Foto: Shutterstock
Brīvdienās tirgū esi iegādājies vai no lauku siltumnīcas atvedis zaļumu buntītes? Tad šis padoms būs tieši laikā! Smaržīgo garšaugu mūžu var nedaudz paildzināt, ja vien tos prasmīgi uzglabā. Kā to paveikt?

Grieztajiem zaļumu zariņiem vajadzīgs mērens mitrums un vēsums, tāpēc ledusskapis garšaugiem būs visai piemērota vieta. Tomēr, tā kā katrs garšaugs ir īpašs, ne visus var uzglabāt vienādi.

Lai potenciāli ilgāku laiku izmantotu garšaugus, kulinārijas eksperti no Seriouseats.com iesaka garšaugus pēc pārvešanas mājās noskalot aukstā ūdenī. Garšaugiem ļauj kādu mirkli pamērcēties, lai tie uzņemtu mitrumu. Pēc tam garšaugus nosusina un izklāj uz papīra dvieļiem, lai tie būtu pilnībā sausi.

Lociņus, rozmarīnu, timiānu un salviju vislabāk ir neturēt glāzē, kas piepildīta ar ūdeni, bet gan mitrā papīra dvielī. Uz mitras papīra dvieļa sloksnes izkārto zaļumus tā, lai uz sloksnes atrastos to kātiņi. Pēc tam papīra dvieli aizrullē. Rezultātā jāiegūst bunte, kuras pamatnē ir mitrs, satīts papīra dvieļa gabaliņš. Buntīti pēc tam liek plastmasas kārbiņā vai cieši noslēdzamā maisiņā ledusskapī. Šādi uzglabātus garšaugus varēs lietot vairāk nekā nedēļu, bet rozmarīnu pat trīs nedēļas.

Pētersīļus, estragonu, dilles, piparmētras un koriandru uzglabā gluži kā grieztos ziedus. Zaļumu stiebriņiem apgriež kātiņus un noplēš apvītušās lapiņas, lai tās nepūdētu zaļumus. Garšaugu stiebriņus pēc tam ievieto glāzē vai burciņā, kur ieliets neliels daudzums ūdens. Ap garšaugiem apliek plastmasas maisiņu, ko nostiprina ap trauku, lai tas cieši turētos virsū. Šādi sagatavotus garšaugus pēc tam liek ledusskapī. Garšaugus var izlietot 2-3 nedēļu laikā.

Baziliks ir viens no trauslākajiem garšaugiem, tāpēc to noteikti nevajadzētu likt ledusskapī! Tā vietā bazilika kātiņus, kas iepriekš apgriezti, liek glāzē vai burciņā, kurā ir neliels daudzums ūdens. Baziliku glabā istabas temperatūrā, vēlams saulainā vietā. Ja baziliks būs uzglabāts pareizi, to varēs izmantot pat divas nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!