Foto: Shutterstock
Nepelnīti aizmirstais brokolis ir viens no tiem dārzeņiem, ko ziemas laikā vajadzētu ēst jo īpaši – kā jau visus kāpostveidīgos dārzeņus. Ideālam brokolim, neatkarīgi no tā, vai tas tvaicēts, vārīts vai cepts, jāsaglabā sava koši zaļā krāsa un vieglais kraukšķīgums. Kā parūpēties, lai šo dārzeni jebkurā veidā pagatavotu, kā nākas?

Pirms gatavošanas, pārliecinies, ka iegādātajai brokoļa galviņai nav redzamu dzeltenu vai brūnu pleķu, kas varētu liecināt par bojāšanos. Kātiņam jābūt stingram, bet "ziedkopām" – tumši zaļām un pārlieku neizplaukušām. Ja brokoli negatavo uzreiz, to droši var glabāt ledusskapja dārzeņu atvilktnē pat nedēļu, norāda "Thekitchn".

Gatavošanai var izmantot gan brokoļu "ziedus", gan kātiņus. Tā kā kātiņi ir diezgan cieti, tos ieteicams sagriezt sīkākos gabaliņos, lai tie pagatavotos tikpat ātri, cik pārējās daļas. Vienīgais, ko maltītēm nepievieno, ir resnais brokoļa galviņas kacens – to vienkārši nogriež.

Brokoļu tvaicēšana. Lai brokoļus tvaicētu, būs nepieciešams paliels katls un caurduris vai speciāls tvaicētājs, ko katlam uzsēdināt tā, lai tas nepieskartos ūdenim. Katlā lej ūdeni un liek virsū caurduri/tvaicētāju. Vispirms saber sagrieztos kātiņus, tad virsū pārējos brokoļa gabaliņus. Jāpārliecinās, lai tvaiks patiešām virzītos uz augšu un brokoļi tvaicēsies, kā nākas. Pēc tam, kad ūdens tvaiko, katlam uzliek vāku un brokoļus tvaicē aptuveni piecas līdz astoņas minūtes, iesaka "RecipeTips". Tiem pēc tvaicēšanas jābūt spilgti zaļiem, mīkstiem, ar kraukšķīgu vidiņu.

Brokoļu vārīšana. Brokoļus parasti vāra karstā ūdenī, kam pievienots nedaudz sāls, lai izceltu to garšu. Kad katlā ūdens burbuļo, vispirms saber tajā brokoļu kātiņus un apvāra divas minūtes. Pēc tam saber pārējos brokoļu "ziediņus" un vāra piecas minūtes, līdz brokoļi teju, teju gatavi. Tāpat kā tvaicējot, tiem jābūt koši zaļiem un viegli kraukšķīgiem. Pēc novārīšanas brokoļus nokāš un izmanto, kā iecerēts.

Kas attiecas uz brokoļu cepšanu krāsnī, atšķirībā no citiem dārzeņiem, ko gatavo aptuveni stundu, brokoļiem ir nepieciešams krietni īsāks laiks. Tos cep lielā temperatūrā ne ilgāk kā 25 minūtes. Vairāk par brokoļu gatavošanu cepeškrāsnī vari uzzināt šeit.

Svarīgākais, kas jāatceras – brokoļus ir viegli pārgatavot un tie izšķīdīs. Tāpēc vaktē to krāsu – ja brokoļi kļūst brūnākzaļi, tie jau ir pārgatavoti. Salātiem var izmantot viegli blanšētus brokoļus, kas ūdenī novārīti vien divas minūtes – tā tie būs svaigāki, košāki un arī garšīgāki kopā ar citiem svaigajiem dārzeņiem.

Sātīgā brokoļu, griķu un siera bļodiņa

Brokoļu kraukšķīgums, tradicionālie griķi, siers sātigumam un mazliet Indijas rieksu eksotikai – viss vienā pusdienu bļodiņā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Divi10.com autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Brokoļu un šķiņķa sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Vienkāršs, sierīgs un sātīgs sacepums pusdienām vai vakariņām. Cepamtrauka pamatnē izliktā maize būs patīkami kraukšķīga, bet šķiņķa un siera sāļums mīsies ar brokoļu svaigumu.

Lasīt vairāk

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām

Foto: Shutterstock

Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Brokoļu un ābolu krēmzupa ar pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Patīkami maiga un vitamīniem bagāta brokoļu un ābolu krēmzupa, ar kuru mieloties reizēs, kad gribas ko vieglu. Gatavo zupu var pasniegt tāpat, vai pievienot sēkliņas vai grauzdiņus.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie brokoļu un tomātu salāti

Šajos salātos apvienojas kraukšķīgais brokolis, saldenais tomāts un melno piparu aromāts. Turklāt tos var viegli un ātri pagatavot, un tie ir arī ļoti veselīgi.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas bumbiņas ar ceptiem puķkāpostiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ļoti maigās vistas gaļas bumbiņas ceptas kopā ar puķkāpostiem un brokoļiem iepriecinās ikvienu. Ēdienu īpaši izcels un papildinās pikantā ķiploku un siera mērce.

Lasīt vairāk

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Spageti ar brokoļu pesto un čorizo desas gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs vakariņu ēdiens, kurš garšos ikvienam, arī gaļēdājiem, bet veģetārieši gaļu var nepievienot. Pesto pagatavošanai būs vajadzīgs viens liels brokolis bez cietā kāta. Toties jo vairāk tam lapu, jo pesto būs aromātiskāks. Gaļas sastāvdaļai izmanto gabaliņos sagrieztu jebkuru svaigi gatavoto, jēlo desa, kas tev garšo, vai lielisko čorizo desiņu. Ļoti ērti un ātri desu nelielos gabaliņos, apmēram frikadeles lielumā, var sagriezt ar šķērēm. Ļauj, lai nogrieztie desas gabaliņi uzreiz krīt karstajā pannā.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni ar turku zirņiem un brokoļiem

Foto: Vida Press

Pasta ar sieru, pasta ar Boloņas mērci, pasta ar tunci... Šovakar - pasta ar turku zirņiem un brokoļiem! Recepte tiem, kuri meklē jaunas garšas un nolēmuši kaut uz brīdi atteikties no gaļas.

Lasīt vairāk

Brokoļu un maltās gaļas sacepums pannā - ātrām vakariņām

Foto: Shutterstock

Ja meklē recepti superātrām vakariņām un garšo brokoļi un fenhelis, izmēģini šo fikso recepti - brokoļu un maltās gaļas sacepums ar fenheļa sakni un lapu kāpostiem. 10 minūtes darba un maltīti jau var celt galdā!

Lasīt vairāk

Viltotā brokoļu siera zupa

Izšķirstot Ziemassvētku vecīša atnesto grāmatu, pirmā recepte, kas iekrita acīs - brokoļu siera zupa, noteikti arī tāpēc, ka pilna saldētava ar brokoļiem salikta, un tagad jāsteidz apēst līdz nākamajai ražai, kas nemaz tik tālu vairs nav, paskat, jau februāris.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!