Foto: Shutterstock

Tev patīk gatavot un vēlies nopietnāk pieķerties šai garšīgajai nodarbei? Uzzini, kādiem produktiem un garšvielām pēc honestcooking.com speciālistu domām, ir jābūt pieliekamajā un garšvielu plauktiņā, lai virtuves darbi ietu no rokas arvien raitāk.

Eļļas un etiķi

Foto: Shutterstock

Bez eļļas un etiķa neiztikt ne cepšanas, ne mīklas gatavošanas procesā, turklāt no šiem produktiem pāris minūšu laikā varēsi pagatavot gardu un svaigu salātu mērci:

  • extra-virgin olīveļļa,
  • augu eļļa cepšanai un fritēšanai,
  • saulespuķu eļļa,
  • sezama eļļa, 
  • baltvīna etiķis,
  • sarkanvīna etiķis,
  • balzametiķis,
  • rīsu etiķis,
  • ābolu etiķis.

Sausie produkti

Foto: Shutterstock

Kaltētas pupas, zirņi, putraimi, pasta un citi sausie produkti ir bagāti ogļhidrātiem un vienkārši pagatavojami – ideāla izvēle ikdienas maltītei. Ja tos glabāsi sava pieliekamā krājumos, regulāri papildinot, varēsi ātri pagatavot gan neskaitāmas makaronu ēdienu variācijas, gan pupiņu salātus , šķelto zirņu putru vai uzkodas ātrai izsalkuma remdēšanai:

  • vairāki pastas veidi,
  • vairāki rīsu veidi ( suši, risoto, basmati),
  • polenta (kukurūzas putraimi),
  • vairāku veidu pupiņas,
  • šķeltie zirņi,
  • lēcas,
  • saulē kaltēti tomāti,
  • auzu pārslas,
  • rozīnes, 
  • žāvētas plūmes, 
  • sukādes,
  • popkorna graudiņi,
  • buljona kubiņi,
  • sausmaizītes vai krekeri.

Konservēti produkti

Foto: Shutterstock

Metāla bundžās vai stikla tarā fasētos konservētos produktus var uzglabāt teju bezgalīgi. Tas, protams, ir nedaudz pārspīlēts apgalvojums, bet nav tālu no patiesības, tādēļ, izmantojot atlaides, droši papildini savu iecienītāko konservēto produktu krājumus. Nevaļīgās darbdienās vai reizēs, kad vētras dēļ rodas elektrības traucējumi, tunča, tomātu vai zemesriekstu sviesta maizes ar ievārījumu būs īsts glābiņš:

  • konservētas pupiņas,
  • konservēta kukurūza,
  • konservēti tomāti,
  • konservēts tuncis,
  • konservēta paprika,
  • olīvas,
  • kokosriekstu piens,
  • sojas mērce,
  • čili mērce,
  • zemesriekstu sviests,
  • iebiezinātais piens,
  • medus,
  • ievārījumi vai marmelādes.

Garšvielas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bez garšvielām vari nemaz neķerties pie ēst gatavošanas, jo bez tām nav iedomājama neviena recepte. Tieši garšvielas piešķir ēdienam tā raksturīgo garšu. Pasaulē ir neskaitāms daudzums dažnedažādu garšvielu un garšvielu maisījumu – katrai valstij un virtuvei ir savas iecienītākās, visu iegādāties nav iespējams un nav arī nepieciešams, bet šīs, mūsuprāt, ir vērts turēt "pa ķērienam":

  • jūras sāls,
  • Himalaju sāls,
  • melno piparu graudi, 
  • smaržīgie pipari,
  • malts kumins, 
  • malts koriandrs,
  • malts muskatrieksts,
  • kardamona pulveris,
  • ingvera pulveris, 
  • tumeriks,
  • karija pulveris,
  • malti Kejēnas pipari,
  • kūpinātas paprikas pulveris,
  • malts čili,
  • lauru lapas,
  • sarkano piparu pārslas,
  • fenheļa sēklas,
  • ķiploku pulveris vai granulas,
  • sīpolu pulveris vai granulas,
  • safrāns,
  • Provansas garšaugu maisījums,
  • baziliks,
  • rozmarīns
  • timiāns,
  • oregano jeb raudene,
  • ķimenes,
  • estragons,
  • salvija,
  • anīsa zvaigznītes,
  • krustnagliņas,
  • malts kanēlis un kanēļa mizas.

Cepšana

Foto: Shutterstock

Pat ja ar saldumiem un konditorejas izstrādājumiem esi uz "jūs", liela daļa šo cepšanai nepieciešamo produktu noderēs arī citu ēdienu gatavošanas procesos:

  • kviešu milti,
  • self-raising milti,
  • kukurūzas milti,
  • rupja maluma milti,
  • cukurs,
  • pūdercukurs,
  • brūnais cukurs,
  • cukura sīrups,
  • cepamais pulveris,
  • soda,
  • kartupeļu ciete,
  • kukurūzas ciete
  • sausais raugs,
  • kakao pulveris,
  • šokolādes plāksnītes (tumšās, piena, baltās),
  • rīvmaize,
  • vaniļas ekstrakts,
  • vaniļas cukurs,
  • vaniļas pākstis.

Rieksti un sēklas

Foto: Shutterstock

Riekstus un sēklas vari izmantot gan kā ātru un sātīgu uzkodu starp ēdienreizēm, gan kā kraukšķīgu piedevu ēdieniem vai glītu dekoru:

  • valrieksti,
  • lazdu rieksti,
  • Indijas rieksti.
  • zemesrieksti,
  • mandeles,
  • mandeļu skaidiņas,
  • lobītas saulespuķu sēklas,
  • sezama sēkliņas,
  • lobītas ķirbju sēklas,
  • linsēklas,
  • magoņu sēklas.

„Svētā trīsvienība”

Foto: Shutterstock

Lai gan dažādu tautu virtuvju iecienītākie produkti ir visai atšķirīgi – goda vietā var tikt celta gan paprika, gan selerija, tomēr trīs zemāk uzskaitītie ir iecienīti un tiek plaši izmantoti visā pasaulē. Ļoti iespējams, tas tādēļ, ka šie produkti ir lēti un ilgi uzglabājami. Protams, arī šeit ir pieļaujamas variācijas, izvēloties, piemēram, šalotes vai saldos kartupeļus:

  • sīpoli,
  • ķiploki,
  • kartupeļi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!