Foto: Shutterstock
Jogurtu mājās var saraudzēt arī tad, ja nav īpašās jogurta gatavošanas mašīnas. Lai piens kļūtu par jogurtu, tev būs nepieciešams neliels daudzums bezpiedevu jogurta un siltums, kuru var nodrošināt ar termosu vai cepeškrāsni, vai segām, var izmantot palodzi saulainā dienā un izkurinātas krāsns mūrīti vai plīti.

Raudzēšana termosā


Ieteicams izvēlēties termosu ar pēc iespējas platāku atvērumu. Pielej termosu gandrīz pilnu ar
pienu
, kas sakarsēts līdz 38°C. Pievieno 2 ēdamkarotes bezpiedevu
jogurta
, labi samaisi. Cieši uzskrūvē vāku, ietin termosu segās, noliec siltā vietā, bez caurvēja, un atstāj šādi satītu termosu visu nakti. No rīta baudi jogurtu.

Raudzēšana cepeškrāsnī


Sakarsē cepeškrāsni līdz 50°C un izslēdz. Čuguna katliņā vai citā cepeškrāsnij piemērotā podā ar biezām sienām ielej 950 ml pienu, kas sasildīts līdz 38°C, pievieno 3 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta un labi izmaisi. Katlam vai podam uzliek vāku un liek siltā cepeškrāsnī (izslēgtā!), atstāj visu nakti.

Raudzēšana uz saulainas palodzes


Caurspīdīgā stikla traukā ielej 950 ml piena (38°C), pievieno 3 ēdk. bezpiedevu jogurta, labi izmaisi un nosedz ar caurspīdīgu vāku vai atvērumam uztin pārtikas plēvi. Trauku liek saulainā vietā, piemēram, uz palodzes un atstāj raudzēties 4–5 stundas. Seko līdzi saules kustībai un, ja nepieciešams, pārvieto trauku uz jaunu vietu. Vēlams ik pa brīdim arī trauku pagrozīt, lai saule apspīd trauku no dažādām pusēm.

Raudzēšana uz krāsns mūrīša


Podā vai kanniņā ielej 950 ml piena (38°C), pievieno 3 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta, labi izmaisi un ietin dvielī, nelielā segā. Satīto podu liek uz silta krāsns mūrīša un atstāj visu nakti.

Nākamajā rītā, kad jogurts sarūdzis, pagatavo gardas brokastis, izcep kūku vai iemarinē gaļu un izcep sulīgu gaļas šķēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!