Foto: Shutterstock
Viens no vienkāršāk pagatavojamiem pusdienu vai vakariņu kārumiem ir krāsnī cepti kartupeļi, kas uz cepešplāts salikti tādi kā ir – nesagriezti. Taču to cepšana nereti prasa nedaudz pacietības – ja tupeņi pagadījušies lielāki, tos nākas gatavot pat ilgāk par stundu. Kā panākt, lai kartupeļi būtu gatavi īsākā laikā un tos nenāktos griezt daiviņās?

Protams, vienmēr var kartupeļus pārgriezt uz pusēm, tādējādi krietni samazinot cepšanas laiku. Taču piekritīsiet, ka veseliem ceptiem kartupeļiem ir sava burvība – tajos pēc cepšanas var iegriezt krustiņu un sapildīt ko gardu, piemēram, apceptu gaļu, zilā siera mērci vai ko citu.

Kad kartupeļi nomazgāti, bet ne nomizoti, un sagatavoti likšanai uz cepešplāts, gatavošanas paātrināšanai nāksies izdarīt vēl dažas lietas. Kā atklājuši kulinārie eksperti no izdevuma "Cook's Illustrated", lielo kartupeļu cepšanu krāsnī paātrināsi, ja tos pirms tam vēl zaļus sadurstīsi ar dakšiņu un vismaz 6–12 minūtes karsēsi mikroviļņu krāsnī. Šis sagatavošanas darbiņš palīdzēs iztvaikot mitrumam, kas ir kartupeļos, līdz ar to tie būs gatavi krietni vien ātrāk.

Pēc tam iepriekš mikroviļņu krāsnī uzkarsētos kartupeļus saliec uz cepešplāts un liec krāsnī cepties 220°C. Stundas vietā tie būs jācep apmēram 20 minūtes, līdz kartupeļi būs mīksti un gatavi (īsāku brīdi, ja kartupeļi nav pārāk lieli).

"Tasty" padoms: kartupeļus vari arī iepriekš nekarsēt mikroviļņu krāsnī, ja nevēlies. Cepšanu kaut nedaudz tādā gadījumā palīdzēs paātrināt tajos sadurstītie caurumiņi ar dakšu. Tādā veidā ietaupīsi ja ne pusstundu, tad 15–20 minūtes noteikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!