Foto: Shutterstock

Zaļais brīnumdārzenis brokolis nepelnīti tiek noniecināts mazāko ēdāju acīs – prasmīgi pagatavoti brokoļi ir pat vairāk nekā tikai garšīgi. Brokolis ir viens no tiem dārzeņiem, kas ziemas sezonā ir pats gardākais, jo tad ir īstais laiks, kad tos meklēt veikalu plauktos. No lielā brokoļa kacena atdalītos "ziediņus", kas izskatās pēc maziem kokiem, var pievienot gan zupām, gan sautējumiem, gan sacepumiem un citām garšīgām maltītēm. Šoreiz Tasty.lv dalās padomos, kas jāņem vērā, ja brokoļus gatavo cepeškrāsnī.

Pirms pirkšanas, pārliecinies, lai svaigie brokoļi būtu stingri, ar tumšas krāsas ziediņiem un vienmērīga toņa kacenu. Ja brokoļa mazie ziediņi ir pavērušies, dzeltenas nokrāsas un apvītuši, dārzenis pavisam noteikti nav no svaigajiem. Ja brokoļa kacenu neizmanto, tad nogriez no tā nelielās rozetes. Taču tā kā cepeškrāsnī gatavoti dārzeņi kļūst mīksti, arī brokoļa kacenu var sagriezt smalkāk un izcept.

Cepeškrāsns ir tas palīgs brokoļu gatavošanā, kas spēj apvaldīt zaļo dārzeņi – karstumā brokoļa kātiņi kļūst mīksti un sulīgi, ziedkopas kraukšķīgas, bet rezultātā iegūstam burvīgu uzkodu, kas reizē ir arī veselīga. Gluži tāpat, kā cepot jebkuru citu cietāku dārzeņi cepeškrāsnī, jāņem vērā tas, ka arī brokoļu gatavošanā nevajag skopoties ar garšvielām un eļļu.

Sāls cepeškrāsnī ceptiem brokoļiem ir īpaši svarīgs, jo izcels to patīkamo garšu un novērsīs rūgto piegaršu. Lai pirms izkārtošanas uz cepamās pannas nodrošinātu to, ka brokoļu gabaliņi būs vienmērīgi noklāti ar taukvielām un garšvielām, pirms tam saber tos lielā bļodā, pārlej ar olīveļļu un apbārsti ar garšvielām. Pēc tam dārzeņa gabaliņus kārtīgi apviļā eļļā un garšvielās ar rokām. Kad tas izdarīts, izkārto uz pannas.

Brokoļus cep augstā temperatūrā salīdzinoši īsu laiku – aptuveni 220 grādos 20 līdz 25 minūtes. Cepot brokoļus augstā temperatūrā, gabaliņu galviņas skaisti apbrūnēs, kātiņi būs mīksti, bet paši brokoļi – izteikti zaļi un sulīgi. Svarīgi ir arī tos nepārcept, citādi brokoļi zaudēs savu stingrību un izjuks.

Krāsnī ceptos brokoļu gabaliņus var papildināt ar sviesta piciņām, smalki sarīvētu cieto sieru un mazliet svaigi spiestas citronu sulas. Citrona skābums būs patīkams atspirdzinājums un kontrastēs ar brokoļiem raksturīgo garšu. Bet, ja krāsnī ceptos brokoļus gribas izmantot kur citur, no tiem var pagatavot arī krēmzupu, gluži kā ar krāsnī ceptiem burkāniem vai tomātiem – atliek vien pievienot karstu buljonu un sablendēt.

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām

Foto: Shutterstock

Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Brokoļu un ābolu krēmzupa ar pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Patīkami maiga un vitamīniem bagāta brokoļu un ābolu krēmzupa, ar kuru mieloties reizēs, kad gribas ko vieglu. Gatavo zupu var pasniegt tāpat, vai pievienot sēkliņas vai grauzdiņus.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie brokoļu un tomātu salāti

Šajos salātos apvienojas kraukšķīgais brokolis, saldenais tomāts un melno piparu aromāts. Turklāt tos var viegli un ātri pagatavot, un tie ir arī ļoti veselīgi.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas bumbiņas ar ceptiem puķkāpostiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ļoti maigās vistas gaļas bumbiņas ceptas kopā ar puķkāpostiem un brokoļiem iepriecinās ikvienu. Ēdienu īpaši izcels un papildinās pikantā ķiploku un siera mērce.

Lasīt vairāk

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Zaļās pupiņas ar brokoļiem un 'prošuto' šķiņķi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļās pupiņas un brokoļi, kuriem pa virsu apbērts gards šķiņķītis - veselīga un burvīga maltīte, neskatoties uz nelielo gaļas devu. Sanāks burvīgas pusdienas vai vakariņu sākums.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni ar turku zirņiem un brokoļiem

Foto: Vida Press

Pasta ar sieru, pasta ar Boloņas mērci, pasta ar tunci... Šovakar - pasta ar turku zirņiem un brokoļiem! Recepte tiem, kuri meklē jaunas garšas un nolēmuši kaut uz brīdi atteikties no gaļas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!