Foto: Shutterstock
Zaļi, balti un violeti sparģeļi – kā lai zina, kurus pirkt? Vai dažādās krāsas ietekmē gatavošanu? Un kuri tad ir garšīgākie?

Kā rodas sparģeļu krāsa


Sparģeļiem ir dažādas šķirnes, taču vienas un tās pašas šķirnes sparģeļi var būt gan balti, gan zaļi, viss atkarīgs, kā un kur tie audzēti. Sparģeļu krāsa atkarīga audzēšanas veida. Ja sparģeļus neviens neaiztiktu, tie visi būtu palieli zaļi krūmi ar smalkām skariņām – sparģeļi aug daudzos dārzos un to zarus bieži vien liek klāt ziedu buķetēm.

Vispopulārākie ir zaļie sparģeļi, tos ir vieglāk audzēt un novākt – laicīgi jānogriež, kamēr tie vēl kļuvuši kokaini. Taču to raža ir mazāka un, tā kā tie gatavojas pilnībā virs zemes, zaļie sparģeļi arī uzņēmīgāki pret salu un citiem laikapstākļiem.

Baltie sparģeļi tiek audzēti zem zemes, tiem augot, tos apklāj ar papildu zemes slāni un pārsedz ar melnu plēvi, lai saules stari netiktu klāt. Līdz ar to sparģeļi pie zaļuma netiek, tie aug lēnāk, ir resnāki, un ražas ir bagātīgākas.

Violetie sparģeļi ir visretāk sastopamie – tā ir stadija, kad sparģelis saules ietekmē sāk mainīt krāsu, pirms tas kļūst zaļš, tas kļūst purpursārts, un tas īr īss brīdis, kad sparģeļus var novākt šajā stadijā. Audzētavās izmanto īpašu audzēšanas tehnoloģiju ar īsām sauļošanās sesijām.

Pie mums nenopērkami un tikpat kā nezināmi ir jūras sparģeļi – tā ir reta sparģeļu šķirne, kas aug okeānu piekrastēs un ir populāra Vidusjūras un Japānas virtuvēs. Šis sparģelis satur jūras sāli, kāliju, jodu, magniju, kalciju, dzelzi un garšo drīzāk kā jūras aļģes, nevis sparģeļi.

Vai sparģeļi atšķiras pēc garšas?


Nedaudz, tomēr atšķiras gan. Visizteiktākā un spirgtākā garša ir zaļajiem sparģeļiem, tajos ir arī vairāk vitamīnu un minerālvielu, kā citas krāsas sparģeļos. Baltie sparģeļi ir mazliet maigāki, sviestaināki un nedaudz rūgtāki. Savukārt violetajiem sparģeļiem ir saldi riekstaina garša, jo no visiem sparģeļiem šie satur visvairāk cukura, ap 20%.

Kā gatavot dažādu krāsu sparģeļus


Visiem sparģeļiem jāapgriež kāti un jāraugās, lai to to kāti būtu stingri un atsperīgi. Zaļos sparģeļus pirms gatavošanas parasti nemizo, tos vāra ne ilgāk par divām minūtēm. Ja sparģeļus pēc vārīšanas paredzēts arī apcept, tad vislabāk ir nevis tos vārīt, bet kādu minūti blanšēt verdošā ūdenī.

Foto: Shutterstock
Zaļie sparģeļi prošuto mētelītī. Bet tikpat labi varēja būt baltie.


Baltos sparģeļus mēdz mazliet nomizot, bet jāskatās pēc sparģeļu kātu cietības un svaiguma pakāpes, tas var arī nebūt nepieciešams. Tos vāra aptuveni trīs minūtes.

Foto: Shutterstock
Baltie sparģeļi, pārlieti ar Holandes mērci. Bet tikpat labi var izvēlēties arī zaļos.


Violetos sparģeļus gatavo tāpat kā zaļos. Gatavošanas laikā violetie sparģeļi maina krāsu no violetas uz tumši zaļu.

Visu krāsu sparģeļus var gatavot pēc vienām un tām pašām receptēm, atšķiras tikai vārīšanas ilgums, bet arī tā ir nianse. Gan zaļie, gan baltie lieliski garšo ar kartupeļiem un Holandes mērci un kādu lasīti vai šķiņķi piedevās, gan vienus, gan otrus var apcept prošuto šķiņķa vai kārtainās mīklas mētelīšos, un, protams, gan vienus gan otrus var iemaisīt dažnedažādos pavasarīgos salātos. Galvenais noteikums, tāpat kā ar daudz ko, arī sparģeļiem ir: nepārvārīt un nepārcept, lai pilnībā varētu izbaudīt sparģeļu "al dente", citiem vārdiem runājot, brīnišķīgo sparģeļu kraukšķi.

