Foto: Shutterstock
Pretēji mītam par kartupeļu kaitīgo ietekmi uz figūru, vārīti kartupeļi ir uzskatāmi par vieglu un diētisku ēdienu. Lai gan tajos ir augsts ogļhidrātu līmenis, šie dārzeņi ir lielisks šķiedrvielu, kālija un C vitamīna avots, it īpaši, ja tos gatavo ar visu mizu. Starp citu, 100 grami kartupeļu satur tikai 72 kalorijas, bet tāds pats diētās izslavēto rīsu daudzums - 117 kalorijas. Papildinot vārītus kartupeļus ar lielu porciju svaigu salātu un karoti zaļumu jogurta, iegūsi veselīgu un sātīgu maltīti. Uzzini, kā ātri un pareizi pagatavot šo vērtīgo dārzeni.

Vecmāmiņu gudrība vēsta, ka jaunos kartupeļus jāvāra aukstā ūdenī, "vecos" - karstā. Sāli esot jāpievieno tikai tad, kad ūdens jau sācis vārīties. Ja sāli pieliksi ātrāk, būs ilgāk jāgaida, līdz ūdens uzvārās.

Kartupeļus nevāri uz straujas uguns - pretējā gadījumā to vidus paliks ciets.

Ja nepieciešams ļoti ātri izvārīt kartupeļus, pievieno ūdenim nedaudz eļļas vai piciņu sviesta. Taukvielas slānītis apņems katru kartupeli un aizturēs siltumu, tādējādi kartupeļi izvārīsies ātrāk. Un nebaidies, ka šādi uzņemsi liekas kalorijas, jo lielākā daļa taukvielu tiks nolietas kopā ar ūdeni.

Dažu šķirņu kartupeļi vārot ātri izšķīst. Šādus kartupeļus ieteicams vārīt tvaikos vai nelielā ūdens daudzumā, kam pievienota 1/4 daļa tējkarotes etiķa. Etiķi vari aizstāt ar sālītu gurķu vai kāpostu sulu.

Kartupeļi ar mizu izvārīsies ātrāk, ja tos aptuveni līdz 3/4 trauka tilpuma apliesi ar verdošu ūdeni.

Kartupeļus, kas vārīti ar visu mizu, būs vieglāk notīrīt, ja tūlīt pēc vārīšanas tos pārliesi ar aukstu ūdeni.

Kad kartupeļi gatavi, nolej udeni un neaizmirst tos kartigi nosusinat, nogriežot uguni uz viszemako režīmu. Uzliec katlam vāku, sakrati kartupeļus, tad noņem vāku, lai izlaistu tvaiku. Pieber dilles, vasarā svaigas, ziemā - kaltētas. Šīs darbības atkārto 3-4 reizes, līdz kartupeļi kļūst miltaini.

Gaismas ietekmē kartupeļi var kļūt zaļi. Šādus kartupeļus nav vēlams lietot uzturā, jo tie satur solanīnu, kas lielās devās uzņemts, var būt pat toksisks un veselībai kaitīgs. Protams, ja pusdienu katlā nejauši gadījies kāds zaļš tupenis, nekas ļauns nenotiks, bet, ja rodas šaubas par kartupeļu krāsu un kvalitāti, tos ieteicams mizot un vārīt, nevis cept. Ūdenī, it īpaši aukstā, daļa solanīna izskalojas. Jāņem vērā, ka arī vecajos kartupeļos, tiem pagraba tumsiņā dīgstot, veidojas solanīns

Arī cietus un pat apsalušus kartupeļus var padarīt ēdamus. Apsaluši kartupeļi pirms vārīšanas pāris minūtes jāpatur aukstā ūdenī. Kad tie izvārīti, nokās, pievieno šķipsnu sāls un karoti skāba krējuma, tad kārtīgi sakrati un cel galdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!