Foto: Shutterstock
Kā izvārīt irdenus un garšīgus griķus, lai tie nebūtu ķepīgi? Griķu pagatavošanas noslēpums – tie nav jāvāra, bet jāsutina, turklāt nedrīkst pieliet par daudz ūdens, jo tad griķi izšķīst, ir ūdeņaini un ķepīgi.

Lai griķi būtu irdeni, pamatā ir divi atšķirīgi gatavošanas veidi: tos apcep taukvielās un vāra īsu laiku vai tikai sutina.

1. Katliņu liek uz uguns, sviestā apcep griķus, līdz tie kļūst spīdīgi un mazliet brūnāki. Uzlej vārošu ūdeni tā, lai tas būtu 2 cm virs griķiem. Pieber sāli un garšvielas, piemēram, maltus melnos piparus, maltas melnās sinepes, mazliet kurkumas vai Kajennas piparu. Uzliek vāku un vāra trīs minūtes uz vidēji stipras uguns. Tad uguni izslēdz un 20 minūtes sutina. Garšas dažādošanai griķus var apcept ķiploku sviestā – smalki sakapā ķiplokus, samaisa ar sviestu un liek katliņā kopā ar griķiem, apcep un uzlej ūdeni.

2. Katlā ieber griķus un uzlej vārošu ūdeni attiecībā 1 : 2. Pieber sāli. Uzliek vāku un silti sasedz segā. Pēc stundas griķi ir gatavi – irdeni un gaisīgi.

Ņem vērā - griķi gatavojas vēl vismaz četras minūtes pēc tam, kad izslēgta uguns, tātad, vārot ūdenī, uguni izslēdz, pirms tie sāk šķīst. Turklāt gatavošanas laikā tos nav ieteicams maisīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!