Foto: Shutterstock
Baltie, zaļie un violetie sparģeļi vienā pannā, - garšīgi!


Iedvesmai dažas kraukšķīgas receptes no "Tasty" sparģeļu repertuāra.

Viegla pavasara uzkoda: pirmie sparģeļi ar olām

Lielā olu vārīšana aiz muguras, bet sparģeļu laiks tikai priekšā. Pāri palikušās Lieldienu olas var savienot ar pirmajiem sparģeļiem, un sanāks pavasarīga un viegla maltīte, saka mājas garšu eksperts un Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Krēmīgais sparģeļu risoto

Risoto ir izsmalcināts ēdiens, ko pagatavot patiesībā ir viegli un ļoti ātri, bet efekts – kā restorānā. Risoto bieži gatavojam ar sēnēm, bet – tikai ne šoreiz! Sparģeļu laikā grēks nepamēģināt sparģeļu risoto, piemēram, šo recepti no "ThePetiteCook". Krēmīgs, viegls, ļoti garšīgs ēdiens pavasarīgām pusdienām vai vakariņām – gatavs 20 minūtēs!

Lasīt vairāk

Sparģeļi ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā dzīves svinēšanai

Sparģeļu laiks ir karalisks – lai kā un ar ko tos gatavo, vienmēr ir mazliet svētku sajūta. Maigi kraukšķīgie sparģeļi kopā ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā ir viegla, pavasarīga un izsmalcināta uzkoda. Kā radīta skaistam vasaras vakaram, kad gribas svinēt dzīvi.

Lasīt vairāk

Sparģeļi bekona mētelītī

Ar sparģeļiem nepieciešams sadraudzēties, ja gatavo tos pirmo reizi. Mazliet pūles būs jāpieliek sparģeļu ietīšanai, taču rezultāts gan izskata, gan garšas ziņā būs tā vērts. Baudi ar salātiem no rukolas, paprikas, ledus salātiem, ķirštomātiem, graudainā biezpiena un svaiga gurķa. Recepti iesaka gardēde Mārīte Eglīte.

Lasīt vairāk

Gatavo kopā ar bērniem: sulīgs sparģeļu un dārzeņu pīrāgs ar timiānu

Sulīga dārzeņu pīrāga recepti, ko Jāņu galdam visjautrāk būs gatavot kopā ar bērniem, iesaka bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Krēmīgs kartupeļu biezputras sacepums ar lasi un sparģeļiem

Lielisks veids, kā ātri pagatavot gardu maltīti, izmantojot iepriekšējās dienas kartupeļu biezputru, papildinot to ar laša filejas gabaliņiem, sauju sparģeļu un krēmīgu mērci.

Lasīt vairāk

Brokastu tarte ar sieru, olām un sparģeļiem

Nevajadzētu aizmirst par iespēju ienest pavasarīgo noskaņu mājās, eksperimentējot virtuvē. Dzīvesstila blogere Kristīne Šeiko sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā ideju kā Lieldienu maltītē iekļaut pirmos pavasara sparģeļus.

Lasīt vairāk

Pastas salāti ar sparģeļiem un zemenēm

Sākoties vasarai, pienācis īstais laiks ieviest jaunus ēšanas paradumus un doties baudīt maltītes svaigā gaisā. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā krāsainu, sātīgu un ātri pagatavojamas pastas salātu recepti, kas noderēs arī piknikam.

Lasīt vairāk

Karaliskās brokastu maizītes ar sparģeļiem un plaucētu olu

Tava mamma noteikti ir tā vērta, lai Māmiņdienas rītā tu viņu palutinātu ar īpaši karaliskām brokastīm – svaigi grauzdētu maizīti, kas papildināta ar bekonā ietītiem sparģeļiem un plaucētu olu. Šis ēdiens izskatās tiešām kārdinoši, garšo pasakaini, turklāt to var pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Viņa to noteikti novērtēs!

Lasīt vairāk

Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī

Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.

Lasīt vairāk

Svaigie sparģeļu salāti

Vienkāršas un veselīgas pusdienas, kas patīkami atsvaidzinās ierasto ēdienkarti.

Lasīt vairāk

Zaļumos cepta laša fileja ar pastinaku biezeni

Lielisks laša ēdiens ar bagātīgām garšas niansēm, ko sniedz zaļumi un fenhelis, pasniegts ar maigu pastinaku biezeni un sviestā ceptām dārza veltēm – tas garšo labāk, nekā varētu iedomāties!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!