Foto: Shutterstock
Kad aukstās zupas apnikušas, bet svelme pieņemas spēkā, vienkārši pagatvojamie grieķu salāti būs perfekta izvēle atsvaidzinošai, vieglai maltītei Kraukšķīgi gurķīši, koša paprika, sulīgi tomāti un filigrāni sagrieztas sīpolu ripiņas vienā šķīvī perfekti harmonē ar krēmīgu fetas sieru un olīvām, priecējot gan acis, gan vēderus.

Šis ģeniāli vienkāršais garšu salikums Grieķijā tiek dēvēts par lauku salātiem (horjatiki – χωριάτικη σαλάτα), bet citur pasaulē zināms kā grieķu salāti. Diemžēl, tos gatavojot, daudzi krīt kārdinājumā pievienot dažādas nevajadzīgas sastāvdaļas, kas ne vien neuzlabo salātu garšu, bet pat neatgriezeniski sabojā tos. Lasi tālāk un uzzini, kā izvairīties no iesācēju biežāk pieļautajām kļūdām.

Kā skaidro kulinārijas portāli "Coocook.me" un "Jedimdoma", par grieķu salātu rašanos klīst dažādas leģendas, bet to visu centrālais motīvs ir fakts, ka visas salātu sastāvdaļas ir vienkārši un Grieķijā katram pieejami produkti: dārzeņi, mīkstais siers, zaļumi, olīvas un olīveļļa.

Skaidrs, ka šis ēdiens, kā daudzi izcili kulinārijas vēstures lapās ierakstīti meistardarbi, radies ne jau augstmaņu pilīs, bet zemnieku būdiņās, jo tas nevar lepoties ar izmeklētām sastāvdaļām, īpaši izstrādātu receptūru vai smalku pasniegšanas veidu. Šie salāti nudien ir tik vienkārši, ka tos varētu pagatavot pat bērns, tomēr nenāks par ļaunu iegaumēt pāris padomus, kas padarīs tevi par īstu meistaru.

Kādus dārzeņus izvēlēties grieķu salātiem

Foto: Shutterstock


Šiem salātiem derēs tikai svaigi, izcilas kvalitātes dārzeņi bez plaisām un bojājumiem. Tomātiem ir jābūt sulīgiem, bet stingriem – nekādā gadījumā neizmanto miltainus dārzeņus. Arī ziemā nopērkamie, bezgaršīgie tomāti nederēs grieķu salātu gatavošanai.

Salātus vari pirms pasniegšanas pārkaisīt ar bazilika lapiņām. Pat nemēģini baziliku aizstāt ar pētersīļiem vai dillēm! Visi dārzeņi tiek sagriezti palielos gabalos, jo grieķu salāti nav nekāds rasols.

Sīpolus griež glītās ripiņās. Vēlams izvēlēties sarkanos sīpolus, jo to krāsa skaisti harmonēs ar pārējām salātu sastāvdaļām. Ja tev vairāk tīkamas maigas garšas, tad vari aizstāt sarkanos sīpolus ar šalotes sīpoliem.

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām ir arī nepiemērotu olīvu izvēle – pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, ka grieķu salātiem jāpievieno melnās olīvas bez kauliņiem, ir ieteicams izlemt par labu olīvām ar kauliņiem (piemēram, "Kalamata"), jo tās ir daudz sulīgākas, gaļīgākas un izceļas ar īpaši patīkamu garšu.

Siera izvēle un sadalīšana

Foto: Shutterstock


Viens no svarīgākajiem elementiem, kas nosaka grieķu salātu garšu, ir siers, jo pikanti krēmīgā feta patīkami kontrastē ar sulīgajiem dārzeņiem. Nereti feta tiek aizstāta ar brinzu, bet, ja vēlies baudīt patiesi autentisku garšu, labāk pieturies pie klasiskās receptes. Daudzi pukojas, ka fetas siers ir grūti sagriežams – tam ir tendence lipt pie naža un drupt. Lai izvairītos no šīm likstām, uzglabā sieru ledusskapī līdz pat brīdim, kad tas jāpievieno salātiem, jo auksts siers būs daudz vieglāk sagriežams.

Pirms griez sieru, nazi brīdi paturi zem auksta ūdens strūklas. Ja vēlies sieru sagriezt tiešām nevainojamās plāksnītēs, izmanto šim mērķim izturīgu diegu vai makšķerauklu.

Grieķu salātu mērces noslēpumi

Foto: Shutterstock


Tici vai ne, bet nav tāda jēdziena kā "grieķu salātu mērce". To aizdaram tiek izmantota tikai un vienīgi labas kvalitātes olīveļļa, jo, ja salātu gatavošanai tiek izmantoti kvalitatīvi dārzeņi, to sulas, kas gatavošanas procesā sajauksies ar sieru, baziliku un olīvām, dabīgi izveidos sātīgu mērci, tādēļ eļļa šai gadījumā pilda tikai saistvielas funkcijas. Ja vēlies, vari tai pievienot pavisam nedaudz oregano. Tikai ne balzametiķi, pesto vai kādus citus debesu brīnumus!

Jau uz sava šķīvja uzliktus salātus vari pārslacīt ar nelielu daudzumu citrona sulas un pārkaisīt ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Ņem vērā, ka sāli grieķu salātiem nekādā gadījumā nevajadzētu pievienot, jo fetas siers un olīvas jau tā ir gana sāļas.

Grieķu salātu pareiza pasniegšana

Foto: Shutterstock


Klasiskajā receptē, pretēji mums ierastajiem variantiem, siers – lai nebojātu salātu pievilcīgo un eleganto izskatu – netiek smalcināts sīkos gabaliņos, jo mazie siera gabaliņi, it īpaši, ja tos pārcentīgi samaisa ar sulīgajiem dārzeņiem, veido nepievilcīgu, duļķainu mērci, kurā pēc laika peld atsulojušies tomātu un gurķu gabali. Pazīstama aina, vai ne tā?

Grieķi rīkojas gudrāk – viņi katra ēdāja šķīvī izkārtoto krāsaino dārzeņu krāvumu, ko vainago ar aptuveni divus centimetrus biezu fetas siera plāksni, kas tiek pārslacīta ar olīveļļu un, ja vēlas, papildināta ar citrona sulu un svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Tas tiešām ir tik vienkārši, kā izklausās! Ja radās ierosme gatavot, piedāvājam izmēģināšanai grieķu salātu recepti no "Tasty" krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!