Foto: Red Bull
Kāpostu tīteņu tapšanas procesā piņķerīgākā un laikietilpīgākā procedūra ir kāpostlapu sagatavošana, lai tās būtu elastīgas un parocīgas pildīšanai. Daudziem joprojām nav īstas skaidrības arī par to, ko iesākt ar kāpostu atgriezumiem un kāds ir ērtākais tīteņu savīstīšanas paņēmiens. Tādēļ šodien sniegsim atbildes uz šiem jauno kāpostu sezonā aktuālajiem jautājumiem.

Restorāna "Lido" šefpavāre Ilga Joma kāpostu tīteņu pildīšanai iesaka izvēlēties ziemas šķirnes – gludos kāpostus. Bet laba alternatīva tīteņiem ir arī Savojas kāposti un Ķīnas kāposti, kuru lapas ir daudz mīkstākas.

Kā sagatavot kāpostu lapas pildīšanai

Kāposta iekšējās lapas tīteņiem parasti neizmanto, jo tajās ir grūtāk ietīt pildījumu. Kas attiecas uz sāls pievienošanu vārāmajam ūdenim katlā, – tas ir gaumes jautājums.

"Gatavojot kāpostu tīteņus, iesaku izmantot mūsdienīgu metodi lapu vārīšanai – tvaika katlu. Paņem veselu kāpostu, izgriež tā kacenu un liek tvaika katlā. Tvaika ietekmē kāposts paliks mīkstāks un tā lapas sāks pašas atdalīties viena pēc otras," iesaka Ilga. Ja tvaika katls nav, šefpavāre iesaka klasisko pagatavošanas veidu – kāpostam izgriež kacenu un liek to vārīties verdošā ūdenī. Kad kāposts kļūst mīkstāks, pa vienai ņem nost ārējās lapas," skaidro šefpavāre.

Ja mājās ir mikroviļņu krāsns, kāpostu var pagatavot arī tajā. Kāpostam izgriez kacenu un liec kāpostgalvu mikroviļņu krāsnī karsēties uz 5-15 minūtēm, atkarībā no mikroviļņu krāsns jaudas. Kad virtuve sāk smaržot pēc kāposta – tam var ņemt nost pirmās lapas. Kad mīkstākās lapas noņemtas, kāpostu karsē vēl dažas minūtes, līdz arī apakšējās lapas ir tik mīkstas, lai no tām varētu gatavot tīteņus.

Foto: Shutterstock

"Cāļa" virtuves foruma apmeklētāji iesaka šādus pārbaudītus kāpostlapu apstrādes paņēmienus:

"Es ņemu lielu kāpostu, uzmanīgi izgriežu kacenu un lieku verdošā sālsūdenī blanšēties. Tad noņemu ārējās lapas un lieku atkal atpakaļ katlā, līdz visas lapas gatavas – mīkstas un lunkanas. Kāpostlapu cietākās vietas izklapēju vai izgriežu."

"Es gaļu tinu Ķīnas kāpostā – lapa lielāka, vieglāk satīt, un sanāk vairāk. Lapas pirms tam pa vienai atgriežu un apvāru sālsūdenī. Tīteņus salieku "pīlē" vai citā karstumizturīgā cepamtraukā."

"Man vislabāk patīk gatavot tīteņus no Savojas kāposta, kam ir grubuļainas lapas, jo tās vieglāk padodas locīšanai."

"Ļoti neparasti un dekoratīvi izskatās tīteņi no sarkanā kāposta. Mani bērni bija sajūsmā."

Ko iesākt ar kāpostu atgriezumiem

Foto: Shutterstock

Kad sapildīti tīteņi, paliek pāri diezgan daudz kāpostu, burkānu un zaļumu atgriezumu. Nemet tos ārā, bet sasmalcini strēmelītēs vai kā nu labāk tīk. Tad liec katlā kārtās ar tīteņiem: kārta tīteņu, kārta sasmalcinātu dārzeņu un zaļumu. Pārlej ar tomātu biezeni vai sulu (to vislabāk pagatavot, sablendējot svaigus tomātus), liek nākamo kārtu, tad atkal pārlej ar sulu. Tomātu sulas vietā vari izmantot arī atšķaidītu tomātu pastu vai tomātu mērci. Kad katls pilns, pielej ūdeni, līdz tīteņi nosegti. Liec sautēties uz lēnas uguns.

Kāposta pārpalikumus, kurus nevar izmantot tīšanai, var vienkārši sarīvēt vai sasmalcināt blenderī (ar pāri palikušo gaļu), apcept pannā, pievienot ceptus burkānus, sīpolus, krējumu, ūdeni, sāli, piparus un sasautēt "slinkos" tīteņus (recepti atradīsi šeit).

Savukārt šajā video parādīts interesants veids, kā veikli satīt kāpostu tīteņus.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!