Foto: Shutterstock
Tagad, kad sākusies tējas dzeršanu, kūku cepšanu un gaļas glazēšanas sezona, patīkami, ka vienmēr pa rokai ir medus burciņa, kurā ir šķidrs un dzintarains saldums. Taču, ilgi stāvot, medus mēdz sacietēt (kristalizēties) un tad to nākas kasīt no burciņas ārā, bieži vien šķendējoties. Kā panākt, lai medus daudzo mēnešu laikā vairs nesacietē?

Protams, medus burciņu vai trauku ik pa laikam var likt karsta ūdens peldē un gaidīt, kad tas izkusīs. Taču tas ir īslaicīgs risinājums. Kā atklājuši kulinārie eksperimentētāji no amerikāņu žurnāla "Cook's Illustrated", tad medum vairāku mēnešu garumā var palīdzēt nesacietēt tajā iemaisīts kukurūzas sīrups. Tā kā laika gaitā no medus iztvaiko mitrums, tas ir iemesls tam, kāpēc medus kristalizējas. Taču mainīt medus sastāvu kaut nedaudz palīdz kukurūzas sīrupā esošā glikoze.

"Cook's Illustrated" vairāku mēnešu ilgos eksperimentos pārliecinājušies par pareizo proporciju. Uz 200 mililitru burciņu šķidra medus jāpievieno apmēram divas ēdamkarotes kukurūzas sīrupa. Sīrupu rūpīgi iemaisa medū un glabā to, kā ierasts. Rezultāti rādīja, ka medus, kam nebija pievienots sīrups, sacietēja pēc trīs mēnešu glabāšanas. Bet medus, kam bija pievienots kukurūzas sīrups, nesacietēja pat pēc sešiem mēnešiem. Pats jaukākais – šī viltība palīdz arī otrreiz kausētam medum, kas jau reiz ir bijis sacietējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!