Foto: Shutterstock

Ieskatoties kalendārā, ir skaidrs, ka šašlika sezona jau ir klāt, bet, paraugoties pa logu, ir skaidrs – šodien drebināties, cenšoties iekurināt grilu, nebūs tā labākā doma. Tad nu neatliek nekas cits kā vien būt radošiem un meklēt alternatīvas šašlika gatavošanas metodes. Izrādās, ka neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausās trīslitru burkās.

Vispirms iemarinē gaļu – sagriez gaļu nelielos, aptuveni valrieksta lieluma kubiņos un liec bļodā. Vari izmantot gan cūkas, gan teļa, vistas vai tītara gaļu. Iemarinē gaļas gabaliņus, izmantojot jebkādu sev tīkamu marinādi, bet portāls "Povarenok" atklāj, ka īpaši labi garšos rīvētos sīpolos marinēta gaļa, kas papildināta ar sīki sakapātu kinzu un pārlieta ar gāzētu minerālūdeni. Šādi sagatavotai gaļai ļauj ievilkties vismaz pāris stundas, ieliekot trauku ledusskapī. Ja īpaši nesteidzies, tad visprātīgāk būs gaļu iemarinēt jau iepriekšējā vakarā pirms gatavošanas.

Kad gaļa gatava, ver to uz koka iesmiņiem. Ja vēlies, vari starp gaļas gabaliņiem uz iesmiem pamīšus vērt arī sīpolu ripiņas, cukīni, paprikas vai baklažānu gabaliņus. Īpaši aromātisks šašliks izdosies, ja uz iesmiņiem uzvērsi arī pa kādam kūpināta bekona gabaliņus.

Burku apakšā liec no marinādes pāri palikušos sīpolus – tas piešķirs šašlikam sulīgumu, iesaka portāls "Ovkuse". Katrā trīslitru burkā vertikāli ievieto 4–5 šašliku iesmiņus. Kad tas ir paveikts, burku kakliņus pārklāj ar vairākās kārtās salocītu foliju un rūpīgi noloki foliju gar burkas maliņām, lai maksimāli samazinātu skābekļa piekļuvi. No ārpuses burkām ir jābūt pilnīgi sausām, pretējā gadījumā gatavošanas procesā tās var ieplīst.

Burkas liec aukstā(!) cepeškrāsnī un krāsni sildi kopā ar burkām uz 180–200°С. Standarta lieluma cepeškrāsnī varēsi ievietot divas trīslitru burkas. Gaļa jācep aptuveni 60–80 minūtes (vistas filejas vai atkaulotu šķiņķīšu šašliks būs gatavs jau pēc 40–50 minūtēm). Kad gaļa izcepusies, burkas atstāj izslēgtā cepeškrāsnī vēl 10 minūtes atpūsties, viegli paverot cepeškrāsns durvis.

Kad šašliks gatavs, pasniedz to ar kādu gardu pašgatavotu mērci, piemēram, čimičuri mērci – recepti atradīsi te, ķiplokoto alioli mērci (recepti meklē šeit), vai atsvaidzinošo tzadziki mērci – recepte te.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!