Foto: Shutterstock
Bieži vien ar neuzticību un šaubām skatāmies uz visu neierasto, spītīgi neļaujoties jauniem garšu piedzīvojumiem. Viens no mūsu iesīkstējušo kulināro tradīciju upuriem ir aromātiskais fenhelis, kas bieži vien skumji novīst veikalu plauktos, tā arī nesagaidot savu pircēju. Vai nav tā, ka šis zaļais bumbulis mums šķiet dīvains un mulsinošs tikai tāpēc, ka īsti nezinām, ko ar to iesākt? Kad iepazīsi fenheli un iemācīsies pagatavot, tas, iespējams, ierindosies starp taviem iecienītākajiem ziemas dārzeņiem.

Fenhelim ir balta, lielam sīpolam līdzīga sakne un selerijveidīgs kāts, bet tā lapas atgādina diļļu zaļumus. Īstens vienpatnis, jo pats par sevi ir apveltīts ar specifisku, dillēm un anīsam līdzīgu smaržu un garšu, tāpēc ar fenheli labi sader vien daži produkti – siers, apelsīni, puravs, ķiploki, sīpoli, kartupeļi un, protams, zivs. Tā pagatavošanai nevajag daudz piedevu - vislabāk fenhelis garšo viens vai kopā ar zivi, piemēram, lasi, un viena veida dārzeņiem. Ja fenheli sajauksi ar gaļas produktiem, dārzeņu "miksli" vai griķiem, tā garša disharmonēs un iegūtais efekts nebūs tāds, kā gaidīts.

Svaiga fenheļa sakne ir kraukšķīga, ar selerijai līdzīgu struktūru un izteiktu aromātu, bet termiski apstrādājot, garša kļūst daudz maigāka un neuzbāzīgāka.

Šī dārzeņa sakni var izmantot sautējumos, zupās, sacepumos ar sieru un salātos. Sagriez fenheli lielākos gabalos, apslaki ar olīveļļu, pievieno sāli un piparus un izcept cepeškrāsnī - iegūsi deālu piedevu grilētai vai krāsnī ceptai zivij!

Fenheļa jaunās lapiņas izmanto gurķu, tomātu, lapu salātiem, pievieno biezpienam, zivju un vistas buljonam, biešu un skābu kāpostu ēdieniem vai izmanto dekorēšanai.

Fenheļa sēklas pievieno augļu konserviem, marinādēm, cepumiem, izmanto atspirdzinošu dzērienu un tējas aromatizēšanai. Turklāt fenheļa sēklas lieliski uzlabo gremošanu un novērš nepatīkamu smaku mutē – pietiek pirms ēšanas sakošļāt piecas fenheļa sēkliņas, lai varētu aizmirst par vēdergraizēm un sastrēgumiem gremošanas traktā!

Fenheļa auglis satur ēteriskās eļļas, ogļhidrātus, minerālvielas–kāliju, kalciju, dzelzi, fosforu, C un E vitamīnus, karotīnu.

Svaigu fenheli ledusskapī vari uzglabāt 3–4 dienas, bet labāk izlieto uzreiz pēc iegādes. Fenheļa sēklas ieteicams uzglabāt hermētiskā iepakojumā vēsā un sausā vietā.

Piedāvājam dažas variācijas, kā iepazīt fenheli, bagātinot savu ēdienkarti ar šo veselīgi zaļo bumbuli.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!