Foto: Shutterstock

Siļķe "kažokā" jeb vienkārši "šuba"*, kā to dēvē šo salātu dzimtenē Krievijā, pēc savas būtības ir vienkāršs vārītu dārzeņu un siļķes kārtojums, bet mūsdienās ierasts, ka šīs izskatīgais, sātīgais un gardais ēdiens tiek gatavots un celts galdā īpašās reizēs. Pavārgrāmatās un internetā ir atrodamas daudzas un dažādas variācijas par tēmu siļķe "kažokā", bet kā izvēlēties īsto svētku galda rotu?

Mums, kā allaž, ir noderīgi padomi, kas palīdzēs neapjukt plašajā piedāvājumā un svētkiem par godu pēc klasiskas shēmas pagatavot izcili gardu siļķi "kažokā".

Nedaudz vēstures

Kā atklāj portāls "Greenbag", šo mūsdienās ārkārtīgi populāro salātu vēsture esot aizsākusies 1918. gadā Krievijā, kad kāds tirgonis, norūpējies par savu traktieru regulāro apskādēšanu, esot sācis domāt, kā lai atrisina šo problēmu. Lieta tāda, ka nevainīga vīru pasēdēšana pie stiprāka mēriņa nereti beigusies ar piedzeršanos un strīdu. Vārds pa vārdam, un strīds, kā likums, pāraudzis kautiņā, kas vainagojies ar sadauzītu trauku kaudzi, salauztām mēbelēm un izsistiem logiem.

Risinājums nebijis ilgi jāmeklē, un neilgi pirms 1919. gada sagaidīšanas traktiera ēdienkarte papildināta ar sātīgu siļķes un vārītu dārzeņu kārtojumu, kas bagātīgi aizdarīts ar Provansas majonēzi. Visi kā viens esot slavējuši pavāra radīto, sātīgo un neparasti gardo ēdienu, kura pozitīvais blakusefekts bijis acīmredzams: traktiera apmeklētāji mazāk reibuši, un līdz ar to izpalikuši arī tirgoņa mantu postošie kautiņi.

Bet tagad gan, nost ar liriskām atkāpēm, ķeramies pie gatavošanas!

*("шуба" - "kažoks", tulkojums no krievu val.)

Nepieciešamie produkti un to sagatavošana

Foto: Shutterstock

Salātu 'anatomija' jeb Kā tos pareizi izkārtot

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!