Foto: Shutterstock

Sastāvdaļu mērīšana ir pirmā lieta, kas jāizdara, ķeroties klāt gatavošanai. Tas ir jādara akurāti, ar piemērotiem instrumentiem, lai nerastos problēmas ar gatavoto mīklu. Piemēram, ja miltu par maz, kūka sanāks pliekana, bet, ja par daudz – kūkas biskvīts būs smagnējs. Kā pareizi izmērīt nepieciešamo miltu daudzumu?

Vispirms uzmanība jāpievērš tam, kādi mērinstrumenti tiek izmantoti. Piemēram, ja miltu daudzums tiek mērīts ar glāzi vai tasi, jāzina, cik traukā ietilpst miltu.

  • 1 glāze = 160 grami miltu

Interesanti, ka viena 250 mililitru tilpuma glāze pielīdzināma amerikāņu receptēs izmantotajam "cup". Bet, ja receptē norādīta "glass" jeb glāze, tad pēc mūsu mērīšanas sistēmas tā būs 200 mililitru tilpuma tase.

Ja receptē nepieciešamo miltu daudzumu mēra ar trauku, tad jārēķinās, ka miltu daudzums gramos var atšķirties. To ietekmē tas, cik gaisīgi ir milti, kas tiek ievietoti mērtraukā. Piemēram, ja milti būs saplacināti, tad tie būs nedaudz smagāki. Bet, ja milti būs gaisīgi, kas līdzinās sijātiem miltiem, tad mērīšana veiksies precīzāk.

Tāpēc vienmēr, pirms milti tiek ievietoti glāzē, tos uzbužina. Visprecīzāko nepieciešamo daudzumu varēsi iegūt, ja miltus no pakas uzreiz "iesmelsi" glāzē. Tādā veidā patiešām tajā būs 160 grami miltu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tomēr, ja vēlamies miltus nosvērt ļoti precīzi, neatsverams virtuves palīgs būs svari. Uz tiem visprecīzāk varēsi nosvērt nepieciešamo sastāvdaļu daudzumu. Pirms tam gan pārliecinies, vai svari ir uzstādīti pareizi un vai uz tiem neatrodas kāds trauciņš, kas radīs papildu slogu.

Ja sastāvdaļu mērīšanai izmanto mērkrūzes ar mērvienību iedalījumiem, tad vienmēr jāievēro, kādiem produktiem mērkrūze paredzēta. Piemēram, šķidrumiem ir savas mērkrūzēs, bet sausajām sastāvdaļām – savas. Miltus precīzi nenomērīsi, ja ietilpināsi tos ūdenim, pienam vai eļļai paredzētā šķidrumu mērkrūzē. Tāpēc miltus vienmēr liec tādā, kurā skaidri un gaiši norādīts, ka tā paredzēta sausajām sastāvdaļām – miltiem, rīsiem vai cukuram.

Plašāku tabulu ar dažādu produktu svaru skati šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!