Foto: Shutterstock
Laikā, kad jebkuras mērces sastāvdaļas var visai viegli atrast veikalu plauktos un tirgus garšvielu stendos, ir grēks pirkt gatavās mērces stikla pudelītēs veikalos. Tāpat kā pesto, arī saldskābā mērce visgardākā būs tāda, ko esi pagatavojis pats. Un tas nebūt nav tik sarežģīti, kā varētu likties pirmajā mirklī.

Galvenais, pirms ķerties klāt mērces taisīšanai, – sagatavo visas nepieciešamās sastāvdaļas, lai tās būtu pa rokai. Tādā veidā kādā no gatavošanas posmiem nevajadzēs mīņāties un rezultāts būs labāks, jo nekas nebūs noturēts par ilgu vai, piededzināts karsējot, iesaka "Life hacker". Tā kā šī mērce ir gan skābena, gan salda, pateicoties tās sastāvdaļām, vari variēt un izmantot, piemēram, tikai rīsu etiķi, ja to vēlies pikantāku, vai tikai sojas mērci, ja to vēlies saldāku. Taču ideālais variants ir izmantot abas sastāvdaļas – gan sojas mērci, gan rīsu etiķi.

Kas attiecas uz svaigajiem dārzeņiem, ko pievieno mērcē – arī tā var būt katra paša izvēle. Ja zini, ka mērci neizlietosi uzreiz, tad vari tai nepievienot burkānu un papriku, lai to ledusskapī varētu uzglabāt ilgāk un nesabojātos. Tāpat arī svaigais čili ir optimāla izvēle – ja mērcē nevēlies aso garšu gabaliņus, čili vari nepievienot.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 ĒK augu eļļa;
  • 1 ĒK sarīvēts ingvers;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1 glāze ananasu sula;
  • 3 ĒK sojas mērce vai rīsu etiķis;
  • 1 ĒK brūnais cukurs;
  • 1 ĒK kukurūzas ciete;
  • 1 burkāns;
  • 1 sarkanā paprika;
  • ½ šķipsna sāls;
  • mazliet svaiga čili.

Pirms ķerties pie gatavošanas, laicīgi sagatavo arī piederumus – labu mērces katliņu vai vokpannu. Parūpējies arī par to, lai būtu trauks, kur saldskābo mērci pēc tam pārliet un atdzesēt, lai varētu to izmantot uzkodām un dažādām maltītēm.

Lai pagatavotu saldskābo mērci, vispirms sajauc šķidrās sastāvdaļas – bļodiņā ielej ananasu sulu, pievieno sojas mērci, rīsu etiķi, kā arī mazliet ūdeni (50–100 ml). Tad šķidrumā iemaisi cukuru, bet pēc tam kukurūzas cieti, lai izveidotos viendabīga masa.

Kad tas paveikts, uzkarsē katliņu vai dziļo pannu, kā arī eļļu tajā. Vispirms eļļā apcep sarīvēto ingveru un saspiestas ķiploka daiviņas apmēram minūti, ne ilgāk. Tad pannai pievieno smalki jo smalki sagrieztus burkānus (vislabāk sarīvētus), tāpat sakapātu papriku un sasmalcinātu čili (ja izmanto). Visu nedaudz apcep pannā.

Beigās pienācis laiks pieliet šķidrumu – pirms tam nedaudz apmaisi ananasu sulas un kukurūzas cietes masu, lai tā būtu vienmērīga. Tad lej katliņā/pannā pie dārzeņiem un visu sparīgi samaisi. Karsē saldskābo mērci apmēram 2–3 minūtes, lai tā sabiezētu. Nedrīkst aizmirst par maisīšanu – tas nepieciešams, lai mērce nesaietu kunkuļos, bet kāds dārzeņa gabaliņš nepiedegtu.

Kad mērce gatava un sabiezējusi, un pats galvenais – izskatās tā, kā veikalā nopērkamā – to vari pievienot maltītei. Saldskābā mērce noderēs uzreiz pēc pagatavošanas, lai pasniegtu ar gaļu vai rīsiem. Bet atdzesēta noderēs uzkodām, piemēram, apceptām garnelēm. Paša gatavoto saldskābo mērci ledusskapī vari glabāt apmēram nedēļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!