Foto: Shutterstock
Saldētava ir tavs labākais draugs, ja vēlies saimniekot taupīgi. Bet ir daži priekšnosacījumi, kas jāievēro, lai, atkausējot saldētus produktus, nemainītos to garša un konsistence. Piemēram, ja vēlies pagatavot lielāku daudzumu zupas un daļu viruma sasaldēt, jau zupu gatavojot būtu ieteicams ņemt vērā pāris knifiņus. Tad kādā nevaļīgākā darbdienas vakarā atliks vien zupu atkausēt, ātri pabarojot ģimeni un aiztaupot sev laikietilpīgo zupas gatavošanas procesu.

Šajā rakstā uzzināsi septiņus noderīgus "Tasty" un "Eatingwell" padomus, kā pareizi sasaldēt zupu, lai tā pēc atkausēšana garšotu kā tikko gatavota.

Atdzesē zupu

Liekot karstu zupu saldētavā, var atkust un tikt sabojāti jau sasaldētie produkti, tādēļ zupu pirms saldēšanas ieteicams atdzesēt līdz istabas temperatūrai. Lai to paveiktu ātrāk, ievieto katliņu ar karsto zupu ledus ūdens peldē izlietnē, ik pa laikam apmaisi un nomaini sasilušo ūdeni. Arī zupas sadalīšana mazākās porcijās pirms dzesēšanas palīdzēs paātrināt procesu.

Sadali porcijās

Foto: Shutterstock

Ja paredzēts saldēto zupu izmantot līdzņemšanai uz darbu, tad labāk jau pirms saldēšanas sadali to vienas maltītes lieluma porcijās. Šim nolūkam lieliski noder aizvākojami plastmasas trauciņi, jo tie ir elastīgi un nebojājas, salšanas procesā ļaujot šķidrumam izplesties. Tikai nepiepildi to līdz ar malām, atstājot trauciņā nedaudz brīvas vietas, lai, zupai sasalstot, netiktu izspiests vāciņš. Bet vari saldēšanai izmantot arī daudzkārt aiztaisāmos plastmasas maisiņus

Nepievieno piena produktus

Ja zupai ir pievienots piens, saldais krējums, skābais krējums vai jogurts, atkausēšanas procesā šie produkti var atdalīties, veidojot nepievilcīgus kunkulīšus vai pārslas. Tādēļ, ja vēlies zupu saldēt, bet receptē paredzēts zupai pievienot piena produktus, tad izlaid šo soli – piena produktus varēsi pievienot zupai pēc atkausēšanas. Ja plānots daļu zupas pasniegt vakariņās, tad piena produktus katrs ēdājs var pievienot savā šķīvī.

Graudaugus un makaronus saldē atsevišķi

Foto: Shutterstock

Ņem vērā, ka graudaugi (it īpaši rīsi) un makaroni saldēšanas procesā uzsūks šķidrumu un, zupu atsaldējot, šie produkti zaudēs struktūru, būs ļoti mīksti, bet zupa – tumīga. Ja tas tevi nebiedē, rēķinies ar to, ka atkausētu zupu vajadzēs atšķaidīt ar buljonu, lai iegūtu sev tīkamu konsistenci. Bet, ja tev patīk "al dente" makaroni un graudaugi – stingri un nedaudz kraukšķīgi –, tad labāk novāri tos atsevišķi, nokās, atdzesē un sasaldē, neliekot zupas šķidrumā. Pievieno šos produktus zupai tikai sildīšanas procesā.

Kontrolē saldētavas krājumus

Pārtikai ir nelāga tendence pazust saldētavas dziļumos gluži kā Bermudu trijstūri. Lai mazinātu šādu iespējamību, uz katras saldētās zupas kastītes būtu vēlams uzlīmēt etiķeti, kur atzīmēts zupas nosaukums, sasaldēšanas datums, kā arī piedevas, ko tai ieteicams pievienot, sildot zupu pēc atkausēšanas.

Nepārvāri dārzeņus

Ja saldēsi zupu, gatavojot to nepārvāri dārzeņus – gatavo tos tikai tik ilgi, lai dārzeņi būtu gatavi, bet vēl nedaudz kraukšķīgi. Šādi tie garšos lieliski gan tikko pagatavotā zupā, gan nezaudēs formu un nepārvērtīsies putrā pēc zupas atkausēšanas.

Pietaupi zupas piedevas

Zupas piedevas, piemēram, zaļumus, smalcinātus riekstus, sezama sēklas, grauzdētas ķirbju sēklas, grauzdiņus u.c., ko parasti pievieno īsi pirms pasniegšanas, pirms saldēšanas nevajadzētu pievienot zupai, jo rieksti un grauzdiņi zaudēs savu kraukšķīgumu, bet zaļumi – izteikto aromātu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!