Foto: Shutterstock

Kārtīgā latviešu gaļēdāju virtuvē bez kotletēm neiztikt – tās cepa mūsu vecvecmāmiņas, vecmāmiņas, mammas un mēs paši. Tāpat kā kotlešu cepēji, arī receptes ir visdažādākās. Kāds tās cep ar cūkgaļas malto gaļu, cits sajauc ar liellopa, vēl kāds kotletes gatavo tik vien, kā no vistas vai tītara gaļas.

Taču kā pagatavot vissulīgākās un garšīgākās kotletes, lai tās sanāktu perfekti brūnas, mīkstas un nemaz nebūtu saplakušas un cietas? Padomus smēlāmies no Calis.lv foruma, kurā kotlešu cepšanas noslēpumos dalījušās ēst gatavotājas. Ko tad tautas metodes iesaka?

Viens no ieteikumiem, kas forumā pieminēts vairākkārt – kotlešu masu nepārmīcīt, lai tā būtu pietiekami "gaisīga".

"Lieku klāt smalki sakapātu sīpolu, ķiploku, olu (uz ~1/2kg), pienā izmērcētu gaišo maizi, parasti ar klijām utt., kas nu pa rokai), sāli, piparus pēc patikas. Kārtīgi izmīcu, lai, iemetot pikuci, tas saplūst ar pārējo," raksta foruma lietotāja. Padomdevēja min, ka pati vienmēr kotlešu mīklu pamatīgi izmīcot un tad cepot eļļā vai cūku taukos.

Sulīgām kotletēm vēl klāt var pieliet pusglāzi saldā krējuma vai pievienot pat skābo krējumu, ja nav bail eksperimentēt. Tāpat, drošs garants, lai kotletes ir vienmēr izdevušās, esot cept tītara maltās gaļas kotletes.

Vēl viens sulīgu kotlešu noslēpums – sutināšana pīlē. Pēc nelielas apcepšanas tās vajagot salikt pīlē vai kādā biezākā katliņā/pannā un likt uz plīts vai cepeškrāsnī nedaudz pasutināties. Rezultāts esot ļoti gards. Taču jāuzmanās, lai cepeškrāsnī tās netiktu pārceptas.

Kas attiecas uz sarīvētu kartupeli, sīpoliem vai izmērcētas baltmaizes pievienošanu – pieļaujami visi varianti, tikai jālūkojas, lai piedevas nebūtu krietni vairāk par pašu gaļu. Kraukšķīgai garoziņai klāt var piebērt arī rīvmaizi vai mannu. Un, protams, nedrīkst aizmirst par olu, kas kalpo kā saistviela nelielajiem gaļas plācenīšiem, lai kotletes būtu skaisti apaļas un neizjuktu.

Tomēr olas pievienošana mēdz būt arī gaumes lieta – kārtīgi neiemaisīta, gaļā tā var veidot nevajadzīgus apceptas olas krikumus gaļā, vai pat padarīt kotlešu "garoziņu" cietu. Tāpēc ar olu daudzumu nevajag pārspīlēt, kotletēs pietiks ar vienu.

Taču bez eksperimentiem un gatavošanas nekas nenotiek – izvēlies kādu no Tasty.lv receptēm, un pagatavo kotletes pusdienās vai vakariņās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!