Biete ir dārzenis, kuru iecienījuši pavāri, jo to iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, un pareizi uzglabājot tas pagrabā pieejams visu gadu. Uzturvērtības dēļ bieti iesaka lietot gan imunitātes stiprināšanai, gan angīnas ārstēšanai, asinsrites un gremošanas sistēmas uzlabošanai.

"Biete ir viens no dārzeņiem, kuru gatavojot, pavāram, ir iespējas izpausties, to sagatavojot atbilstoši katra gardēža gaumei. Latviešu virtuvē izmantojam svaigas, vārītas, ceptas, kaltētas, skābētas, marinētas bietes, kā arī biešu sulu. Pareizi uzglabājot, bietes nebojājas pat līdz vienam gadam, tādēļ ēdienkartē esošajos ēdienos visās sezonās varam piedāvāt Latvijā audzētu veselīgu produktu," komentē AS "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Galda bietes augsto uzturvērtību nosaka šo dārzeņu sastāvs. Bietes sastāvā esošās minerālvielas palīdz stiprināt zobus un kaulus, veicina asinsspiediena stabilizēšanos un barības pārstrādi. Vērtīgie ogļhidrāti nodrošina organismu ar enerģiju un stabilizē vielmaiņu. Bietes sastāvā esošie vitamīni sekmē sarkano asinsķermenīšu veidošanos, stiprina imunitāti un nostiprina asinsvadu sieniņas. Šis dārzenis lieliski spēcina organismu.

"Biete no citiem sakņaugiem izceļas ar lielu cukura saturu – aptuveni 9%, tajā ir nedaudz ābolskābes, skābeņskābes arī minerālvielas, kuras palīdz normalizēt asinsspiedienu, sekmē asinsradi, jaunu šūnu attīstību un holesterīna līmeņa samazināšanos asinīs. Uzglabājot nomizotas bietes, tajās skābekļa iedarbībā zūd C vitamīns. Tieši tādēļ bietes ieteicams vārīt ar visu mizu, atbilstoša izmēra katlā ar vāku, lai pēc iespējas samazinātu gaisa piekļuvi. Savukārt svaigā veidā bietes, lai tās pēc iespējas ilgāk saglabātu uzturvielas, ieteicams uzglabāt sausā pagrabā, temperatūrā no +2 līdz +4 grādiem," skaidro "Veselības centrs 4" filiāles "Wellslim centrs" uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Bietes dzimtene ir Vidusjūras austrumu reģions. Pēc vēstures liecībām senie romieši 5.-4.gs. pirms mūsu ēras bija pirmie, kas bietes plaši sāka izmantot pārtikā. Galda biešu šķirne cēlusies no savvaļas bietēm, kas savukārt cēlušās no jūras bietēm. Sākotnēji biete pēc formas atgādināja burkānu – tās sakne bija tieva un gara. Apaļas formas bietes, kuras ir populāras mūsdienās tika radītas ap 16.gadsimtu, kad tās ieguva popularitāti visā pasaulē.

Ko pagatavot? Sešas idejas maltītei ar bietēm:

Veselīgie biešu salāti

Veselīgu biešu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Šokolādes, banānu un biešu kūka

Interesanta šokolādes kūka ar bietēm un banāniem. Recepti piedāvā Raimonds.

Lasīt vairāk

Ziemas bietes ar piedevām

Foto: Publicitātes foto
Marinētas bietes kopā ar kazas sieru, upeņu balzama krēmu un apelsīnu sulā karamelizētu fenheli ir neparasta, taču lieliska ziemas uzkoda. "Pasniedziet tās ar krāsainiem biešu cepumiem," žurnāla "Dienas Ēdieni" un veikalu tīkla "Rito" decembra meistarklasē ieteica receptes autore, restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova.

Lasīt vairāk

Neparastais vinegrets 'Rubika kubs'

Lai pagatavotu šos interesanto vinegretu, nepieciešami dažādu krāsu dārzeņi, turklāt gatavošanas procesā svarīgi saglabāt katra dārzeņa krāsu. Tāpēc katru jāgatavo atsevišķi. Kartupeļus vāra, burkānus un bietes sutina atsevišķos traukos.

Lasīt vairāk

Šņabī un sarkanajās bietēs marinēta laša fileja

Kaņepju sēklu maizītes ar šņabī un sarkanajās bietēs marinētu laša fileju un biezpienu gatavo kafejnīcas "Tvaiks" šefpavārs Kārlis R. Celms.

Lasīt vairāk

Baklažānu, biešu un kvinojas sautējums

Veģetārā restorāna "Dzīvoklis Nr. 19" pavārs, veģetārietis Inārs Bīrmanis rāda, kā pagatavot sātīgu, vitamīniem bagātu un gardu veģetāro maltīti ziemas laikā.

Lasīt vairāk

Kā biešu zupā saglabāt koši sarkano biešu krāsu?

Foto: Shutterstock
"Kā biešu zupā saglabāt koši sarkano biešu krāsu? Laikam pārvāru par ilgu, jo bietes zaudē krāsu. Kā pareizi vārīt boršču, lai krāsa būtu sarkana nevis gaiši brūna kā vienkāršai dārzeņu zupai?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!