Foto: Shutterstock
Kārdinošajai lazanjai, kurā sulīgas gaļas pildījuma kārtiņas mijas ar pastu un krēmīgu mērci, ir neiespējami pretoties. Tādēļ, pat ja šī tradicionālā itāļu ēdiena gatavošana tev šķiet īsts izaicinājums, jauna gada sākums ir īstais brīdis, lai iemācītos ko līdz šim neapgūtu. Lazanjas gatavošana nav īpaši sarežģīta - drīzāk laikietilpīga, un mēs tevi iedrošināsim, dodot vērtīgus padomus. Tie, kuri vēlas baudīt šim ēdienam raksturīgo garšu salikumu, bet ir pārāk aizņemti, lai veltītu gatavošanai ilgāku laiku, priecāsies par lazanjas zupas recepti, bet veģetāriešiem noderēs padoms, kā pagatavot gardu dārzeņu lazanju.

Gardā lazanja ir radusies kaut kur Ziemeļitālijā un iespējams, ka tās vārda cilme meklējama kāda pavisam maza ciematiņa nosaukumā.

Kā jau visiem populāriem ēdieniem, arī lazanjai ir neskaitāmas variācijas, taču ir dažas lietas, kas obligāti jāievēro.

Lazanjas makaronu plāksnes nedrīkst pārvārīt. Un netici, ja uz paciņas rakstīts, ka plāksnes nav jāvāra - pirms gatavošanas tās tomēr ir ieteicams 4-5 minūtes apvārīt verdošā sāls ūdenī, sekojot, lai plāksnes savā starpā nesaliptu. Tad tās aukstā ūdenī strauji atdzesē un liec uz dvieļa, lai mazliet apžāvētu.

Lazanjas svarīgākā sastāvdaļa ir tomātu mērce. Sevi cienošs itālis lazanjas gatavošanai nekad neizmantos kečupu vai jau gatavu mērci, bet veltīs laiku, lai pats to izvārītu. Labi pagatavota mērce ir jau puse no garšīgas lazanjas.

Lazanju mēdz pildīt ar ar sēnēm, zivīm, rikotu, dārzeņiem, variējot sastāvdaļas pēc savas gaumes, taču nevajag pārspīlēt ar produktu daudzveidību un jāievēro to saderība.

Lazanjas pamatā ir aptuveni 8x15 cm makaronu (pastas) plāksnes. Gatavot plāksnes ir laikietilpīgi, tādēļ lieliski var iztikt ar veikalā nopērkamajām. Vienā iepakojumā parasti ir 500 grami plāksnīšu. Aprēķini, cik plāksnītes būs nepieciešamas lazanjas pagatavošanai, ņemot vērā kārtu skaitu (parasti 4-5 kārtas) un cepamās veidnes izmēru.

Pirms sāc būvēt lazanjas kārtas, visām sastāvdaļām jābūt rokas stiepiena attālumā. Klasiskajā variantā lazanjas kārtas veido no Bešamel mērces, siera un tomātu-maltās gaļas mērces. Ieteicams izmantot liellopa gaļu, jo cūkgaļa būs pārāk trekna. Siera kārtām noderēs gabaliņos sagriezts Mocarellas siers. Vari izmantot Parmas sieru, kurš ir pikantāks, bet arī dārgāks, tādēļ ar to vari pārkaisīt tikai lazanjas virskārtu.

Dziļā cepešpannā, kas ieziestā ar olīveļļu, liec lazanjas kārtas, plāksnītes kārtojot tā, lai gareniskās plāksnes mītos ar šķērseniskajām, tad lazanju griežot, tā neizšķīdīs.

Virsējā kārtā nevajadzētu likt malto gaļu, jo tā apdegs un neizskatīsies glīti. Lazanjas virsējo kārtu veido no mērces un siera.

Pirms griešanas lazanju mazliet atdzesē, lai to būtu vieglāk sagriezt.

Lazanja ar cieto sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - lazanja ar boloņas mērci un Parmezāna sieru.

Lasīt vairāk

'Knorr' receptes: Lazanja ar Boloņas mērci

Klasiskās itāliešu receptes salīdzinoši ātrais variants.

Lasīt vairāk

Lazanja ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Pusdienām un vakariņām - gardā lazanja ar dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Lazanja - vienkāršais variants

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama lazanja, kurā lazanjas plāksnes var aizstāt ar plānajām pankūkām.

Lasīt vairāk

Ravioli lazanja

Man ļoti garšo lazanja, tomēr, runāsim atklāti, tās pagatavošana prasa ļoti daudz enerģijas. Pasta, mērce, pareizā rikotas un mocarellas proporcija - lai rezultāts nebūtu pārāk sauss vai, gluži pretēji, pārāk sulīgs... Teikšu, kā ir. Tas ir nogurdinoši. Lai arī debešķīgi gardi. Un tad, kādu vakaru, kad vakariņās baudījām brīnišķīgus ravioli, man pēkšņi atausa gaisma. Pasta. Rikota. Mērce. Atliek vien mocarella un stūrains cepamtrauks, lai neticami vienkārši pagatavotu nedaudz citādu lazanju.

Lasīt vairāk

Knorr Fix receptes: Siera lazanja ar baklažāniem

Lasīt vairāk

Klasiskā lazanja

Foto: Shutterstock
Klasiskā lazanja - kārtīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Lazanja ar ananasiem

Foto: Shutterstock
Viesību galdam vai sātīgām vakariņām - branga lazanja ar ananasiem.

Lasīt vairāk

Sātīgā lazanjas zupa ar diviem sieriem

Foto: Vida Press
Lazanjas zupa ir īsti piemērota dienām, kad gribas dažādot savu ēdienkarti ar itāliskām garšām, bet nav iedvesmas gatavot oriģinālo lazanju.

Lasīt vairāk

Lazanja ar teļa gaļas ragū

Foto: Shutterstock
Lazanja ar teļa gaļas ragū - īpašām viesībām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!