Foto: Shutterstock
Fakti liecina, ka medības par savu dzīvesveidu sauc aptuveni 25 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju – daudziem tā ir sirdslieta, jo iemaņas un zināšanas nereti tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Šoreiz nerunāsim par medību ētiskajiem aspektiem, bet gan par aizspriedumiem pret medījuma gaļas ēdieniem, kas bieži vien radušies nezināšanas pēc, jo šo vērtīgo gaļu jāmāk pareizi apstrādāt un pagatavot. Jāzina, kā atsevišķus medījuma gaļas veidus atbrīvot no specifiskā aromāta un kas darāms, lai, piemēram, medījuma kotletes nepadotos sausas un neēdamas. Tādēļ šoreiz skaidrosim, kā no iegūtā medījuma pagatavot gardu maltīti.

Medījumu gaļa no mājlopu gaļas atšķiras ar to, ka tā satur vairāk minerālsāļu, vitamīnu un mazāk tauku. Medījumu gaļa ir bagātīgs olbaltumvielu, dzelzs, fosfora un kālija avots, pateicoties zemajam tauku saturam, šai gaļai ir zemāka enerģētiskā vērtība, tāpēc to iesaka iekļaut ēdienkartē ne tikai ikdienā, bet arī, ja jāgatavo maltīte kādam sasirgušajam. Dietologi uzsver medījumu gaļas uzturvērtību, jo šie dzīvnieki savā uzturā nav saņēmuši ne hormonus, ne medikamentus, kurus mēdz pievienot mājlopu barībai.

Tādēļ, ja tev palaimējies tikt pie medījuma gaļas, uzzini, kā to nogatavināt, marinēt, un kādus gardus ēdienus vari pagatavot no vērtīgās medījumu gaļas.

Kas jāņem vērā, izvēloties medījuma gaļu

Foto: Shutterstock
Tauku daudzums ir atkarīgs arī katram medījumam individuāli, piemēram, zaķa taukiem piemīt ļoti nepatīkams aromāts, tāpēc pirms gatavošanas tie jānoņem. Tāpat ir arī ar lielajiem savvaļas dzīvniekiem, šo dzīvnieku taukus uzturā neizmanto. Izņēmums ir mežacūkas, šo dzīvnieku tauki ir nedaudz maigāki par mājas cūku taukiem, tādēļ tos var izmantot, gatavojot citus ēdienus. Ārā nemet arī putnu medījumu taukus, tos izmanto, gatavojot medījumu.

Medījumu gaļas garša un smarža ir atkarīga no barības, kādu dzīvnieks ir uzņēmis, un gadalaika. No novembra līdz janvārim (pārošanās periodā) tēviņu gaļa smaržo ļoti nepatīkami, tādēļ to diez vai vajadzētu ēst. Vecam dzīvniekam gaļa būs ar izteikti nepatīkamu aromātu, jaunu dzīvnieku gaļa ir labāka, to ir vieglāk pagatavot. Gaļas garša un maigums ir atkarīgs arī no dzīvnieka dzimuma, mātīšu gaļa būs maigāka.

Lai izvairītos no saslimšanas ar trihinelozi, nedrīkst lietot uzturā medījuma gaļu, kas nav pārbaudīta veterinārajā laboratorijā un atzīta par veselībai nekaitīgu.

Pirms lietošanas cūkas un meža dzīvnieku gaļu obligāti vajag termiski pareizi apstrādāt. Zemākā temperatūra, kurā trihinellas iet bojā, ir 71 grāds. Meža dzīvnieku gaļas sasaldēšana, tāpat kā sālīšana, žāvēšana, kūpināšana vai gatavošana mikroviļņu krāsnī trihinellas pilnībā neiznīcina.

Gatavojot ēdienus, piemēram, šašliku, gaļu ieteicams sagriezt nelielos gabaliņos, lai arī tās dziļākajos slāņos tiktu sasniegta trihinellu iznīcināšanai nepieciešamā temperatūra.

Mežacūkas gaļu būtu ieteicams malt atsevišķi no citu dzīvnieku gaļas, pēc tam gaļas maļamo mašīnu vajag rūpīgi iztīrīt.

Medījuma gaļas nogatavināšana un marinēšana

Foto: Shutterstock

Kā pagatavot medījuma gaļu

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!