Foto: Shutterstock
Ideālajā pasaulē dienā, kad paredzētas īpašas pusdienas ar ciemiņiem, tu saposusies neatvairāmā kleitā, ar vasarīgi ieveidotiem matiem sagaidi savus viesus, piedāvājot nelielas uzkodas. Krāsnī gatavošanos pabeidz siltais ēdiens un viesi jautri uzsāk sarunas ar kokteiļa glāzi rokās.

Un ideālajā pasaulē noteikti nav tādas situācijas, ka ciemiņu ierašanās brīdī tu stāvi guļamistabā tikai ar dvieli ap slapjajiem matiem, cenšoties atcerēties, kur ir nolikts vīns.

Lai sasniegtu šo ideālo mieru un līdzsvaru, viesības ir nedaudz jāorganizē jau laicīgi. Piedāvājam portāla food52.com pārdomātos padomus, kas tev ļaus visu paveikt laikā. Galu galā, laimīga namamāte nozīmē laimīgus ciemiņus. Lūk, kas jāpadara, pirms ierodas ciemiņi:

Ko darīt nedēļu pirms pasākuma?


Saplāno ēdienkarti.
Viesībām būtu vēlams izvēlēties gatavot tādus ēdienus, par kuriem tu esi pārliecināta, ka tie vienmēr tev izdodas. Šis nebūtu piemērots laiks jauniem eksperimentiem. Izņēmums varētu būt nelielas izmaiņas vai kāds svaigs un nebijis, bet vienkāršs akcents, kas būtiski nevar ietekmēt ēdiena kvalitāti. Ja kāda jauna recepte tevi tik ļoti saintriģējusi, ka vēlies tieši to gatavot, tad ieteicams vispirms to izmēģināt.

Plāno ēdienkarti gudri. Izvēlies tādus ēdienus, kurus var sagatavot ļoti īsā laikā vai kurus daļēji var sagatavot jau dienu iepriekš un viesību dienā to gatavošana ir tikai jāpabeidz. Maizi un daudzus saldumus var izcept pat nedēļu ātrāk un noglabāt saldētavā, tie ir dažādi cepumi, kēksi, kūciņas un maizītes. Sasaldēt var arī dažādus sautējumus, ceptus dārzeņus, mērces un buljonus. Ja paredzētas massālītas uzkodas, īstais laiks tās iesālīt, bet lasi sāli kādas 3 - 5 dienas pirms viesībām.

Pārdomā par galda dekoriem. Savlaicīgi izplāno un iegādājies, vai pagatavo pati īpašus galda dekorus. Padomā arī par galdautu, salvetēm un svecēm, laicīgi izdomā, kādi ziedi tiks likti uz galda.

Foto: Shutterstock

Ko darīt dienu vai divas pirms pasākuma?


Sagatavo ēdienu sastāvdaļas.
Gatavošanā diezgan bieži sastāvdaļu nomazgāšana un sagriešana aizņem vairāk laika nekā paša ēdiena termiskā apstrāde. Ja ir paredzēts kaut ko cept viesību dienā, nomēri jau visas sastāvdaļas, miltus un cukuru ieskaitot, lai viss ir ātri paņemams un lietojams.

Gatavo ēdienus, kuras var sagatavot jau daļēji vai pilnībā gatavus. Virknei ēdienu ir darbi, kurus var paveikt vai kuri noteikti jāizdara dienu pirms ēdiena pasniegšanas. Iemarinē gaļu, dārzeņus, novāri vai apcep dažādas sastāvdaļas, kuras var pabeigt gatavot nākamajā dienā, sagatavo aukstās uzkodas, kūkas un desertus.

Padomā par dzērieniem. Dzērieniem ir jābbūt laicīgi atdzesētiem, ledum sagatavotam. Ja tiks maisīti kokteiļi, visas sastāvdaļas jau sagatavo un noliec ērtai sasniegšanai.

Sagatavo galda dekoru un klājumu. Saliec vāzēs ziedus vai, ja ziedi paredzēti no pašu dārza, sagatavo vāzes tiem. Noliec salvetes, svečturos saliec sveces. Ja paredzēti kādi īpaši dekori, noliec tos jau ērti sasniedzamā vietā, kā arī saliec un pārskati visus nepieciešamos traukus.

Foto: Shutterstock

Darāmie darbi svinību dienā

Saklāj galdu. Tas neaizņems daudz laika, tā kā viss jau sagatavots iepriekšējās dienās, bet neatstāj šo darbu uz pēdējo mirkli, jo īsi pirms viesu ierašanās daudz svarīgāk tev būs pabeigt pēdējos ēdiena gatavošanas darbus.

Sajauc kokteiļus, ja tādi paredzēti. Noliec blakus vīna pudelei glāzes, kurās tiks ieliets pirmais dzēriens. Tas ļoti tev atvieglos mirkli, kad pa durvīm ienāks viesi.

Sakārto matus un uzvelc kleitu. Lai arī kleita ir pats pēdējais, ko uzvilkt mugurā viesību dienā, jo pie plīts ir jāpabeidz pēdējie gatavošanas darbi, tomēr kleitu uzvelc apmēram stundu pirms ierodas viesi. Uzliec priekšautu un sajauc pēdējos svaigos salātus, saliec uz šķīvja uzkodas. Lai jautrs un viegls vakars ar draugiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!