Foto: Shutterstock
Kraukšķīgi marinētie gurķīši ir ne vien garda uzkoda, bet arī daudzu ēdienu un salātu sastāvdaļa, tādēļ konservēšanas sezonā tie sagulst burkās vieni no pirmajiem, turklāt brangā daudzumā. Parasti pēc tam, kad pēdējais gurķis izķeksēts no burciņas, marinādi vieglu roku izlejam izlietnē, bet velti, jo šis produkts var tikt izmantots daudzos dažādos veidos.

Lūk, virkne noderīgu padomu, kā izmantot gurķu marinādi.

Atkārtotai produktu marinēšanai

Gurķu marinādi var izmantot dažādu dārzeņu un augļu marinēšanai, pārlejot ar to, piemēram, burkānus, bietes, sīpolus, ķiplokus, čili piparus vai avokado. Dārzeņus rūpīgi nomazgā, nomizo, sagriež šķēlēs, liek burkā, pārlej ar marinādi un atstāj ledusskapī. Pēc dažām dienām tos jau varēsi degustēt.

Ja vēlies atkārtoti izmantot marinādi ilgākai dārzeņu uzglabāšanai ārpus ledusskapja, tad izkās to caur smalko sietiņu un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Dārzeņus pildi izkarsētās burkās, pārlej ar verdošo marinādi un aizvāko vai pasterizē – kā paredzēts receptē.

Uzvārot un atdzesējot marinādi līdz istabas temperatūrai, to var pārliet burkā saliktām, iepriekš nolobītām vārītām olām vai gabaliņos sagrieztam sieram, kas salikts pamīšus ar ķiplokiem un garšaugiem. Pēc 2-3 dienām ledusskapī uzkodas būs gatavas baudīšanai.

Gaļas mīkstināšanai

Gurķu marināde lieliski mīkstina gaļas šķiedras, padarot gaļas gabaliņus maigus un sulīgus. Pāris stundas pirms gatavošanas pārlej ar marinādi vistas fileju, cūkgaļas karbonādes, šašliku vai cepeti. Marinādē esošais sāls, cukurs, skābinātājs un garšaugu buķete nodrošinās izcilu rezultātu.

Kā ēdienu sastāvdaļu

Tici vai nē, bet marinādi var izmantot arī mīklas iejaukšanai, pievienojot to, piemēram, maizes, pīrāgu, pankūku, picas, čebureku vai pelmeņu mīklai. Marināde piešķirs visiem šiem mīklas izstrādājumiem īpaši bagātīgu garšu. Arī daudzas zupas nav iedomājamas bez gurķu marinādes, piemēram, tradicionālais rasoļņiks vai soļanka. Arī maltās gaļas mērce, gulašs vai stroganovs ar gurķu marinādes piedevu garšos daudz labāk. Marinādi var izmantot arī sāļajos smūtijos vai kā pamatu salātu mērces iejaukšanai, receptē aizstājot ar to etiķi vai citronu sulu.

Ērtākai uzglabāšanai gurķu marinādi var sasaldēt ledus formiņās un kubiņus sabērt vairākkārt aiztaisāmā polietilēna maisiņā, liekot lietā pēc nepieciešamības.

Kartupeļu ēdienu gatavošanai

Parasti kartupeļus vārām ūdenī, bet ja tam pievienosi kādu glāzi gurķu marinādes, tupeņi iegūs īpaši patīkamu aromātu un garšu. Marināde palīdzēs uzlabot arī tradicionālās kartupeļu biezputras garšas īpašības: karstiem, sastampātiem kartupeļiem piena vietā pielej gurķu marinādi, pievieno piciņu sviesta un ar mikseri saputo gaisīgu biezputru. Garšos pasakaini, turklāt bez piena un saldā krējuma papildus kalorijām. Pāris karotes gurķu marinādes lieliski iederēsies arī kartupeļu salātos, padarot tos krēmīgākus.

Elektrolītu disbalansa novēršanai

Teju katram ir zināms, ka gurķu marinādei piemīt teju maģiskas īpašības atvieglot pašsajūtu rītā pēc vētrainas ballītes, bet ne visi iedomājas, ka gurķu marinādi var izmantot sporta dzēriena vietā, lai organismā atjaunotu elektrolītu līdzsvaru pēc sportiskām aktivitātēm. Treniņa laikā organisms svīstot zaudē daudz sāļu un atūdeņojas – marināde palīdzēs tikt galā ar abām šīm problēmām. Protams, nevajadzētu ieslīgt pārmērībās, dzerot marinādi litriem un katru dienu, bet reizēm šis var būt labs risinājums.

Sviesta aromatizēšanai

Mīkstu sviestu saputojot ar pāris karotēm marinādes, kapātiem ķiplokiem un garšaugiem, iegūsi uzlabotu un garšā daudz bagātīgāku šī produkta versiju. Zied to uz grauzdētas maizes, virsū liec svaiga tomāta šķēli un baudi burvīgo rezultātu.

Lai labi garšo!

Zemāk atradīsi receptes, kurās izmantojams gurķu sālījums vai marināde. Ja tev padomā ir vēl kāds knifs, raksti komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!