Foto: Shutterstock

Pirmajā mirklī tas var šķist pavisam viegls uzdevums – nolikt jauniegūtos kartupeļus vietā, kur tie nesabojāsies. Taču arī tik pateicīga dārzeņa, kāds ir kartupelis, uzglabāšanā ir savi knifi, kas jāievēro. Citiem kartupeļi nostāv lielā maisā visu ziemu, dažiem – tie izdzen jaunus asnus jau pēc nedēļas, apvīst un līdz ar to – ēšanai tie vairs nav tik patīkami. Kā to izdarīt pareizi?

Ideālā vieta kartupeļiem, protams, būtu tumša, vēsa vieta ar ventilāciju, kā tas ir laukos, kur pieejami labi pagrabi, sen tā primārajam mērķim neizmantoti vāgūži un skaisti pieliekamie. Bet, ko darīt, ja kartupeļi jāglabā turpat dzīvoklī vai mājās, bez tādas ekstras, kā pieliekamais?

Pirmkārt, jācenšas atrast kādu sausāku, tumšāku plauktu, kur kartupeļus glabā auduma maisā, kādā kastē vai plastmasas kastē ar rokturiem. Visbiežāk šāda vieta būs plaukts zem virtuves izlietnes, taču šeit kartupeļu uzglabāšanu apgrūtina tas, ka plauktā zem izlietnes, lai gan ir tumšs un vēss, pie reizes ir arī mitrs. Tātad – kartupeļiem nederēs - jāmeklē cits. Visilgāk kartupeļi "dzīvos" tādā vietā, kuras temperatūra ir +6 – +10 grādi, kā vēsta Garden.org. Otrkārt - kartupeļus noteikti nevajag turēt gaismā - saules vai mākslīgajā apgaismojumā, jo tad tie kļūst zaļi.

Arī ledusskapis nebūs īstā vieta, kur glabāt kartupeļus. Aukstajā ledusskapja vidē kartupeļi kļūst miltaini, izdala cieti un paliek saldi. Tāpēc gatavojot tie izjuks un pazaudēs to garšu, kāda ir kartupeļiem, esot svaigiem un stingriem. Tāpēc vēl viens paņēmiens kartupeļu uzglabāšanai – papīra maisiņš, kurā kartupeļi varēs "elpot".

Jaunos kartupeļus dzīvoklī, vēsā un tumšā vietā varēsi uzglabāt aptuveni divas nedēļas. Šis laiks ir tik īss, jo jaunajiem kartupeļiem nav tik biezas mizas, cik nobriedušiem un rudenī novāktiem kartupeļiem, kuri, pareizi uzglabāti, būs ēdami vairāku mēnešu garumā.

Bet kamēr jauno kartupeļu sezona mūs patīkami iepriecina, pagatavo kādu no Tasty.lv gardajām receptēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!