Foto: Shutterstock

Lasītāja mums raksta: Labdien! Tikai tagad esmu ķērusies pie gurķu marinēšanas, un tomātu konservēšanas, bet vēl līdz šim nezinu, kā pareizi jāsagatavo burkas, lai būtu sterilas, agrāk vienkārši izmazgāju, un pēc tam burkās ielēju vārošu ūdeni. Marinētie gurķi samērā ātri tika apēsti, tādēļ nezinu, vai krājumi varētu saglabāties visu ziemu. Kā rīkoties ar burkām?

Pastāv vairāki varianti, kā sagatavot burciņas konservēšanai - viens variants ir burkas rūpīgi izmazgāt ļoti karstā ūdenī (cik spēj paciest rokas), kam pievienots trauku mazgājamais līdzeklis, pēc tam tās kārtīgi izskalojot pēc iespējas karstākā ūdenī. Tīrajiem traukiem ļauj nožūt uz tīra dvielīša. Šādu pašu procedūru jāizpilda arī ar vāciņiem.

Cits variants - rūpīgi izmazgātās burkas liek cepeškrāsnī un 100 grādos žāvē aptuveni 10 minūtes, pēc tam krāsni izslēdz un atstāj burkas vēl minūtes 5-10 vai līdz brīdim, kad tajās pilda konservēšanai paredzētos produktus.

Vēl viens izplatīts variants - izmazgātās burkas novārīt. Tīros traukus liek lielā katlā, kura dibenā ieklāts mīksts dvielītis vai salocīta marle. Pārlej ar karstu ūdeni, visu uzvāra un karsē apmēram 15 minūtes. Vēlāk burkas izceļ no katla un ļauj tām nožūt uz tīra dvieļa. Gluži tāpat rīkojas arī ar vāciņiem.

Savā pieredzē dalās arī portāla Cālis.lv virtuves foruma lietotājas:

  • Es burkas vienkārši izmazgāju - un tikai, bez tam pārsvarā ar aukstu ūdeni, jo mazgāju laukā pie akas. Nekad neko vairāk neesmu darījusi, un mani gurķi stāv pat 2-3 gadus (ja kāda burka pagrabā paslēpusies), saglabājot visas labākās garšas īpašības!
  • Neko nekarsēju. Ja burkas bēniņos pieputējušas - izmazgāju ar aukstu ziepjūdeni, kārtīgi izskaloju un reizēm apskaloju ar karstu ūdeni (ja tai brīdi ir pa rokai). Ja burkas nav netīras, vienkārši izskaloju ar aukstu ūdeni. Tik vākus apvāru. Viss ieburkotais lieliski glabājas.
  • Izmazgāju un lieku mikroviļņu krāsnī, jāpiebilst tur tik var ielikt 0.5-0.7ml, uz 850 vatiem uz 3 minūtēm neveru durtiņas vaļā līdz tam laikam, kamēr nevajag pildīt iekšā, novāru vāciņus un tad visu daru.
  • Burkas nav nepieciešams sterilizēt vai karsēt, ja konservu paredzēts pasterizēt.
  • Burkas nekarsēju, tikai ar ļoti karstu ūdeni izmazgāju. Nekarsētās burkās stāv arī gurķi bez sterilizēšanas, tikai ar trīsreizēju pārliešanu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!