Foto: Shutterstock
It kā tik vienkārši – uz pannas apcepta maizes šķēlīte, kas izmērcēta sakultā olā. Tāds nu ir pats vienkāršākais franču grauzdiņš jeb nabaga bruņinieks, kā to mēdz dēvēt. Taču šī tik vienkāršā garduma pagatavošana prasa ievērot dažas nozīmīgas lietas. Kā pagatavot visgardāko franču grauzdiņu?

Vispirms jāizvēlas, kāda maize tiks izmantota. Pašu franču pavārgrāmatu pamatreceptēs jau izsenis tiek minēts tas, ka maizei jābūt baltai un mīkstai, norāda "The Guardian". Bet tautā zināms tas, ka mazliet pastāvējis baltmaizes kukulītis ir labs iemesls, lai to saceptu gardos franču grauzdiņos, jo izmērcēta maizīte tāpat kļūs mīksta. Labs iemesls, lai nelaistu zudumā apkaltušo maizi.

Pēc tam, kad maize atrasta, jāparūpējas par šķēlīšu izmērcēšanai paredzēto masu. Tā var būt vienkārši sakulta ola, tikai olas dzeltenumi vai tādi, kam pievienots piens vai saldais krējums, vai arī tikai piens. Šeit katrs var izpausties pēc savas gaumes un tā, kas pieejams ledusskapī. Ja maizes šķēlītes mērcēsi tikai sakultā olā, tās var atgādināt omleti, tāpēc ieteicams masu atšķaidīt ar pienu. Kraukšķīgākai garoziņai var piejaukt arī kādu ēdamkaroti miltu.

Kad masa sakulta, maizes šķēlītēm ļauj izmirkt tajā. Pietiks vien ar nelielu mērcēšanu pāris minūtes. Taču, lai iegūtu īstenu franču grauzdiņa efektu, maizi olu masā var atstāt pat uz desmit un vairāk minūtēm. Pēc tam maizes šķēlītes liek uz pannas cepties. Taukvielām var izmantot sviestu, bet tas ātri sadeg. Tāpēc garšīgāku rezultātu iegūsi, sajaucot eļļu un sviestu. Grauzdiņus cep tik ilgi, līdz abas maizes šķēlīšu puses ir zeltaini brūnas.

Gatavās maizītes pasniedz tāpat, apbērtas ar cukuru vai aplietas ar kādu saldo sīrupu. Tām lieliski piestāvēs augļi un ogas, piemēram, banāni, mellenes un citas, kā arī rieksti – tos sadrupinātus vari sabērt uz šķīvja. Galvenais – nesarežģīt lietas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!