Foto: Shutterstock

Olīveļļa ir viena no visbiežāk izmantotajām eļļām mūsu ēdienkartē. Izšķir divu veidu olīveļļas - filtrēto olīveļļu, kas piemērota cepšanai, un pirmā spieduma olīveļļu, kuru izmantojam dažādiem salātiem un cenšamies termiski neapstrādāt. Kvalitatīva pirmā spieduma olīveļļa turklāt nav lēts pirkums. Ja eļļu glabās nepiemērotos apstākļos, tā kļūs rūgta un zaudēs savu atsvaidzinošo aromātu.

Tā kā olīveļļa tiek izmantota gandrīz katru dienu, to nebūtu prātīgi glabāt pārāk tālu no darba vietas.

Trīs olīveļļas ienaidnieki


Olīveļļai ir trīs ienaidnieki - skābeklis, gaisma un siltums. Ja uz eļļu ilgstoši iedarbojas viens no šiem elementiem, tā samērā ātri kļūst nebaudāma. Vienīgais veids, kā cīnīties ar šiem eļļas nedraugiem, ir pareiza tās glabāšana. Jāpievērš uzmanība tam, kur eļļu glabā un kā to glabā.

Kur glabāt olīveļļu?


Vispareizāk olīveļļu būtu glabāt vēsā, sausā un tumšā pieliekamā, vietā, kas pasargāta no tiešiem saules stariem un siltuma. Ideālā eļļas uzglabāšanas temperatūra ir 15ºC, lai gan arī istabas temperatūra, ja nav tieši sildošu elementu eļļas tuvumā, ir pieņemama. Ja nav mājās šāda pieliekamā, izvēlies skapīti vai aptumšotu plauktu (tādu, kuru nekad neapspīd saule), kas neatrodas plīts un cepeškrāsns tuvumā.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!