Foto: Shutterstock
Putra ir ļoti veselīgs ēdiens, ko organisms ļoti viegli pārstrādā, tāpēc to var droši gatavot jebkurā maltītē. Putrai var pievienot papildus šķiedrvielas, piemēram, klijas, kā arī dažādus svaigus un žāvētus augļus un riekstus. Var ietonēt putru ar karkades tējas uzlējumu, iegūstot rozā putriņu, savukārt, ar spinātiem var iegūt zaļu nokrāsu. Garšai var pievienot kanēli un vaniļu. Tiem, kas ievēro slaido līniju, labāk putru nevis vārīt, bet apliet ar ūdeni, piemēram, auzu pārslas vai griķus, un ļaut tiem uzbriest.

Putru vārot, lieti noderēs pieredzējušu saimnieču padomi, ko atradām laikrakstā "Latgales Laiks":

  • Nav ieteicams putru vārīt emaljētā traukā, jo piedegšanas gadījumā emalja var saplaisāt un tās daļiņas nokļūt ēdienā.
  • Putraimus labāk bērt jau verdošā, nedaudz sālītā ūdenī.
  • Putra jāvāra uz nelielas uguns, lai tā spēcīgi neburbuļotu.
  • Vārīšanas laikā nevajag liet klāt ūdeni, jo tad tā kļūst gluma.
  • Lipīgās putras parasti vāra pienā, bet irdenās –ūdenī vai buljonā.
  • Rīsi saglabāsies balti un nesalipuši, ja tos bērs verdošā ūdenī, pievienojot pāris pilienus citronu sulas. Katliņam labāk uzlikt arī vāku. Vārot saldu rīsu putru, cukuru vārīšanas laikā klāt nevajag likt, jo tad putra kļūs gluma un ilgāk vārīsies. Cukuru pievieno putrai tikai pašās vārīšanas beigās.
  • Lai grūbu putra neiegūtu zilo nokrāsu, ūdeni pēc uzvārīšanās nolej, putraimus vēlreiz aplej ar verdošu ūdeni, ja vēlas, tad pievieno arī sviestu un vāra, kamēr putra sabiezē. Pēc tam var ielikt arī cepeškrāsnī, lai vairāk uzbriest. Grūbas uzvārīsies ātrāk, ja tās pirms vārīšanas iemērktas uz pāris stundām aukstā ūdenī.
  • Prosu pirms vārīšanas pārlej ar verdošu ūdeni, nokāš un tikai pēc tam vāra – šajā gadījumā prosa zaudē rūgteno piegaršu.
  • Ēdieni no mannas putraimiem būs čagani, ja arī šie smalkie putraimi uz pusstundu pirms vārīšanas būs iemērkti ūdenī vai pienā.

Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem

Foto: Vida Press
Klasisko brokastu ēdienu auzu pārslu putru var gatavot dažādi - vieni to vāra pienā, citi - ūdenī, vēl citi vienkārši pārlej ar karstu ūdeni un uzbriedina. Piedāvājam vēl kādu variantu - vārīt kokosriekstu pienā, papildinot ar svaigu ingveru un, piemēram, grilpannā ceptiem ananasiem. Sāc dienu citādi!

Lasīt vairāk

Grūbu putra ar speķi

Foto: Shutterstock
Grūbu putra ar speķi - garda klāt piedzerot kefīru, kam virsū uzbērts sāls un pipari.

Lasīt vairāk

Rīsu - aprikožu putra

Foto: Shutterstock
Sātīgām brokastīm, gardam launagam rīsu - aprikožu putra.

Lasīt vairāk

Pienā vārīta kukurūzas putra

Foto: Shutterstock
Kukurūzas putra brokastīm vai launaga reizei.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'

Foto: Vida Press
Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!

Lasīt vairāk

Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta

Foto: Shutterstock
Polenta ar gardu garšvielu sviesta piedevu.

Lasīt vairāk

Svaigsiera un rīsu krēma kūka ar auzu pārslu cepumu konfekti un rabarberu želeju

Foto: Publicitātes foto
Svaigā siera kūku variācijas un ideju rezerves šķiet neizsmeļamas. Brīdī, kad šķiet, ka vairs jau neko nevar jaunu izdomāt, allaž parādās jaunas versijas par šo tik iecienīto desertu. Restorāna "Kaļķu vārti" šefpavārs Raimonds Zommers piedāvā recepti kūkai ar skābā krējuma un kazas svaigsiera krēmu uz auzu pārslu cepumu pamatnes. Kūkas "rozīnīte" - auzu pārslu cepuma konfekte un rabarberu želeja! Receptes pagatavošanai Raimonds izmantoja cepumus "Selga".

Lasīt vairāk

Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem

Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!