Foto: Shutterstock
Alkohols darbojas līdzīgi kā sāls – pastiprina pagatavotā ēdiena garšu. Tieši tik vienkārši! Par reibumu, ēdot termiski apstrādātu ēdienu, arī nav jāuztraucas – grādi sen būs iztvaikojuši. Ja ir vēlme pēc reibuma, tad alkohols jāmalko no glāzes, gatavojot ēdienus ar alkoholu.

Vīns zupām, sautējumiem, mērcēm, biezputrām un marinādei


Vīni lieliski noder dažādām marinādēm – kā baltais, tā sarkanais vīns gaļu padarīs mīkstu un aromātisku. Baltvīnu labāk izvēlēties zivju un vistas marinādei, bet "smagākās" gaļas – liellopu un medījumu atstāt sarkanvīna ziņā.

Izvēloties vīnus, ko pievienot ēdieniem, jāpapēta etiķete, ja tur rakstīts, ka vīns noturēts ozolkoka mucās, tad riskēsi ēdienu padarīt rūgtu. Savukārt, ja vīns ir ļoti tanīnains (tāds, kas mēli savelk čokurā), tad ēdiens var iegūt skābu noti. Vīns ir lielisks palīgs dažādu mērču gatavošanā, bet jāatceras, ka tas nebūs ātrs process, jo mērce būs jāreducē (jāvāra uz mazas uguns, līdz šķidrums samazina apjomu).

Šļuka sarkanvīna lieliski papildinās, piemēram Boloņas mērci. Pa šļukai Dievu dzēriena var piešaut klāt arī sautējumiem, tas palīdzēs izcelt garšu, jo vīns darbojas līdzīgi kā sāls.

Neaizmirsīsim arī risoto un sīpolu zupu – šajos ēdienos bez vīna nu nekā!

Degvīns mīklas kraukšķīgumam

Mīklu receptēs, kur minēts ūdens, pamēģini aizstāt ar degvīnu! Ūdens mīklu padara ķepīgu, bet degvīns cepšanas laikā izgaros un no cepeškrāsns izvilksi smalkmaizītes un kūkas ar īpaši kraukšķīgu garoziņu. Visideālāk degvīns spēlējas tieši kārtainās un filo mīklas gadījumā.

Pāris tējkarotes degvīna pie tomātu mērcēm ir ieteicamas, lai izceltu tomātu garšu.

Starp citu, pievienojot degvīnu ēdienam, tu paātrināsi tā pagatavošanu.

Alus mīklai, marinādei, sautējumiem un vistas sulīgumam

Alus mīklā fritēti sīpola gredzeni ir vienkārši perfekta uzkoda, tieši tāpat kā garneles, dārzeņi un, citi produkti, kas paviļāti mīklā un iemesti karstā eļļā.

Alus gaļas mīkstināšanā labi tur līdz ivīnam, tāpēc arī labprāt tiek izmantots dažādu marināžu pagatavošanā, savukārt sautējumiem šis putojošais dzēriens piešķirs tumīgumu.

Izcils veids, kā integrēt alu ēdienos, ir pagatavot vistu uz alus bundžas vai pudeles. Viss, kas jādara – vista no iekšas jāizsmērē ar garšvielām, jāuztupina uz atvērtas bundžas vai pudeles un jāļauj cepeškrāsnij un alus tvaikiem paveikt pārējo.

Stipro alkoholu armija desertiem un konditorejai

Protams brūnos stipriniekus – rumu, viskiju, kalvadosu, brendiju – iespējams integrēt arī pamatēdienos un zupās, bet čempioni viņi ir un paliek tieši desertu un konditorejas izstrādājumu pagatavošanā.

Uzdevums tiem visiem viens – paspilgtināt, izcelt un uzlabot grēcīgo našķu garšu. Ābolu tarte, pārlaistīta ar kalvadosu, tiramisu, bagātināts ar brendiju, cepumi ar viskija noti, ruma kūka – tas viss garšo vēl labāk nekā skan. Un kur nu vēl liesmojošie deserti?!

Neaizmirsīsim arī dažādus ievārījumus un marmelādes, arī šiem ļoti piestāv stiprais alkohols – gan paspilgtina garšu, gan nostrādā kā konservants.

Viskijs, starp citu, labi noder gaļas marinādēm, bet kuram gan roka ceļas izliet gardo, dūmakaino dzērienu marinādei?

Gatavojot ar alkoholu, svarīgi atcerēties to pievienot arī ēdienam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!