Foto: Shutterstock

Neapšaubāmi svaigas garneles ir aromātiskākas un gardākas nekā saldētas, turklāt vārītās saldētās garneles ļoti bieži pēc atkausēšanas vispār ir tikpat kā bez garšas. Tomēr pie mums Latvijā tā ir gandrīz vienīgā iespēja, kā tikt pie garnelēm - izmantot saldētas garneles. Par atvieglojumu gardēžiem, būtu jāpiebilst, ka visbiežāk bezgaršīgumā vainojams nepareizs atkausēšanas process. Kā būtu pareizi jāatkausē garneles, lai tās nezaudētu garšu, skaidro portāla Dish.allrecipes.com autori.

Lai saldētas garneles garšotu gandrīz tikpat labi kā svaigas, jāievēro pacietība. Pirmkārt, tām jāļauj atkausēties lēnām, istabas temperatūrā, vai arī var izmantot nakti un garneles pārlikt no saldētavas ledusskapja nodalījumā.

Lai garneļu garša neizšķīstu un neizskalotos kūstošajā ledū, tās vajadzētu iebērt caurdurī, lai izkusušais ledus varētu notecēt. Ja kausē garneles ārpus ledusskapja, tad ļoti ērti caurduri ielikt izlietnē. Liekot caurduri ledusskapī, jāpadomā par trauku, kurā uzķert ledus ūdeni un vienlaicīgi ūdens līmenis tomēr būtu zemāks par garnelēm caurdurī.

Pirms garneļu lietošanas, tās noslauka sausas papīra dvielī. Garnelēm ir nepieciešama ļoti īsa termiskā apstrāde, burtiski, 1-2 minūtes. Jo mazākas garneles, jo īsāks laika sprīdis termiskajai apstrādei. Ja garneles ir jau vārītas, tām termiskā apstrāde vispār nav nepieciešama, tikai sasildīšana, ja tās izmanto siltajā ēdienā. Tādēļ garneles ēdienam pievieno pašās beigās.

Ja garneles tiek karsētas pannā, sviestā vai eļļā, aromatizēto taukvielu, kas sajaukusies ar garneļu sulu, izmanto ēdiena gatavošanai. Piemēram, ja gatavo mērci, vispirms apcep garneles, izņem ar putu karoti no pannas, noliek malā. Garneļu eļļu izmanto mērces pagatavošanai, bet beigās pievieno jau sakarsētās garneles.

Kad garneles atkausētas, pagatavo gardu, aromātisku maltīti. Piedāvājam 10 kārdinošas uzkodas, zupas un sacepumu.

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.

Lasīt vairāk

Garneles kraukšķīgās kokosriekstu skaidiņās

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinoša un garda uzkodiņa, kas neatstās vienaldzīgu nevienu ēdāju. Viesībās to var izmantot kā starteri, pasniedzot ar aukstu, sausu dzirkstošo vīnu.

Lasīt vairāk

Garneļu un kukurūzas plācenīši

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājīga uzkoda nelielām viesībām un ģimenes svētkiem. Garneļu plācenīši saderēsies ar jebkādiem augļu salātiem vai salsām.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti ar fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Bujabēze - karaliska jūras velšu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock

Bujabēze sākotnēji radās kā nabaga ļaužu ēdiens. Šo sātīgo zupu, kuras pamatā ir pamatīgs zivju buljons, sāka gatavot Marseļas zvejnieku sievas no svaigi nozvejotajām zivīm, kas nederēja tirdzniecībai. Garneles, mīdijas, astoņkājus un citas jūras veltes bujabēzei sāka pievienot krietni vēlāk un, ja tie neiet pie dūšas, bez šīm sastāvdaļām var tīri labi iztikt.

Lasīt vairāk

Sviestā ceptas garneles

Foto: Shutterstock

Burvīga un garda uzkoda nelielām viesībām, kuru turklāt var pagatavot ļoti īsā laika sprīdī. Garneles uz iesmiņiem sadur jau pirms cepšanas, tās būs vieglāk visas reizē apgriezt un būs arī ērti pasniegt. Garneles uz iesmiņiem var vērt arī pēc cepšanas.

Lasīt vairāk

Samtaina kukurūzas zupa ar garnelēm un lociņiem

Foto: Vida Press

Īsti ziemīga un samtaini maiga kukurūzas zupa, kurai garneles piešķir izsmalcinātību un vieglumu. Lielisks veids kā sevi nedaudz palutināt nogurdinošas darba nedēļas izskaņā.

Lasīt vairāk

Garneles ar dārzeņiem un spageti

Foto: Shutterstock

Garneles ar spageti vieglām un ļoti gardām pusdienām.

Lasīt vairāk

Divu sieru un garneļu sacepums

Ja gribas palutināt savu mīļos ar īpašu maltīti un ja viņiem garšo jūras veltes - šī būs īstā recepte!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!