec sviestu un uz vidēji lielas liesmas izkausē to, vienmērīgi izlīdzinot pa visu pannas virsmu. Sviestam ir viegli jāčurkst, bet tas nekādā gadījumā nedrīkst sākt dūmot un aktīvi burbuļot – tas liecina par to, ka panna ir pārāk karsta.

Nu ir pienācis atbildīgākais moments – lej olu maisījumu uz pannas, vienlaicīgi krati pannu un ar dakšiņas plakano pusi dedzīgi maisi olas, ik pa laikam atdalot arī pie pannas malām pielipušo olu maisījumu. Šis process tev aizņems aptuveni 45 sekundes.

Kad olas sāk izskatīties pēc sulīga, maiga, bet vēl nedaudz mikla kulteņa, nekavējoties noņem pannu no uguns un sāc (virzienā no sevis uz pannas pretējo malu) ar dakšiņas palīdzību uzmanīgi rullēt omleti, it kā rullējot paklāju. Lai šis process būtu vieglāk saprotams, noskaties video.

Kad omlete sarullēta aptuveni līdz pusei, sāc to rullēt no otras malas tā, lai abas malas vidū satiktos. Ja pannai ir kvalitatīvs pretpiedeguma pārklājums, šis darbiņš būs pavisam viegli padarāms. Ja tomēr jūti, ka omleti nedaudz "rauj" klāt pannai, tad piepalīdzi, pievienojot nedaudz sviesta.

Kad omlete veiksmīgi sarullēta, uzmanīgi uzvel to uz šķīvja tā, lai olmletes savienojuma "vīle" paliktu apakšā un nebūtu redzama. Nevainojami pagatavotai un sarullētai franču omletei pēc formas ir jāatgādina brangu cepelīnu.

Foto: Shutterstock

Lai omlete būtu vēl sulīgāka, pirms baudīšanas iezied to ar kriksīti sviesta.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!