Foto: Shutterstock
Ja noticis tāds brīnums, ka pielasīts pilns grozs ar meža zemenēm un tās visas nav apēstas svaigā veidā, tad jāķeras klāt ekskluzīvu ziemas krājumu pagatavošanai. Meža zemeņu pārtapšana ziemas krājumos parasti saistās ar risku, ka tās, gaidot ziemu, kļūst rūgtas. Ko iesākt?

Uz smilgas savērtas meža zemenītes ir visas vasaras kvintesence un gardākais deserts, ko cilvēks var vēlēties. Visbiežāk šīs aromātiskās odziņas nemaz nenonāk līdz ziemas krājumiem, jo ir pārāk gardas, lai sagaidītu ziemu.

Taču zinātāji un veiksminieki nereti tiek pat pie spaiņa šo meža gardumu, tad nu jāķeras klāt un jāveido krājumi!

Kur meklēt?

Meža zemeņu iecienītākā augšanas vieta ir smilšainas un sausas vietas – pļavas, mežmalas, grāvmales, upju krastu nogāzes un krūmāji. Ja redzi izcirtumus un jaunaudzes, kam nav vēl trīs gadi, tad diezgan droši vari tur meklēt mazās sārtvaidzes.

Kad lasīt?

Kad nu zemeņu "dobe " atrasta, tad jāizvēlas arī lasīšanai labvēlīgs laiks. Vislabāk tās lasīt rīta pusē, kad rasa nožuvusi, jo slapjas ogas ātrāk bojājas. Lasīt pašā dienvidū arī nevajadzētu, jo tad salasītās ogas ātri sažūst.

Kā tikt vaļā no rūgtuma?

Mazās un gardās odziņas laikam nevēlas tikt vārītas, jo visbiežāk šādi eksperimenti beidzas ar rūgtu garšu. Taču kārumniekiem gribas vasaras saulgriežu smaržu un garšu saglabāt arī līdz ziemas saulgriežiem.Vai tas ir iespējams? Jā, bet jābūt gataviem eksperimentēt un atrast savu ideālo recepti bez rūgtuma piegaršas. "Tasty" piedāvā dažas no tām.

Neaizmirsti cukuru! Meža zemenes droši var saldēt veselas, bet pirms likšanas saldētavā tās noteikti jāapber ar cukuru!

Meža zemenes var saberzt kopā ar cukuru – ņem ogas un cukuru proporcijā 1:1, saber lielā stikla vai māla traukā un uz nakti atstāj vēsumā, tad izmaisa līdz cukurs izkūst. Saliek burciņās un liek saldētavā vai arī uzglabā ledusskapī.

Sīrupa spēks. Pagatavo cukura sīrupu (1 litrs ūdens : 400 grami cukura), atdzesē, tad pārlej ar to meža zemenes, kas saliktas trauciņos. Pēc tam liek saldētavā.

Medus ogas. Meža zemenes neiebilst, ja tās tiek uzglabātas medū. Sterilās burkās kārto sausas ogas un pārlej ar šķidru medu. Uzglabā ledusskapī.

Meža zemenes vislabāk uzglabāt maza izmēra trauciņos, kā jau delikatesei pieklājās. Savukārt meža zemenes, salasītas ar visiem kātiņiem un lapiņām , kas vēlāk sasietas pušķītī un izkaltētas, ir izcila tēja!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!