Foto: Shutterstock
Ļoti aromātiskais un gardais garšaugs baziliks nupat sācis savu uzvaras gājienu pretī pavasarim. Agrākie sējumi palodzes podiņos jau ir plūcami, bet ko darīt ar veikalā vai tirgū nopirkto baziliku? Tas, protams, kaut kur ir jānoglabā, bet ledusskapis nebūs veiksmīgākā izvēle, ja vien plāno visu baziliku izlietot uzreiz.

Tā kā baziliks ir izteikts tropiskais augs, kas mīl sauli un siltumu, kamēr tas aug un nav noplūkts, ir jāpievērš uzmanība tā uzglabāšanai pēc bazilika zariņu nogriešanas. Kā siltumu mīlošs augs, bazilika lapas nav aukstumizturīgas, tāpēc visbiežāk ledusskapjos, kuru temperatūra uzstādīta ap trim grādiem pēc Celsija, bazilika lapiņas ātri vien apvīst, kļūst brūnas un vairs nav tik pievilcīgas kā tad, kad baziliks ir tikko plūkts.

Lai baziliks ilgāk būtu izmantojams, cookinglight.com to iesaka turēt kādā tumšā un vēsā virtuves kaktā, ieliekot bazilika kātus nelielā traukā, kurā ieliets remdens ūdens. Bet, lai bazilika lapas saglabātu mitrumu, tām pa virsu liek stingras plastmasas maisiņu – augs elpojot saglabās izdalīto mitrumu un tas tik ātri neizgaros.

Šādā veidā tā vietā, lai baziliku izmantotu uzreiz, dienas vai divu laikā, baziliku varēsi uzglabāt par pāris dienām ilgāk. Neaizmirsti, ka tas garšo fantastiski salātos, uz maizītēm un sacepumos kopā ar tomātiem.

Ņem talkā baziliku un īsteno kādu no šīm gardajām receptēm!

Pildītas paprikas Itālijas lauku stilā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Aromātiska, garda Vidusjūras stila siltā uzkoda, pildīta ar tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem un olīvām. Olīvu vietā tu vari izmantot arī anšovus vai kaperus.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar liellopu gaļas stērbelītēm un sēņu pastētes grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Šos salātus visizdevīgāk gatavot nākamajā dienā pēc steika ballītes, izmantojot liellopa gaļas pārpalikumus. Lai gan gaļu var arī speciāli cept par godu šiem gardajiem salātiem, jo tos var pasniegt gan ar aukstu gaļu, gan siltu. Grauzdiņiem būs nepieciešama sēņu pastēte, kuras recepti var izlasīt
šeit
.

Lasīt vairāk

Gaļas bumbiņas tomātu mērcē ar kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ideāla pusdienu maltītes recepte, kurā apvienotas garšīgas klasiskās vērtības - maltā gaļa un kartupeļi - kurām pievienots kas īpašs. Salvija maltās gaļas bumbiņām piešķirs patīkamu aromātu, bet svaigais siers kartupeļus padarīs maigus.

Lasīt vairāk

Spageti ligzdiņas ar sieru un ķirštomātiem

Foto: Shutterstock
Kēksiņu formiņās var izcept atraktīvas spageti ligzdiņas, katru rotājot ar ķiršu tomātiņu un baziliku. Šādu spageti ligzdiņu var pasniegt gan kā silto pamatēdienu kopā ar salātiem, gan kā auksto uzkodu izbraukumā. No šī produktu daudzuma varēs izcept 12 ligzdiņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!