Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Gatavojot salātus ar vārītiem kartupeļiem, visticamākais, ka receptē būs tikai uzrakstīts - novāra kartupeļus un sagriež gabaliņos. Lai cik tas neizklausītos dīvaini, kartupeļus salātiem arī jāmāk novārīt, jo tie izjukušie un miltainie salātiem īsti nederēs.

Vispirms jāizvēlas pareizie kartupeļi. Tiem ir jābūt cietiem, bez bojājumiem un plankumiem, šķirnei, kas nav pārāk miltaina un pēc vārīšanas saglabā savu formu. Tiem miza parasti arī ir plānāka un kartupeļi ātri izvārās. Miza var būt gan dzeltena, gan sārta. Latvijā audzētās, piemērotās salātiem kartupeļu šķirnes ir Adelina, Anuschka, Belana, Laura, Nicola, Valer un citas.

Izvēlies apmēram vienādus un lielākus kartupeļus ar seklām acīm, tie novārīti būs ērtāki sagriešanai kubiņos. Bet vari izvēlēties tieši pretēji - mazus kartupelīšus. Tādus pēc novārīšanas var vienkārši pārgriezt uz pusēm vai pat atstāt veselus.

Nomazgā kartupeļus, vietām sadursti ar nazi, lai vāroties neplīstu miza, aplej ar aukstu ūdeni tā, lai kartupeļi būtu nosegti apmēram divus centimetrus, un liec uz uguns vārīties.

Kartupeļus salātiem parasti vāra ar visu mizu, lai tie saglabātu savu formu. Vārīšanai jābūt uz nelielas uguns, tādējādi kartupeļi uzbriedīs lēnām. Pretēji, no ārpuses kartupeļi ātri izvārās, bet vidū paliek cieti. Šis ieteikums attiecas uz visiem kartupeļiem, arī tiem, kurus vāra biezputrai.

Kad kartupeļi gatavi, tos nokāš caurdurī un noskalo aukstā ūdenī, tad miziņu būs vieglāk nolobīt. Kad kartupeļus var noturēt rokās, tos noloba un izmanto kā paredzēts receptē.

Piedāvājam 17 salātu receptes, kurās viena no galvenajām sastāvdaļām ir vārīti kartupeļi. Lai garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!