Foto: Shutterstock
Šī brīža krīzes situācijā, kad daudzi no mums jūtas kā no laivas izmesti, īpaši neapskaužamā stāvoklī ir nonākuši strādājošie vecāki, kuriem paralēli darba pienākumiem nākas ne vien apgūt jaunas prasmes savu atvašu tālmācības monitorēšanā, bet arī parūpēties par to, lai bērni būtu paēduši, turklāt, vēlams, nepārtiekot tikai no pelmeņiem, cīsiņiem un makaroniem. Es lieliski zinu, cik sarežģīts un grūti realizējams ir šis plāns un cik neiespējami dažubrīd ir sabalansēt uztura speciālistu vērtīgos ieteikumus ar skarbo dzīves realitāti, tādēļ šoreiz kā trīs meitu mamma ar 19 gadu stāžu bērnkopībā dalos pieredzē, kā atvieglot bērnu ēdienreižu plānošanu.

Daudzi ārkārtējās situācijas laikā strādā no mājām, un arī bērni pastāvīgi atrodas mājās, tādēļ neizbēgama ir arī biežāka ledusskapja durvju virināšana – gan "aiz neko darīt", gan stresa ietekmē. Kā rīkoties, lai neļautos haosam un nezaudētu kontroli pār ģimenes budžetu un jaunās paaudzēs ēšanas paradumiem?

Šī tēma man ir īpaši tuva, jo nu jau desmit dienas “Tasty” mājas birojā manas asistentes ir bērndārzniece Līva Lapsa (4 gadi) un skolniece Letīcija (9 gadi), tādēļ padalīšos knifos, kā mūsu ģimenē krīzes apstākļos tiek risināts bērnu ēdināšanas jautājums. Tiesa gan, mani ieteikumi nebūt nepretendē uz veselīgākā vai paša labākā risinājuma statusu, tādēļ savu pieredzi papildināju ar speciālistu komentāriem.

Mācies un plāno kopā ar bērniem

Lai arī cik vienkārši nebūtu trīs reizes dienā uzcept kartupeļus ar desiņām, savas un bērnu veselības vārdā tomēr būtu jāpiedomā, lai ēdienkartē būtu iekļautas dažāda veida maltītes. Manā ieskatā, šobrīd ir jāmācās ne tikai bērniem – prasme, kas būtu jāapgūst mums kā vecākiem, ir ēdienkartes plānošana. Ja līdz šim daudzi lielveikalu apmeklēja pat vairākas reizes dienā, pērkot visu, kas iekrīt acīs, un pēc tam vieglu roku izmetot lielu daļu sabojāto produktu atkritumos, tad šis ir īstais brīdis pārskatīt savus paradumus – ja ne tāpēc, lai ietaupītu naudu un sāktu dzīvot videi draudzīgāk, tad vismaz tādēļ, lai, retāk dodoties uz veikalu, mazinātu risku ģimenei inficēties ar Covid-19.

Ja līdz šim īsināji laiku, skatoties seriālus vai bezmērķīgi pārskatot sociālo tīklu laika joslas, tā vietā labāk ik nedēļu atvēli noteiktu laiku jaunu maltīšu ideju meklēšanai internetā. Iesaisti šajā nodarbē arī bērnus, un kopīgiem spēkiem sagatavojiet ēdienkarti nedēļai. Patiesībā tā var būt pat ļoti aizraujoša nodarbe.

Maltītes var plānot dažādos veidos. Viens variants – kā pieturas punktu katrai dienai izmantot konkrētu produktu, piemēram, pirmdienās – pupiņas, otrdienās – kartupeļi, trešdienās – makaroni, ceturtdienās – rīsi utt. Šis padoms var būt īpaši noderīgs ģimenēm ar bērniem. Vienojieties ar bērniem, kādu zupu viņi grib ēst šonedēļ, kurā dienā viņi ēdīs makaronus, un izstrādājiet iepirkumu sarakstu.

  • Te atradīsi daudz noderīgu padomu par produktu izvēli un drošu iepirkšanos krīzes apstākļos.

Kur meklēt "špikeri" sabalansētai bērnu ēdienkartei

Uztura speciāliste Jeļena Pavlova piemērus bērnu ēdienkartei iesaka meklēt arī LR Veselības ministrijas mājas lapā. Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā (lūk, te) atrodamas veģetārās ēdienkartes dažādu vecuma grupu bērniem, lai dažādotu ikdienas uzturu ar augu izcelsmes produktiem.

Idejas sabalansētai nedēļas ēdienkartei vecākiem es iesaku smelties arī sava bērna skolas vai bērnudārza mājaslapā publicētajās ēdienkartēs, kas ir publiski pieejamas. Šīs ēdienkartes ir sagatavotas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 172*, un tajās parasti ir norādīts arī konkrētajai vecuma grupai paredzētais kaloriju un uzturvielu daudzums. Tas būs labs “špikeris” vecākiem, kur viss ir pateikts: cik dārzeņu, zivju, gaļas un piena produktu paredzēt nedēļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!