Foto: Shutterstock

Šobrīd, kad ziedkāpostu raža ienākusies un par labu cenu iespējams nopirkt vietējo audzētāju dārzeņus, vērts padomāt, kā gardos dārzeņus noglabāt ziemai. Ja ziedkāpostus nācies saldēt, pēc atkausēšanas var gadīties, ka tie ir kļuvuši rūgti. Kā cīnīties ar šo mazo problēmu?

Iemesls tam, kāpēc ziedkāposti pēc atkausēšanas un pagatavošanas ir rūgti, var būt pavisam vienkāršs – pirms saldēšanas dārzeņi nav noblanšēti, līdz ar to tajā esošās baktērijas nav iznīcinātas. Tāpēc nākamo reizi, kad grasies saldēt ziedkāpostus, pavisam noteikti apsver arī to, ka dārzeņa gabaliņus pirms tam labāk novārīt verdošā ūdenī kaut brīdi. Tas pats attiecas arī uz ziedkāpostiem līdzīgajiem brokoļiem.

Ziedkāpostu saldēšana soli pa solim

Vispirms jāizvēlas tādi ziedkāposti, kas būtu bez bojājumiem – krēmīgi balti, ar stingru "ziedkopu" galviņu. Ziedkāpostam nogriež zaļās lapas, apgriež kacenu un noskalo.

Tad sagriež ziedkāposta galviņu sīkākos gabaliņos. Paralēli nelielā katliņā ielej ūdeni, pieber mazliet sāli un aptuveni 1-2 tējkarotes etiķi. Sāls un/vai etiķis noderēs, jo saglabās ziedkāpostu krāsu blanšēšanas laikā. Blanšēšana arī aizkavēs enzīmu iedarbību dārzenī un līdz ar to tie nebūs rūgti, norāda "LiveStrong".

Kad ūdens katliņā ir verdošs, tajā nelielās porcijās blanšē ziedkāpostus. To dara apmēram 3 minūtes.

Pēc tam ar putu karoti izņem ziedkāpostus no ūdens, nokāš un atdzesē. Kad ziedkāposti atdzisuši, tos sapilda saldēšanas maisiņos vai trauciņos un liek saldētavā.

Ziedkāpostus saldētavā varēsi uzglabāt pat 12 mēnešus. Pirms gatavošanas tos nevajadzēs atkausēt – vienkārši pievieno zupai vai sautējumam, kā iecerēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!