Kāpēc sparģeļi ir dažādās krāsās un kuri ir visgaršīgākie?
Foto: Shutterstock

Zaļi, balti un violeti sparģeļi – kā lai zina, kurus pirkt? Vai dažādās krāsas ietekmē gatavošanu? Un kuri tad ir garšīgākie?

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Kā rodas sparģeļu krāsa

Sparģeļiem ir dažādas šķirnes, taču vienas un tās pašas šķirnes sparģeļi var būt gan balti, gan zaļi, viss atkarīgs, kā un kur tie audzēti. Sparģeļu krāsa atkarīga audzēšanas veida. Ja sparģeļus neviens neaiztiktu, tie visi būtu palieli zaļi krūmi ar smalkām skariņām – sparģeļi aug daudzos dārzos un to zarus bieži vien liek klāt ziedu buķetēm.

Vispopulārākie ir zaļie sparģeļi, tos ir vieglāk audzēt un novākt – laicīgi jānogriež, kamēr tie vēl kļuvuši kokaini. Taču to raža ir mazāka un, tā kā tie gatavojas pilnībā virs zemes, zaļie sparģeļi arī uzņēmīgāki pret salu un citiem laikapstākļiem.

Baltie sparģeļi tiek audzēti zem zemes, tiem augot, tos apklāj ar papildu zemes slāni un pārsedz ar melnu plēvi, lai saules stari netiktu klāt. Līdz ar to sparģeļi pie zaļuma netiek, tie aug lēnāk, ir resnāki, un ražas ir bagātīgākas.

Violetie sparģeļi ir visretāk sastopamie – tā ir stadija, kad sparģelis saules ietekmē sāk mainīt krāsu, pirms tas kļūst zaļš, tas kļūst purpursārts, un tas īr īss brīdis, kad sparģeļus var novākt šajā stadijā. Audzētavās izmanto īpašu audzēšanas tehnoloģiju ar īsām sauļošanās sesijām.

Pie mums nenopērkami un tikpat kā nezināmi ir jūras sparģeļi – tā ir reta sparģeļu šķirne, kas aug okeānu piekrastēs un ir populāra Vidusjūras un Japānas virtuvēs. Šis sparģelis satur jūras sāli, kāliju, jodu, magniju, kalciju, dzelzi un garšo drīzāk kā jūras aļģes, nevis sparģeļi.

Vai sparģeļi atšķiras pēc garšas?

Nedaudz, tomēr atšķiras gan. Visizteiktākā un spirgtākā garša ir zaļajiem sparģeļiem, tajos ir arī vairāk vitamīnu un minerālvielu, kā citas krāsas sparģeļos. Baltie sparģeļi ir mazliet maigāki, sviestaināki un nedaudz rūgtāki. Savukārt violetajiem sparģeļiem ir saldi riekstaina garša, jo no visiem sparģeļiem šie satur visvairāk cukura, ap 20%.

Kā gatavot dažādu krāsu sparģeļus

Visiem sparģeļiem jāapgriež kāti un jāraugās, lai to to kāti būtu stingri un atsperīgi. Zaļos sparģeļus pirms gatavošanas parasti nemizo, tos vāra ne ilgāk par divām minūtēm. Ja sparģeļus pēc vārīšanas paredzēts arī apcept, tad vislabāk ir nevis tos vārīt, bet kādu minūti blanšēt verdošā ūdenī.

Kāpēc sparģeļi ir dažādās krāsās un kuri ir visgaršīgākie?
Foto: Shutterstock
Zaļie sparģeļi prošuto mētelītī. Bet tikpat labi varēja būt baltie.

Baltos sparģeļus mēdz mazliet nomizot, bet jāskatās pēc sparģeļu kātu cietības un svaiguma pakāpes, tas var arī nebūt nepieciešams. Tos vāra aptuveni trīs minūtes.

Kāpēc sparģeļi ir dažādās krāsās un kuri ir visgaršīgākie?
Foto: Shutterstock
Baltie sparģeļi, pārlieti ar Holandes mērci. Bet tikpat labi var izvēlēties arī zaļos.

Violetos sparģeļus gatavo tāpat kā zaļos. Gatavošanas laikā violetie sparģeļi maina krāsu no violetas uz tumši zaļu.

Visu krāsu sparģeļus var gatavot pēc vienām un tām pašām receptēm, atšķiras tikai vārīšanas ilgums, bet arī tā ir nianse. Gan zaļie, gan baltie lieliski garšo ar kartupeļiem un Holandes mērci un kādu lasīti vai šķiņķi piedevās, gan vienus, gan otrus var apcept prošuto šķiņķa vai kārtainās mīklas mētelīšos, un, protams, gan vienus gan otrus var iemaisīt dažnedažādos pavasarīgos salātos. Galvenais noteikums, tāpat kā ar daudz ko, arī sparģeļiem ir: nepārvārīt un nepārcept, lai pilnībā varētu izbaudīt sparģeļu "al dente", citiem vārdiem runājot, brīnišķīgo sparģeļu kraukšķi.

Kāpēc sparģeļi ir dažādās krāsās un kuri ir visgaršīgākie?
Foto: Shutterstock
Baltie, zaļie un violetie sparģeļi vienā pannā, - garšīgi!

Iedvesmai dažas kraukšķīgas receptes no "Tasty" sparģeļu repertuāra.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Vakariņu idejas Pavasara augi Veselīgi produkti Veselīgs dzīvesveids
0
Sparģeļi
0
Veselīgs uzturs
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form