Foto: Shutterstock
Veikalu plauktos arvien vairāk izvēlamies iegādāties vietējos dārzeņus un augļus, taču, sezonai beidzoties, nekas cits neatliek, kā pirkt ievestos, taču tie visticamāk ir pilni ar ķīmiju, kas ne tikai palīdzējusi dārzeņiem un augļiem izaugt nevainojamiem, bet arī ilgāk saglabāties. Gatavojot šādus dārzeņus, jāievēro dažas nianses, kas palīdzēs izvairīties no pārlieku lielas nitrātu devas saņemšanas. Interesantus padomus atradām laikraksta "Latgales Laiks" Pūra lādes padomu slejā.

Piemēram, kāpostos visvairāk kaitīgo vielu uzkrājas tieši kacenā, ko daudziem patīk pagrauzt. Gan kacenu, gan vairākas augšējās lapas vislabāk likt atkritumu urnā.

Vārot kartupeļus, jānolej pirmais ūdens, līdzko tas sāk mest burbuli. Tad katliņā ielej tīru ūdeni un turpina vārīšanu, līdz kartupeļi gatavi.

Kabačos un baklažānos nitrāti uzkrājas mizā un pie kātiņa, tāpēc pirms gatavošanas tie noteikti jānomizo un jānogriež daži cm no kātiņa daļas.

Par ķīmijas saturu gurķos liecina to krāsa – jo gurķis tumšāks, jo tajā vairāk ķīmijas. Vislabāk izvēlēties neliela izmēra maigi zaļus gurķus.

Zaļumus – dilles, pētersīļus vai selerijas pirms izmantošanas stundu jāizmērcē aukstā ūdenī. Noteikti jānogriež un jāizmet auga apakšējo daļu.

Tomātiem nitrāti miziņu padara krietni gaišāku un biezāku, tāpēc vislabāk izvēlēties košas krāsas tomātus ar plānu miziņu. Daļēji atbrīvoties no nitrātiem izdosies, ja tomātu kādu laiciņu paturēsiet aukstā tīrā ūdenī.

Sakņu dārzeņiem – bietēm, burkāniem, redīsiem u.c. noteikti jānogriež gals ar sakneni un augšējā daļa pie lapotnes.

Vīnogas pirms lietošanas rūpīgi jānomazgā, jo tās bagātīgi apstrādātas ar fungicīdiem.

Lai pārbaudītu, vai arbūzs nav pilns nitrātiem, gabaliņu mīkstuma ievietojiet glāzē ar ūdeni – ja ūdens ir mainījis krāsu, arbūzs ir pabarots ar ķīmiju, ja tas paliks vienkārši duļķains – oga ir tīra. Arī lielas, dzeltenīgas dzīslas liecina, ka arbūzs ir bagātīgi mēslots. Nav vēlams iegādāties uz pusēm pārgrieztus arbūzus ietītus plēvē – tas ir labs pamats mikrobu un baktēriju augšanai.

Pērkot ābolus vai bumbierus, tos atliek paslidināt plaukstā. Ja augļi ir nedaudz lipīgi, tātad apstrādāti ar difenīlu pret bojāšanos, tāpēc šādi augļi noteikti jāmizo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!