Foto: Shutterstock

Skābētie kāposti ir klasiska izejviela ziemas maltīšu gatavošanā un nevieni latviešu godi nav iedomājami bez štovētu kāpostu katla. Ja šogad esi nolēmis skābētus kāpostus gatavot pats, tad viena no svarīgākajām lietām skābēšanas procesu sākt ar pareizu trauku sagatavošanu. Par to, kā traukus pareizi mazgāt un dezinficēt, raksta izdevniecības "Avots" grāmata "Dārzeņu uzglabāšana un konservēšana".

Nepareizi ieskābēts produkts ir sliktas kvalitātes, ar nepatīkamu smaku vai garšu. Galvenā kļūda, kāpēc skāvētie produkti nav garšīgi, ir skābēšana nepietiekami tīros traukos. Šī kļūda turklāt tiek pieļauta ļoti bieži.

Ieskābētos kāpostus ziemas periodā no mucas izņem pakāpeniski - mucas dēļi pēc kāpostu izņemšnas ir laba barotne dažādām baktērijām un pelējumiem. Gaisa klātbūtnē tie savairojas lielā daaudzumā un piepilda visas koka poras un spraudziņas.

Pēc kāpostu izņemšanas mucas parasti izskalo ar aukstu ūdeni un novieto pagrabā. Šāda rīcība nav pareiza un tā būtu jālabo.

Mucas porās un plaisās pēc mazgāšanas paliek mikroorganismi, un mitrajā pagraba atmosfērā tie turpina vairoties līdz ražas laikam. Līdz ar to rudenī mucai ir ne īpaši patīkama smarža. Lai to likvidētu, pirms skābēšanas mucas piepilda ar ūdeni. Bieži vien mucas noliek zem jumta notekām un piepilda ar lietus ūdeni, kas noskalojis jumtu. Šādā ūdenī ir dažādi mikroorganismi, un tie mucā sāk vairošanos.

Tie mikroorganismi, kas pagrabā savairojas koka porās un spraugās, siltā lietus ūdenī sajūtas vēl labāk - jau pēc dažām dienām ūdenim rodas nepatīkama smaka.

Mucas principā ar lietus ūdeni mērcēt nedrīkst, tas jādara ar tīru akas vai avota ūdeni. Nedrīkst ļaut ūdenī attīstīties mikroorganismiem. Ūdens mucās jāapmaina, negaidot, kamēr rodas smaka. Pirms kāpostu vai citu dārzeņu skābēšanas ūdeni no mucām izlej un mucas mazgā. Te tiek pieļauta galvenā kļūda, ko pēc tam izlabot vairs nevar.

Pēc mērcēšanas mucas ir šķietami tīras. Tās vēl skalo ar aukstu ūdeni, dažkārt izmazgā ar suku. Un tomēr arī šādi apstrādātas mucas nav uzskatāmas par tīrām. Koka porās un spraugās esošos mikroorganismus nevar ar ūdeni izmazgāt. Nepieciešmas lietot dezinficējošus līdzekļus, to dara reti kurais.

Mazgājot mucas ar dezinficējošiem līdzekļiem, mikroorganismu skaits ievērojami samazinās, līdz ar to saglabājas oriģinālā skābēto kāpostu garša un smarža. Bet arī pēc šādas mazgāšanas ir iespējams, ka ne visi mikroorganismi ir iznīcināti. Pēc dārzeņu ieskābēšanas tie nekavējoties sāk attīstīties un savu darbību izbeidz vien tad, kad pienskābas baktērijas saražo konservēšanai nepieciešamo pienskābi. Šajā periodā nevēlamie un kaitīgie mikroorganismi ieskābētos kāpostus padara negaršīgus.

Lai mikroorganismus iznīcinātu pilnībā, koka traukus pēc mazgāšanas ar sodas šķīdumu dezinficē ar sēra dioksīdu vai kālija permanganāta šķīdumu. Galvenā kļūda ir tā, ka parasti šādi soli trauku sagatavošanā uzskata par lieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!