Vispirms jāzina, kā spinātus izmantosi – ja lapiņas vajadzīgas svaigas, tām vieta jāmeklē ledusskapī. Bet, ja spinātus grasies pievienot smūtijiem vai zupām, to lapiņas vari arī saldēt. Svaigu spinātu lapiņu glabāšanas lielākā kļūda, ko pieļaujam pēc maisiņa atvēršanas – atlikušos spinātus mēs tur arī atstājam. Izrādās, spinātiem būs ilgāks mūžs, ja tos pārliksi tīrā cieši aizspiežamā plastmasas maisiņā, kurā ieklāta papīra dvieļa sloksne. Kāpēc tas palīdz spinātus saglabāt svaigus? Viens no iemesliem, kāpēc spināti bojājas, ir mitruma piekļūšana lapiņām. Ja tos glabāsi cieši noslēgtā maisiņā, spinātu lapām netiks klāt mitrums, tās nebojāsies un ledusskapī uzglabāsies pat nedēļu, norāda vietne "Leaf".
Vēl viens pateicīgs zaļo salātlapu uzglabāšanas variants, ko iesaka kulinārais portāls "Thekitchn", ir spinātu glabāšana plastmasas kastītē, kas izklāta ar papīra dvieļa sloksni. Spinātus pirms tam gan nepieciešams nomazgāt un nosusināt. Tad lapiņas saliek kastītē, lai tās nebūtu saspiestas, bet kastei uzliek vāku. Kastīti glabā ledusskapī – spināti saglabāsies svaigi 7–10 dienas.
Bet, ja spināti iepirkti lielā daudzumā un to izlietošanas mērķis ir smūtiju vai zupu gatavošana, tad pavisam droši vari tos sasaldēt. Nomazgātas spinātu lapiņas nosusini, saber aizspiežamā plastmasas maisiņā. Maisiņu aizrullē, lai tas aizņemtu mazāk vietas saldētavā, un aiztaisi. Tad, kad spināti nepieciešami gatavošanai, vienkārši izņem tos no saldētavas.
Zaļie ziemas salāti ar granātāboliem un saldskābo mērci
Spinātu lapiņas, paprika, avokado, āboli un granātāboli – garšīgu salātu pamats. Ja vēl papildināti ar kraukšķīgiem riekstiem un saldeni skābenu mērcīti, tie būs patiesi izdevušies. Recepti piedāvā uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone.
Vistu akniņu salāti ar grauzdiņiem un sinepju–apelsīnu mērci
Ļoti vienkārši, bet īpaši gardi vistu akniņu salāti ar aromātisku sinepju–apelsīnu mērci. Šos salātus vari papildināt arī ar sulīgiem augļiem – vīnogām un apelsīna šķēlītēm.
Siermaizīte ar ceptām sēnēm un spinātiem
Smeķīgas siermaizītes ar sēnēm, sīpoliem un aromātisko timiānu. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Ar mājas sieru pildītas avokado pusītes
Ar mājas sieru pildītas avokado pusītes garšo vēl labāk, nekā izskatās. Šis ēdiens noderēs gan uzkodai, gan veselīgai brokastu maltītei.
Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci
Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.
Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru
Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.
Kvinoja ar bumbieriem, spinātiem un dzērvenēm
Veselīgie kvinojas salāti ar bumbieriem, spinātiem un dzērvenēm. Kraukšķīgumam pievieno arī mazliet riekstus.
Pildīta vistas krūtiņa ar spinātiem un fetas sieru
Sulīgas vistas krūtiņas, kas pildītas ar veselīgajiem spinātiem un sadrupinātu fetas sieru. Pasniedz pusdienās vai vakariņās ar salātiem, tvaicētām pupiņām vai zaļajiem zirnīšiem.
Ceptas portobello sēnes ar spinātiem un sieru
Pildīt var ne tikai kabačus, bet arī sēnes – pamēģini gardās portobello sēnes, kurās salikti spināti un siers. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".
Pildītas pankūkas ar mājas sieru un spinātiem
Pildītas plānās pankūkas – piņķerīgs process, bet tik gards gala rezultāts, ka nav iespējams no garduma atteikties. Pamēģini pildīt plānās pankūkas ar spinātu un mājas siera maisījumu – ļoti garda variācija laiskām brokastīm.
Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem
Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!
Kabaču-spinātu plācenīši
Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.
Pikantie rīsi ar vistas gaļu un spinātiem
Mazliet pikantuma ēdienam nāk tikai par labu, īpaši, ja tie ir tik pazīstamie rīsi un vistas gaļa, kas pagatavota mazliet citādi, nekā ierasts. Paspilgtini savu ēdienreizi ar garšvielām, un rezultāts būs patiešām lielisks – šoreiz ar koriandru un kariju.
Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu
Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.
Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām
Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.
Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām
Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!
Spinātu mērce
Brīnišķīga, krēmīga mērce, kuru var smērēt uz grauzdiņiem un krekeriem, tajā var pamērcēt svaigus dārzeņu gabaliņus un ar to var pasniegt jaunos kartupeļus, ceptu gaļu. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 250 ml mērces.