Foto: Shutterstock
Tā kā ziema beidzot ir atspērusies un laiks uzņemt vitamīnu devu ar dārzeņu un salātlapu palīdzību, jādomā arī par to, kā zaļumus ilgāk saglabāt svaigus. Šoreiz visa mūsu uzmanība veltīta spinātiem – šīs salātlapas jo īpaši aktuālas tiem, kas ēd un gatavo veselīgi. Kā pareizi tos uzglabāt, lai lielais spinātu iepakojums nebūtu jānotiesā jau nākamās dienas laikā?

Vispirms jāzina, kā spinātus izmantosi – ja lapiņas vajadzīgas svaigas, tām vieta jāmeklē ledusskapī. Bet, ja spinātus grasies pievienot smūtijiem vai zupām, to lapiņas vari arī saldēt. Svaigu spinātu lapiņu glabāšanas lielākā kļūda, ko pieļaujam pēc maisiņa atvēršanas – atlikušos spinātus mēs tur arī atstājam. Izrādās, spinātiem būs ilgāks mūžs, ja tos pārliksi tīrā cieši aizspiežamā plastmasas maisiņā, kurā ieklāta papīra dvieļa sloksne. Kāpēc tas palīdz spinātus saglabāt svaigus? Viens no iemesliem, kāpēc spināti bojājas, ir mitruma piekļūšana lapiņām. Ja tos glabāsi cieši noslēgtā maisiņā, spinātu lapām netiks klāt mitrums, tās nebojāsies un ledusskapī uzglabāsies pat nedēļu, norāda vietne "Leaf".

Vēl viens pateicīgs zaļo salātlapu uzglabāšanas variants, ko iesaka kulinārais portāls "Thekitchn", ir spinātu glabāšana plastmasas kastītē, kas izklāta ar papīra dvieļa sloksni. Spinātus pirms tam gan nepieciešams nomazgāt un nosusināt. Tad lapiņas saliek kastītē, lai tās nebūtu saspiestas, bet kastei uzliek vāku. Kastīti glabā ledusskapī – spināti saglabāsies svaigi 7–10 dienas.

Bet, ja spināti iepirkti lielā daudzumā un to izlietošanas mērķis ir smūtiju vai zupu gatavošana, tad pavisam droši vari tos sasaldēt. Nomazgātas spinātu lapiņas nosusini, saber aizspiežamā plastmasas maisiņā. Maisiņu aizrullē, lai tas aizņemtu mazāk vietas saldētavā, un aiztaisi. Tad, kad spināti nepieciešami gatavošanai, vienkārši izņem tos no saldētavas.

Zaļie ziemas salāti ar granātāboliem un saldskābo mērci

Foto: Publicitātes attēls

Spinātu lapiņas, paprika, avokado, āboli un granātāboli – garšīgu salātu pamats. Ja vēl papildināti ar kraukšķīgiem riekstiem un saldeni skābenu mērcīti, tie būs patiesi izdevušies. Recepti piedāvā uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Vistu akniņu salāti ar grauzdiņiem un sinepju–apelsīnu mērci

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši, bet īpaši gardi vistu akniņu salāti ar aromātisku sinepju–apelsīnu mērci. Šos salātus vari papildināt arī ar sulīgiem augļiem – vīnogām un apelsīna šķēlītēm.

Lasīt vairāk

Siermaizīte ar ceptām sēnēm un spinātiem

Foto: Publicitātes attēls

Smeķīgas siermaizītes ar sēnēm, sīpoliem un aromātisko timiānu. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.

Lasīt vairāk

Ar mājas sieru pildītas avokado pusītes

Foto: Shutterstock

Ar mājas sieru pildītas avokado pusītes garšo vēl labāk, nekā izskatās. Šis ēdiens noderēs gan uzkodai, gan veselīgai brokastu maltītei.

Lasīt vairāk

Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci

Foto: DELFI

Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Kvinoja ar bumbieriem, spinātiem un dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Veselīgie kvinojas salāti ar bumbieriem, spinātiem un dzērvenēm. Kraukšķīgumam pievieno arī mazliet riekstus.

Lasīt vairāk

Pildīta vistas krūtiņa ar spinātiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Sulīgas vistas krūtiņas, kas pildītas ar veselīgajiem spinātiem un sadrupinātu fetas sieru. Pasniedz pusdienās vai vakariņās ar salātiem, tvaicētām pupiņām vai zaļajiem zirnīšiem.

Lasīt vairāk

Ceptas portobello sēnes ar spinātiem un sieru

Pildīt var ne tikai kabačus, bet arī sēnes – pamēģini gardās portobello sēnes, kurās salikti spināti un siers. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar mājas sieru un spinātiem

Foto: Shutterstock

Pildītas plānās pankūkas – piņķerīgs process, bet tik gards gala rezultāts, ka nav iespējams no garduma atteikties. Pamēģini pildīt plānās pankūkas ar spinātu un mājas siera maisījumu – ļoti garda variācija laiskām brokastīm.

Lasīt vairāk

Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem

Foto: Shutterstock

Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!

Lasīt vairāk

Kabaču-spinātu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.

Lasīt vairāk

Pikantie rīsi ar vistas gaļu un spinātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet pikantuma ēdienam nāk tikai par labu, īpaši, ja tie ir tik pazīstamie rīsi un vistas gaļa, kas pagatavota mazliet citādi, nekā ierasts. Paspilgtini savu ēdienreizi ar garšvielām, un rezultāts būs patiešām lielisks – šoreiz ar koriandru un kariju.

Lasīt vairāk

Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu

Foto: Shutterstock

Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām

Foto: Shutterstock

Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām

Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!

Lasīt vairāk

Spinātu mērce

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga, krēmīga mērce, kuru var smērēt uz grauzdiņiem un krekeriem, tajā var pamērcēt svaigus dārzeņu gabaliņus un ar to var pasniegt jaunos kartupeļus, ceptu gaļu. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 250 ml mērces.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!