Foto: Shutterstock
Ja nu gadījies nopirkt nedēļas sākumā kādu ķekaru tomātu, lai baudīto gardos dārzeņus vairāku dienu garumā, šis padoms būs tieši laikā. Tomātu uzglabāšanā jāievēro dažas svarīgas lietas, lai tie nesāktu plaisāt, nesavīstu un galu galā, nesapūtu.

Tomāti ir prasīgi, tāpēc tos noteikti nedrīkst uzglabāt ļoti aukstās vietās. Vai ļoti karstās. Glabājot tos ledusskapī, tomāti kļūst miltaini, jo to šūnas sabrūk. Tāpat, glabājot tos aukstumā, tie ātrāk zaudēs savu izteikto garšu un kļūs nebaudāmi.

Pat ja tomāti aug griezdamies siltās un saulainās vietās, reiz noplūkti, tie zaudē savu karstumizturību. Tāpēc noteikti neliec tomātus tiešos saules staros un ļoti karstās vietās – to miziņa ātrāk sasprāgs, kas veicinās straujāku tomātu sapelēšanu.

Tāpēc, lai tomāti ilgāk būtu stingri un skaisti, bet galvenais – garšīgi, glabā tos uz kādas virtuves virsmas, lielā traukā, neliekot tos vienu otram virsū. Papildus, ja virtuvē nav daudz saulesgaismas, un apstākļi atļauj, tomātus novieto kādā ēnainākā un nedaudz vēsākā vietā. Mazos ķiršu tomātus vari atstāt to iepakojumā, ja vien plastmasas plēvītē vai trauciņā ir caurumi gaisa cirkulācijai.

Bet, ja gadījies nopirkt tādus tomātus, kurus vēl nedaudz vajag nogatavināt – ieliec tos papīra turzā kopā ar kādu gatavu ābolu. Ābols izgaro etilēna gāzi (no šī gan nevajag baidīties), kas palīdz tiem ātrāk nogatavoties. Ļoti gatavus, mīkstus tomātus vari ēst aptuveni trīs dienas, bet mazākās šķirnes, piemēram, plūmju tomātus, nopirktus pirmdienā, varēsi ēst pat vēl piektdienas vakarā.

Lai liktu tomātus lietā garšīgi, piedāvājam dažas receptes, kurās garšas kārpiņas novērtēs tomāta klātbūtni!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!