Foto: PantherMedia/Scanpix

Zivis un jūras veltes, protams, visgardākās ir tad, ja pagatavotas svaigas. Taču, ņemot vērā šo produktu īso derīguma termiņu, bieži vien izvēlamies tos iegādāties saldētus vai saldēt paši. Kā pareizi atkausēt, lai pēc pagatavošanas tā garšotu, kā svaiga?

To, ar kādas metodes palīdzību zivi atkausēt, jāizvēlas pēc produkta veida – jāņem vērā, vai tā ir vesela zivs vai zivs fileja. Vislabākais un vienkāršākais veids, kā atlaidināt veselu zivi vai tās fileju, ir ievietot saldēto produktu bļodā un ielikt ledusskapī. Tādā veidā zivs atkusīs vienmērīgā temperatūrā. Kad zivs būs atkususi, jānolej tikai liekais šķidrums un jānosusina.

Vēl viena metode – aukstā ūdens pelde. Lielā bļodā, kas piepildīta ar aukstu ūdeni, ievieto vakuumā sasaldētu zivi vai jūras produktus. Tāpat kā ledusskapī, arī aukstā ūdens peldē saldētie produkti atkusīs vienmērīgi. Jāņem vērā – lai ūdens neuzsiltu līdz istabas temperatūrai, to nepieciešams nomainīt ar atkal aukstu ik pēc 30 minūtēm, iesaka "Still Tasty".

Produktu atkausēšanai noderīga būs arī šim mērķim paredzētā mikroviļņu krāsns funkcija. Vienkārši ievieto saldētos produktus ierīcē, izvēlies atbilstošo mikroviļņu krāsns režīmu un ļauj tai izdarīt visu darbu. Ik pa laikam pārbaudi, cik atkusuši ir produkti, paretini zivs vai jūras velšu gabaliņus. Pēc atkausēšanas zivis un jūras produktus vienmēr gatavo uzreiz, lai nesabojātos.

Nekad neatkausē zivis vai jūras veltes istabas temperatūrā! Lai arī cik ļoti gribētos paātrināt atsaldēšanas procesu, nekādā gadījumā neatkausē zivis karsta ūdens peldē vai istabas temperatūrā, atstājot bļodu ar saldētajiem produktiem uz virtuves skapīša. Istabas temperatūrā ap zivju un jūras produktu ārējo slāni sāks vairoties baktērijas, kas, pateicoties saldēšanai, tika apturētas. Nepareizi atkausējot produktus tikai panāksi to, ka tie sabojāsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!