Kā pareizi gatavot brokoļus, lai tie saglabātos zaļi un kraukšķīgi
Foto: Shutterstock

Nepelnīti aizmirstais brokolis ir viens no tiem dārzeņiem, ko ziemas laikā vajadzētu ēst jo īpaši – kā jau visus kāpostveidīgos dārzeņus. Ideālam brokolim, neatkarīgi no tā, vai tas tvaicēts, vārīts vai cepts, jāsaglabā sava koši zaļā krāsa un vieglais kraukšķīgums. Kā parūpēties, lai šo dārzeni jebkurā veidā pagatavotu, kā nākas?

Pirms gatavošanas, pārliecinies, ka iegādātajai brokoļa galviņai nav redzamu dzeltenu vai brūnu pleķu, kas varētu liecināt par bojāšanos. Kātiņam jābūt stingram, bet "ziedkopām" – tumši zaļām un pārlieku neizplaukušām. Ja brokoli negatavo uzreiz, to droši var glabāt ledusskapja dārzeņu atvilktnē pat nedēļu, norāda "Thekitchn".

Gatavošanai var izmantot gan brokoļu "ziedus", gan kātiņus. Tā kā kātiņi ir diezgan cieti, tos ieteicams sagriezt sīkākos gabaliņos, lai tie pagatavotos tikpat ātri, cik pārējās daļas. Vienīgais, ko maltītēm nepievieno, ir resnais brokoļa galviņas kacens – to vienkārši nogriež.

Brokoļu tvaicēšana. Lai brokoļus tvaicētu, būs nepieciešams paliels katls un caurduris vai speciāls tvaicētājs, ko katlam uzsēdināt tā, lai tas nepieskartos ūdenim. Katlā lej ūdeni un liek virsū caurduri/tvaicētāju. Vispirms saber sagrieztos kātiņus, tad virsū pārējos brokoļa gabaliņus. Jāpārliecinās, lai tvaiks patiešām virzītos uz augšu un brokoļi tvaicēsies, kā nākas. Pēc tam, kad ūdens tvaiko, katlam uzliek vāku un brokoļus tvaicē aptuveni piecas līdz astoņas minūtes, iesaka "RecipeTips". Tiem pēc tvaicēšanas jābūt spilgti zaļiem, mīkstiem, ar kraukšķīgu vidiņu.

Brokoļu vārīšana. Brokoļus parasti vāra karstā ūdenī, kam pievienots nedaudz sāls, lai izceltu to garšu. Kad katlā ūdens burbuļo, vispirms saber tajā brokoļu kātiņus un apvāra divas minūtes. Pēc tam saber pārējos brokoļu "ziediņus" un vāra piecas minūtes, līdz brokoļi teju, teju gatavi. Tāpat kā tvaicējot, tiem jābūt koši zaļiem un viegli kraukšķīgiem. Pēc novārīšanas brokoļus nokāš un izmanto, kā iecerēts.

Kas attiecas uz brokoļu cepšanu krāsnī, atšķirībā no citiem dārzeņiem, ko gatavo aptuveni stundu, brokoļiem ir nepieciešams krietni īsāks laiks. Tos cep lielā temperatūrā ne ilgāk kā 25 minūtes. Vairāk par brokoļu gatavošanu cepeškrāsnī vari uzzināt šeit.

Svarīgākais, kas jāatceras – brokoļus ir viegli pārgatavot un tie izšķīdīs. Tāpēc vaktē to krāsu – ja brokoļi kļūst brūnākzaļi, tie jau ir pārgatavoti. Salātiem var izmantot viegli blanšētus brokoļus, kas ūdenī novārīti vien divas minūtes – tā tie būs svaigāki, košāki un arī garšīgāki kopā ar citiem svaigajiem dārzeņiem.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form