Foto: Shutterstock
Ir divu veidu cilvēki: tie, kuriem, tiklīdz vakariņas ir paēstas, patīk novākt pārpalikumus, ievietojot tos ledusskapī un tie, kas ļauj visam dažas stundas nostāvēties, līdz ēdiens ir pilnībā atdzisis. Dažkārt daudzi no mūsu ieradumiem ir tik ierasti, ka tu, iespējams, pat nezini, kāpēc dari tieši tā ... Koks ar diviem galiem! Gluži tāpat kā diskusijas par to, kādā virzienā tualetes papīram vajadzētu atrasties – virs ruļļa vai zem tā.

Raugoties no pārtikas drošības viedokļa, pirms ievietošanas ledusskapī ēdienu nav nepieciešams atdzesēt līdz istabas temperatūrai, jo "aukstais process" ātri atdzesēs karsto pārtiku un novērsīs baktēriju attīstību.

Tomēr, lai saglabātu ēdiena garšu, konsistenci un nezaudētu uzturvērtības, ieteicams ēdienam nedaudz nostāvēties uz virtuves letes. Piemēram, ja gatavo "mac'n'cheese" jeb makaronus ar sieru ar kraukšķīgu virskārtiņu, ieliekot to karstu ledusskapī, karstuma ietekmē kraukšķīgums kļūs mīksts, samircis, gluži kā "šļura". Proti, šajā gadījumā ieteicams būtu kastrolim ļaut atdzist līdz istabas temperatūrai.

Atceries, ka karstu ēdienu nevajadzētu atdzesēt ilgāk par divām stundām, jo drīz pēc tam baktērijas var sākt vairoties.

Iespējams, viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pirms likšanas ledusskapī vajadzētu ēdienu atdzesēt, ir tā ietekme uz ledusskapi. Proti, tas kaitē ierīcei. Ja tavs ledusskapis ir uzstādīts noteiktā grādu temperatūrā un tu tajā ieliec katlu ar karstu zupu tieši no plīts, tad ledusskapja temperatūra būtiski mainīsies, un var paiet kāds laiks, līdz tas atkal sasniegs iepriekšējo temperatūru.

Citiem vārdiem sakot, ledusskapim būs jāstrādā daudz vairāk, lai saglabātu vai atjaunotu aukstuma līmeni iekšpusē, kad tajā tiek ievietots īpaši karsts priekšmets. Jo karstāks ir ēdiens un jo lielāks ir tā daudzums, jo ilgāk ledusskapim nākas atgriezties sākotnēji iestatītajā temperatūrā. Lai gan, runājot par jaunākajām ierīcēm, nav īpaši jāuztraucas, jo ledusskapja termostats, regulējot temperatūru un mitrumu, nodrošinās, ka ierīcei netiks nodarīts kaitējums.

Tātad, lai ledusskapī uzturētu optimālu temperatūru, lielākā daļa pārtikas produktu, īpaši tie, kas ir šķidri, pirms likšanas ledusskapī ir jāatdzesē tuvu istabas temperatūrai. Mazākiem ēdieniem, piemēram, picas šķēlei vai vienai vistas krūtiņai var nebūt lielas ietekmes uz ledusskapja temperatūru, taču lielāki ēdieni – zupas un sautējumi var to ietekmēt.

Foto: Shutterstock

Padomi, kā ātrāk atdzesēt ēdienu

  • izmanto ledus ūdens vannu. Pārliec ēdienu uzglabāšanas traukā, pēc tam šo trauku iegremdējot (bet ne pilnībā!) ledus ūdenī, pēc vajadzības apmaisot ēdienu. Vari arī trauku palikt zem tekoša auksta ūdens;
  • pārlej lielas porcijas ēdienus mazākos traukos. Piemēram, zupu no lielā katla pārlej mazākā trauciņā, lai tā ātrāk atdzistu;
  • pēc iespējas ātrāk noņem pārtiku no siltuma avota. Pirmais solis ir neļaut karstajiem ēdieniem stāvēt uz plīts virsmām, kamēr tie dziest. Otrs solis: izņem ēdienu no uzkarsētajiem katliem vai pannām. Pretējā gadījumā šie trauki ilgstoši noturēs siltumu. Drīzāk – ēdienu pārliec piemērotā uzglabāšanas trauciņā, lai paātrinātu dzesēšanas procesu;
  • ja tomēr ledusskapī jāliek karsts ēdiens, mēģini nelikt karstu ēdienu dziļos traukos. To atdzišana prasa ilgāku laiku, tā vietā, ievieto tos seklākos traukos;
  • ievietojot silto ēdienu ledusskapī, centies nodrošināt, lai ap trauku būtu brīvāka vieta, lai aukstais gaiss varētu cirkulēt.

Patiesība ir tāda, ka labāk ievietot ledusskapī karstu ēdienu, nekā aizmirst un atstāt to istabas temperatūrā pārāk ilgi.

Raksta tapšanā izmantota informācija no kulinārijas portāla "Allrecipes" un portāla "Wellandgood".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!