Sasaldētie ledus kubiņi, kuri, neviena netraucēti, rāmi gulējuši veikala saldētavās visu gadu, svelmei iestājoties, kļuvuši par pieprasītu preci. Tik pieprasītu, ka pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Vitrīnas tukšas, bet ledu vajag! Hei! Tev mājās ir saldētava – radi ledu pats!

Ledus un karsta vasara ir gluži kā Skaistule un Briesmonis – tik pretēji un dažādi, bet kopā tik saderīgi! To zināja pat senie grieķi un romieši, kas savus dzērienus dzesēja ar sniegu un ledu, ko varēja atrast augstu kalnos.

Ledus pagrabi, kuri vēl pāris gadsimtus atpakaļ kalpoja par ledusskapi, bija visas vasaras pārtikas lielā iespēja. Savukārt amerikāņi bija pirmie, kas ledu sāka saldēt rūpnieciski, pērnā gadsimta sākumā parādījās ledusskapji un drīz pēc tam arī pirmie ledus trauciņi, kur ieliet ūdeni un iegūt veldzi!

Kur saldēt?

Karstās vasarās nepietiks tikai ar ledus trauciņu, kas nāk līdzi ledusskapja komplektācijā, te vajag lielākus apjomus. Te neaizstājami ir vienreiz lietojamie maisiņi, kas sadalīti vairākos kubiņos – atliek ieliet ūdeni, likt saldētavā un gaidīt.

Protams, veikalos ir nopērkamas dažādas silikona ledus saldējamās formas, sākot ar sirsniņām, beidzot ar kaķīšu figūriņām.

Ja esi zaļi domājošs un dod priekšroku vairākkārt lietojamiem traukiem, tad pārskati virtuves plauktus un arī bērnistabu, ja tāda ir! Mafinu silikona formiņas, lego kluči un smilšu kastes arsenāls – dažādi smilšu kūku cepamtrauki – tas viss var noderēt ledus radīšanā!

Kā saldēt?

Ja gribi sasaldēt ledu ātri, tad jāizmanto uzvārīts un nedaudz padzesēts ūdens. Silts ūdens salst veiklāk, pateicoties tam, ka apakšējais slānis ir blīvāks nekā augšpusē. Šim fenomenam ir pat savs vārds – Mpembas efekts.

Kā panākt dzidru ledu?

Brīdī, kad ledus sasaldēts (mājas apstākļos tas parasti izdodas pienaini duļķains un dūmakains) un pirmā veldze dabūta, prasības sāk augt. Gribu ledu kā bārā! Gribu dzidru ledu! Gribu redzēt cauri! Vai mājas apstākļos tas iespējams? Jā! Bet jārēķinās ar ilgāku laiku un eksperimentiem, jo ar pirmo reizi var nesanākt!

Kristāldzidrais ledus Nr. 1

Ņem izfiltrētu ūdeni – pašfiltrētu vai pirktu, liek katlā vārīties, tad uzvārīto atdzesē un uzvāra atkārtoti. Otrreiz uzvārītu ūdeni atdzesē un izlaiž caur filtra krūzi. Pēc tam šādi sagatavotu ūdeni salej saldējamās veidnēs un atdzesē.

Kristāldzidrais ledus Nr. 2

Vairākkārt izfiltrētu ūdeni salej saldējamās veidnēs, ietin pārtikas plēvē, saldētavu noregulē uz – 1 grādu un liek saldēties. Šāda lēnā saldēšana aizņems apmēram 12 stundas, bet, lēni sasalstot, ledū neveidosies burbulīši, kas to padara duļķainu.

Veldzei būt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!