Foto: Shutterstock
Katrs ledusskapja plauktiņš ir paredzēts savam produktam – to pierāda ne vien bieži vien uzliktie zīmējumi uz ledusskapja atvilktnēm, bet plauktiņa tuvums dzesēšanas iekārtai. Neskatoties uz to, ka ledusskapis ir visai plašs, to nevajadzētu piekrāmēt stāvgrūdām pilnu. Kā zināt, kādus produktus likt kurā plauktiņā?

Vienkāršākais veids, kā to iegaumēt, ir ielāgot, kam paredzēta katra ledusskapja zona. Noderīgus padomus sagatavojuši kulinārijas eksperti no izdevuma Cook’s Illustrated, kā arī Realsimple.com un Today.com.

Ledusskapja durvis

Foto: Shutterstock

Šī ir siltākā vieta visā ledusskapī. Tas tāpēc, ka durvis tiek regulāri virinātas un pakļautas siltumam, kā arī šo vietu aukstums sasniedz pēdējo. Šī iemesla dēļ, durvīs nevajadzētu glabāt produktus, kas siltumā ātri bojājas.

Lai gan durvju plauktiņos oriģināli ražotāji ievietojuši olu turēšanas iedalījumu, tā nebūs piemērotākā vieta ne olām, ne sviestam. Ledusskapja durvju augšējais plauktiņš būs piemērots garšaugiem. Durvju vidējie plaukti ir visai silta vieta, tāpēc tajos labāk glabāt dzērienus, piemēram, sulas, kā arī dažādu mērču pudelītes. Bet ledusskapja durvju apakšējais plaukts ir vēsākā vieta šajā daļā, tāpēc tā ir piemērota piena pudelēm/pakām, skābajam krējumam un jogurtam.

Augšējie plaukti

Foto: Shutterstock

Kārtīgs latvietis-gurķu marinētājs pamanās augšējos ledusskapja plauktos salikt tās marinēto gurķu burkas, ko plāno izlietot tuvējā mēneša laikā. Un tas nemaz nav tik peļami, jo ledusskapja augšējie plaukti tik tiešām ir vieta, kur temperatūra ir visstabilākā.

Kurus produktus glabāt tieši augšējā plauktā? Arī šeit ir sava sistēma – augšējā plaukta aizmugurē, kas tuvāk ledusskapja sienai, ieteicams glabāt ābolus un vīnogas, kā arī gaļas produktus, kas nav jēli, piemēram, dažādas desas un citus gardumus, kas ievietoti cieši noslēdzamā traukā. Bet augšējā plaukta priekšējā puse būs ideāla vieta, lai glabātu olas, sieru un sviestu.

Vidējie plaukti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Esam tikuši līdz ledusskapja vidējiem plauktiem – vieta, kur ir liels plaukts, un, ja ledusskapis pietiekami advancēts, arī sekla atvilktne. Šī ir tā ledusskapja vieta, kur joprojām ir pietiekami vēss, lai glabātu tādus produktus, ko izlieto samērā īsā laikā.

Seklā atvilktne, kas atrodas vidējā plauktā, ir ideālā vieta, kur glabāt gaļu – malto gaļu, karbonādes fileju, vistas filejas gabaliņus un visu citu, ko grasies pagatavot tuvāko divu trīs dienu laikā. Bet plaukta aizmugurējā daļa ir lieliski piemērota pārpalikumiem – maltītēm, kas sagatavotas, lai ēstu arī nākamajā dienā. Vidējā plaukta priekšā liec pret aukstumu jutīgos augļus un dārzeņus – pupiņu pākstis, papriku, melones.

Apakšējais plaukts

Foto: Shutterstock

Apakšējais plaukts ir siltākā no vēsajām vietām ledusskapī. Šeit var glabāt tos produktus, kas ir krietni lielos traukos, piemēram, salātu bļodas un lielās sulas burkas. Apakšējā plaukta aizmugure ir piemērota veselai vistai, traukā iemarinētai gaļai, kā arī zivīm, kas tiks pagatavotas jau nākamajā dienā.

Bet apakšējā plaukta priekšējā puse ir siltāka. Tāpēc arī šajā vietā var glabāt tos dārzeņus, augļus un sēnes, kas nepanes lielāku aukstumu. Piemēram, šampinjonus, gurķus, kukurūzu un citus dārzeņus.

Apakšējās atvilktnes

Foto: Shutterstock

Neviens ledusskapis nav pilnīgs, ja tajā nav vismaz viena liela atvilktne, kas atrodas tā zemākajā vietā. Tā kā šajā nodalījumā temperatūra ir visai mainīga, jo atvilktnes tiek kustinātas katru reizi, kad no tām ko izņem, tās paredzētas produktiem, kam ir visai ilgs derīguma termiņš un kas nav aukstumprasīgi.

Atvilktnes būs lieliski piemērotas salātlapu un dārzeņu glabāšanai. Tajās var likt salātlapas, spinātus, burkānus, selerijas, ziedkāpostus, papriku, kāpostus, kā arī vakuumā iepakotos dārzeņus. Atvilktnes būs arī piemērotas sieriem, kas iesaiņoti vakuumā vai sviestpapīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!