Foto: Shutterstock
Olu kultenis ir viens no vienkāršākajiem un garšīgākajiem ēdieniem pasaulē. Tomēr, lai pagatavotu izcilu olu kulteni, jāzina daži triki. Neticami, bet olu kulteņa "zelta griezumu" atklāt, šķiet, vēl nav izdevies nevienam. Varbūt šie knifi, ko atklāj portāls "Food&Wine", būs īstie, lai sasniegtu pilnīgu perfekciju? Pilnīgi skaidrs ir viens: mūs gaida ne viens viens paziņojums, ka nu gan atklāts ideālā olu kulteņa noslēpums un kas jādara, lai kultenis izdotos ideāls. Vienmēr taču var pamēģināt!

Olu kultenis, lai cik vienkāršs ēdiens, patiesībā ir diezgan kaprīzs: to iespējams pārcept, padarīt pārāk sausu vai pārāk sasulojušos, tas var būt nepietiekami gaisīgs vai nepietiekami krēmīgs... Vērts pārbaudīt, cik izcilu rezultātu var sasniegt, soli pa solim sekojot dažiem vienkāršiem ieteikumiem.

Sitiet olas pret galdu vai dēlīti

Protams, ka izklausās dīvaini, bet, ja reiz eksperti tā uzskata, kaut kāda gudrība šajā slēpjas. Šis gan tiek ieteikts, šķiet, ir vairāk ērtību, ne garšas dēļ. Sitot olas pret bļodas malu, vienmēr ir risks, ka kāds čaumalas gabaliņš iesitīsies bļodā. Skaidrs, ka tas būs jāizzvejo – tas ir piņķerīgi un prasa laiku. Bet nekas nav nejaukāk kā kultenī uzkost olas čaumalas gabaliņu. Uzsitot ar olu pa plakanu virsmu, lai čaumala ieplaisā, nav riska kādu čaumalas gabaliņu dabūt bļodā ar olu masu.

Pievienojiet sāli uzreiz

Bļodā iesistajām olām sāli pievienojiet pirms kulšanas. Tas palīdzēs saglabāt īsto acumēru, jo sakultas olas ar pievienotu šķidrumu vizuāli izskatās vairāk, taču sāls jāpievieno, domājot par olu daudzumu, ne to, cik daudz tās izskatās bļodā, kad sakultas. Domājams, ka sāls pievienošana sākumā nodrošina arī to, ka sāls pilnīgi izkūst.

Pievienojiet šķidrumu

Jā, redzēti klipi, kur Džeimijs Olivers cep olu kulteni pilnīgi bez nekā – tikai olas un sviesta pika pannā. Bet portāla eksperti nonākuši pie secinājuma, ka nedaudz šķidruma olām jāpievieno gan. Tas palīdzēs kulteni mitrināt, un rezultātā tas nebūs sauss un drupans. Piens, saldais krējums, pat buljons – viss der. Ja nav nekā cita, tad pievienojiet olu masai šļuku ūdens.

Izvēlieties, ar ko kult

Ja kulsiet olas ar putojamo slotiņu, tās sakulsies tik ļoti, ka rezultātā olu kulteņa masa būs diezgan viendabīga, pat krēmīga. Ja kulsiet olu masu ar dakšiņu, rezultāts būs pufīgs, vairāk gaisīgs nekā krēmīgs. Izvēloties gaisīgo variantu, vispirms ar dakšiņu samaisiet olu un piena masu ar elipses formas kustībām, lai olu baltums, dzeltenums un piens labāk sajauktos, tad sāciet kulšanu, līdz masa izsit vieglas putas.

Foto: Shutterstock

Ņemiet nepiedegošu pannu

Te būs vairāki ieguvumi: olu masa nepielips pannas dibenam, veidojot sabiezējumus un piecepumus, un nevajadzēs lietot tik daudz taukvielu. Pietiks ar gabaliņu sviesta, kas būs gan pamats cepšanai, gan papildinās olu kulteņa garšu.

Sāciet cept aukstā pannā

Neparasts ieteikums, bet vērts izmēģināt. Lejot olu masu uz karstas pannas, tajās esošais proteīns veicina strauju cepšanos no ārpuses, masai paliekot aukstai iekšpusē, un, lai kā maisītu, neveidojas ideāla olu kulteņa masa, cepšana nenotiek vienmērīgi. Pannai sasilstot pamazām, kopā ar olu masu, cepšanās ir vienmērīga.

Foto: Shutterstock

Samaziniet temperatūru

Dakšiņu pie malas! Tikko panna ar olu masu sāk uzkarst, samaziniet temperatūru un sāciet regulāri apmaisīt olu masu ar silikona lāpstiņu. Apmaisīt šajā gadījumā nozīmē – locīt olas malas uz iekšu, sākot no pannas malām. Šo darbību jāveic visu laiku, neļaujot olu masai sacepties omletē.

Beidziet cepšanu ātrāk

Ja vēlaties, lai olu kultenis ir mitrs un sulīgs, beidziet cepšanu kādu brīdi ātrāk, nekā liekas, ka kultenis gatavs. Mirkli atstājiet to uz karstās pannas – kultenis vēl mazliet turpinās cepties.

Bekonu cepiet atsevišķi

Foto: Shutterstock

Kulteni var pasniegt ne tikai vienu pašu , to var likt uz karstas, viegli apgrauzdētas maizes ar plānu sviesta kārtiņu. Ja gribas kulteni pasniegt kopā ar bekonu vai desiņām, būtu kļūda cept bekonu vienā pannā ar kulteni vai desiņas iemaisīt olu masā. Vienmērīga cepšanās tā nesanāks. Tāpēc bekons, desiņas vai sēnes jācep atsevišķi un jāpievieno kultenim uz šķīvja. Lielākā māksla ir visu cept vienlaicīgi, lai visas brokastu sastāvdaļas ir karstas.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!